Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare ampermetru digital 10A


Postări Recomandate

Modernizez sursa de laborator si am cumparat voltmetre si ampermetre digitale separate tip 0.56 inch .Voltmetrul functioneaza corect dar ampermetrul tip APWO-10A-N are o configuratie ciudata si nu pot sa implementez in montajul existent ca sa-mi masoare numai curentul consumat de sarcina.Ampermetrul are 2 conectori separate cu cite 2 fire groase reprezentind urmatoarele legaturi:

rosu-VCC

negru-VSS

albastru-VCC

maro-SIG

Acest ampermetru nu are nevoie de tensiune separata, poate functiona cu 4-28 V.Ampermetrul functioneaza corect daca alimentez intrarea rosu-negru iar iesirea albastru-maro leg direct la sarcina,  un bec halogen .Asa masoara corect curentul dar daca intercalez ampermetrul dupa condensatorul de filtraj va masura si curentul consumat de montaj+ sarcina.O alta problema este ca am 35 V tensiunea de intrare nu pot conecta direct ampermetrul ca va iesi fumul din el, iar daca leg direct la iesire atunci cind scad tensiunea sub 4 V se va stinge afisajul raminind fara alimentare.Aveti idee cum asi putea sa leg altfel ca sa-mi masoare doar curentul de sarcina?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ampermetrul electronic cu digiti e de preferat sa-l alimentezi separat....nu prea poti sa-l pacalesti...sa-l alimentezi din aceeasi tensiune cu care functioneaza sursa. Daca-l alimentezi din aceeasi tensiune, iti va citi eronat curentul... iar daca-l pui la iesirea sursei  se va inchide la o tensiune mai mica de 4v. El citeste caderea de tensiune pe bara de minus...are un mic shunt in interior inseriat cu minusul....cu plusul n-are nicio treaba.

 Ai mai multe variante..ori bobinezi pe traful sursei cateva spire si obtii o tensiune auxiliara, ori mai pui un traf mic in interior, ori pui o sursa mica in comutatie....5v-100mA este ultra suficient pentru acel volt-ampermetru.

Am incercat eu toate variantele sa-l pacalesc si n-am reusit...singura varianta corecta a fost cea de alimentare separata. Varianta cu un traf mic de cablaj de 6v.... punte, condensator de filtraj si un stabilizator de 5v este cea mai buna. 

Sunt unele volt-ampermetre care fac citirea curentului prin traf (tor de ferita)...acelea le poti alimenta din aceeasi tensiune cu care se alimenteaza sursa. Sunt mult mai practice....nu mai necesita alimentare separata...eventual un mic stabilizator in interior sau un modul step down.... in caz ca tensiunea de alimentare este mult prea mare.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, nu se gaseste descriere sau schema pe net pentru acest  APWO-10A-N  nu pot sa fac sa functioneze cum vreau eu, am alimentat separat iar  partea cu sunt  am inseriat pe bratul pozitiv al sursei...arata eronat curentul pe iesire dar nu masoara curentul furnizat de sursa de laborator in acest aranjament.Practic el masoara curentul furnizat de la alimentarea separata a ampermetrului si daca aplic o sarcina mai mare pe iesire se stinge complet afisajul!

-daca pun suntul pe bratul negativ al sursei atunci produc scurt circuit!

Cred ca trebuie sa accept raspunsul lui "sesebe" care este cel mai aproape de adevar si sa comand ampermetre cu masa comuna!

Link spre comentariu

La cele 2 modele analizate de mine shuntul este inseriat cu iesirea pe bara de minus si semnalul amplificar cu un operational similar cu LM387/LM324 in capsula sot23/5.

Conversia este facuta cu un microcontroler avund masa inaintea shuntului iar tensiunea se masoara tot inaintea shuntului. Din acest motiv tensiunea reala de iesire din sursa este mai mica cu caderea de tensiune de pe shunt, cadere proportionala cu valoarea curentului de iesire. Astfel strica total performantele sursei.

Link spre comentariu

Cu atatia doctori ramane copilu' cu ombilicu' netaiat...

 

Sa zicem ca aparatul e asta.

41wEUbcEPeL._AC_SY400_.jpg

 

 

Si shuntul e legat asa

 

41Fje+loQOL._AC_SY400_.jpg

 

 

As vrea sa vad cateva motive pt care daca il leaga CORECT la iesire , chiar si alimentat separat , totusi ampermetrul nu va indica bine ...?

 

@Feretech, ne poti spune daca shuntul de sarma din stanga bornelor e inseriat pe plus sau pe minus? Masori cu ohmetrul intre el si plus respectiv minus si afli unde iti da continuitate. E Important e sa afli ce fire uneste shuntul: rosu albastru (shunt pe plus), sau negru maro (shunt pe minus).

 

Daca e pe minus, mai departe:

Inseriezi un zener de 12-15V 1w  cu firul rosu, si il iegi la +35 , cu varful diodei spre +35 si anodul diodei spre ampermetru.

Negrul il legi la iesirea sursei reglabile, iar maro spre minus sarcina.

Plusul sursei reglabile il lasi cum era si legi acolo plus sarcina.

Albastru nu ne trebuie aici. Scapi si de sursa dedicata pt ampermetru. Dacapreferi sa o folosesti, alimentezi aparatul intre rosu si negru si nu mai pui zener.

 

Daca insa shuntul e pe plus legi asa:

Rosul la + iesire sursa reglabila

Albastru la + sarcina

Sursa auxiliara de cati volti ai tu, dedicata pt ampermetru, o legi intre rosu si negru. Maro il lasi in aer.

Minus sarcina la minus sursa reglabila, fara sa il legi si la ampermetru.

 

 

Editat de bolek
...mi s-a descarcat telefonul si n-am apucat sa termin ce aveam de scris.
Link spre comentariu
Acum 2 ore, bolek a spus:

Daca e pe minus, mai departe:

Inseriezi un zener de 12-15V 1w  cu firul rosu, si il iegi la +35 , cu varful diodei spre +35 si anodul diodei spre ampermetru.

Negrul il legi la iesirea sursei reglabile, iar maro spre minus sarcina.

Plusul sursei reglabile il lasi cum era si legi acolo plus sarcina.

Albastru nu ne trebuie aici. Scapi si de sursa dedicata pt ampermetru. Dacapreferi sa o folosesti, alimentezi aparatul intre rosu si negru si nu mai pui zener.

 

Salut bolec, shuntul este pe minus intre negru Vss si maro Sig, am alimentat rosu+ negru -  sarcina am conectat  + iesire sursa laborator si maro (albastrul nu am folosit)  FUNCTIONEAZA PERFECT!!!!Merge si cu alimentare separata sau comuna, urmeaza sa testez varianta cu zenerul pe care nu am avut acum la indemina.Mi de multumiri!!!!!

 

 

 

 

Link spre comentariu

Este o construcie mai veche, sursa  este construit cu 723 schema din almanahul tehnium "98 postat de un radioamator.Cind am stat la bloc am avut un "colt vesel" aici am inghesuit toata aparatura intr-un loc dar de 7 ani m-am mutat la tara si am uitat de ele, m-am decis sa vand.Afisajele digitale V si A erau facute cu C520D functiona binisor dar valorile afisate in repaus nu erau stabile avea fluctuati chiar si de 1 V. Am pus in functiune sursa, pentru o revizie si am alimentat un termostat chinezesc cu 12 V ....a iesit fumul din montaj! Eram convins ca am legat gresit si asta era cauza dar nu totul era in regula.Am masurat tensiunea de iesire la 12 V afisat aveam 19 V, din cauza asta  am recurs la aceasta modernizare cu VA- metre chinezesti.Pina la urma am gasit si cauza decalajului la valoarea afisata, alimentarea cu 7805 avea iesirea la 6.7 V!   

coltul vesel.jpg

Editat de Feretech
Link spre comentariu

Frumos coltul "vesel"!Ar mai trebui aranjate fetele rafturilor din stanga.Nu cadreaza cu restul...

Ar trebui sa postati si la rubrica Mici proiecte/Realizarea mastilor frontale.Orice experienta/realizare poate inspira si pe altii.Ma refer la panourile frontale de la aparatele dvs.Arata bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări