Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended cu 6N1P si 4P1L, in conexiune trioda.

Untold

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am construit anul trecut acest amplificator de numai 1,5W care suna suficient de tare pe incintele VTP. Schema @LMO, OT @Dan Minciu, traf alimentare @Flomar. Pentru filamentele 4P1L am facut surse separate pt fiecare tub, cu LM317 si PNP, slow-turn, flotante, comunul filamentelor fiind la masa/catod iar sursa anodica, clasica CLC, brum 0. P.S. Tuburile 4P1L sunt din 1965.

Mai jos prezint cateva imagini:

4P1L_SE_AMP_2.jpg

4P1L_SE_AMP.jpg

OT_SE_4_P1_L_LMO.png

Soft_Start_Zal.jpg

SE_4_P1_L_LMO.png

Editat de Untold
Corectie
Link spre comentariu

Ma Untoalde  vezi si tu asezarea transformatoarelor si lampilor ca ma i-au cu mâinile de cap  in rest..........tot respectul. 

Editat de Copaceanu Ion
Link spre comentariu

Buna seara . Felicitari pentru realizare . I-mi place ideea cu slow/turn , am in cap de ceva timp asta ,si daca nu-i deranjul mare , va rog sa ne dati sectiunea miezului trafo iesire . Multumesc .

Link spre comentariu
La 29.02.2020 la 19:42, Copaceanu Ion a spus:

Ma Untoalde  vezi si tu asezarea transformatoarelor si lampilor ca ma i-au cu mâinile de cap  in rest..........tot respectul. 

Catalinule, asezarea trafurilor este ideala: axele perpendiculare in toate planurile iar traful de retea cat mai departe de cele de iesire si de intrarea amplificatorului. Asezarea tuburilor am facut-o din aceleasi considerente, de aia am pus tuburile finale langa traf alimentare iar tubul de intrare cat mai departe posibil de traful de retea. Iar de la mufele de intrare pana la potentiometru, firele sunt cam lungi, doar 2 cm. Pacat ca n-am osciloscop sa dovedesc lipsa totala a brumului, nici pe casti nu am brum.

Oricum, am curaj sa concurez cu acest amplificator cu orice alt amplificator facut de oricine de pe Elforum, chit ca nu "scoate" decat 1W, 1,5W cu ceva distorsiuni.

P.S. Pentru designul/aranjarea componentelor pe sasiu, m-am inspirat dupa un amp facut de un user de pe DiyAudio, n-am inventat eu apa calda si mersul pe jos, cum se lauda unii pe aici ("schema sursa conceptie proprie").

Uite aici, dupa ampliful asta m-am inspirat, doar ca eu am dus 6N1P-ul langa trafo out:

4P1l-triode2014.jpg

Editat de Untold
Completare
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Untold a spus:

Pacat ca n-am osciloscop sa dovedesc lipsa totala a brumului, nici pe casti nu am brum.

Oricum, am curaj sa concurez cu acest amplificator cu orice alt amplificator facut de oricine de pe Elforum, chit ca nu "scoate" decat 1W, 1,5W cu ceva distorsiuni.

Daca permiteti vin cu o remarca: lipsa brumului la un amplificator este atat de banal si de subanteles precum turatia unui motor in relanti.Observ ca mereu se pune MARE accent pe lipsa brumului...este si acesta un pozitiv dar daca ar fi disponibil un  osciloscop sunt alti parametri mult mai importanti de prezentati , care atesta calitatile amplificatorului.

Link spre comentariu

D-le Untold presupunand ca aveti la dispozitie un osciloscop cam care ar fi nivelul de brum detectat cu acesta si unde ar trebui masurat pe schema data, eventual ce ar mai putea arata un asemenea aparat despre amplificatorul dvs, multumesc

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, simson a spus:

Daca permiteti vin cu o remarca: lipsa brumului la un amplificator este atat de banal si de subanteles precum turatia unui motor in relanti.Observ ca mereu se pune MARE accent pe lipsa brumului...este si acesta un pozitiv dar daca ar fi disponibil un  osciloscop sunt alti parametri mult mai importanti de prezentati , care atesta calitatile amplificatorului.

Lipsa humm-ului de 100hz este cam singura fală a celor care nu au altceva de arătat pe osciloscop. Cum ați spus, ceva banal care nici nu trebuie adus în discuție. Ar fi interesant de văzut un sinus la 20...30hz și unu la 1000hz. 

Link spre comentariu

@Untold lipsa brumului "o poti dovedi" si cu un multimetru. Dai ampliful la maxim fara semnal si pui multimetrul pe iesire domeniu de masura mV c.a.

Daca ai drum prin Bucuresti ia ampliful la bagaj si ii facem toate masuratorile, cu rotund, cu patrat, la toate frecventele, distorsiuni etc., am eu ce trebuie.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Faust2018 a spus:

Lipsa humm-ului de 100hz este cam singura fală a celor care nu au altceva de arătat pe osciloscop. Cum ați spus, ceva banal care nici nu trebuie adus în discuție. Ar fi interesant de văzut un sinus la 20...30hz și unu la 1000hz. 

O constatare pertinenta.Lipsa sau existenta brumului intr-un circuit de amplificare audio nu poate fi considerat un parametru,asta tine mai mult de abilitatea si experienta constructorului  si nu in ultimul rand si de ceva cunostinte teoretice privind amplasarea traseelor de masa si nu numai,iar daca avem brum la un banal amplificator format numai din doua etaje,atunci ar cam trebui sa ne lasam de meserie!!!:rade:.Cat priveste prezentarea unor oscilograme a unui montaj realizat,personal as putea spune cam tot ce ma intereseaza  despre un anume amplificator daca s-ar prezenta un raspuns la semnal patrat de 100Hz si unul la 10KHz si asta la -3dB din Ps sinus nelimitat.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Acum 15 minute, LMOlimpiu a spus:

Cat priveste prezentarea unor oscilograme a unui montaj realizat,personal as putea spune cam tot ce ma intereseaza  despre un anume amplificator daca s-ar prezenta un raspuns la semnal patrat de 100Hz si unul la 10KHz si asta la -3dB din Ps sinus nelimitat.

cred ca glumiti :rade:, vreti sa nu treaca multi "testul"  :scarpin. Cine mai sta astazi sa faca doua calcule:

cb69e044a68105cd311f4576bb9f72b564315fbe

in relatia de mai sus se inlocuieste Power cu puterea sinus nelimitat obtinuta prin masuratoare, apoi se scade din rezultatul Power in dBW  -3dB si se baga in relatia de mai jos:

55b2ea9e81b7a71c885195493100720b363772f0

si se afla puterea la care cereti sa se faca testul. 

As licita ca nu gasiti prea multi care sa aiba rabdare sa faca aceste doua calcule :84.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, adrian_pic a spus:

*************************************************si se afla puterea la care cereti sa se faca testul. 

As licita ca nu gasiti prea multi care sa aiba rabdare sa faca aceste doua calcule :84.

Doamne fereste!   ...eu nu am cerut nimic,imi stiu locul si nu i mi permit sa cer asa ceva...:84

Am spus doar ca eu as prefera sa vad acele oscilograme,stiti cum se spune: acele oscilograme sunt "imaginile sunetului" sau mai pe romaneste:" sa vedem cum se aude!"

Link spre comentariu
Acum 1 oră, LMOlimpiu a spus:

Am spus doar ca eu as prefera sa vad acele oscilograme,stiti cum se spune: acele oscilograme sunt "imaginile sunetului" sau mai pe romaneste:" sa vedem cum se aude!"

Interesant....cum unii descopera toti parametrii unui amplificator doar din oscilograme. Presupun ca evalueaza si nivelul de THD si IMD, fara alte masuratori.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, popa marius a spus:

D-le Untold presupunand ca aveti la dispozitie un osciloscop cam care ar fi nivelul de brum detectat cu acesta si unde ar trebui masurat pe schema data, eventual ce ar mai putea arata un asemenea aparat despre amplificatorul dvs, multumesc

Despre orice fel de masuratoare, oscilograme, etc, din pacate nu am nici osciloscop si nici generator de semnal. Am mai incercat odata sa fac niste masuratori cu un soft gen osciloscop pt calculator si un generator de semnal din Audacity, dar n-am reusit mare branza. Cred ca nu m-a ajutat placa de sunet a calculatorului. Am facut doar pt 50, 100, 1000 si 10.000 Hz sinusoidal. Rezultatul se poate datora si nepriceperii mele la asa ceva. Dar, cand o sa am un osciloscop si un generator de semnal, o sa fac toate masuratorile posibile, macar sa-l fac de rusine daca nu sa-l laud. La ureche, suna bine, dar cum ati spus si multi dintre dvs, daca masoara bine si suna bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări