Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea măştilor frontale pentru staţie de lipit DiY

zvonacfirst

Postări Recomandate

Frumoase toate solutiile insa...La fiecare varianta e necesara o imprimanta,preferabil laser.La alta varianta mai e si un laminator...Apoi mai e si costul.Daca faci mai multe panouri merita sa adopti solutia zvonac.Da daca faci numai unul sau doua?

A facut cineva imprimare la un mini atelier profi?Se poate gasi,de ex in Bucuresti,o imprimare acceptabila pret/calitate?Cu folia lor.

Link spre comentariu

Cred c-am mai pus pe undeva...

Nu-s deosebit de şmechere, însă multe cutiuţe de ale mele au lemn prin ele... bine, unde se permite.

Pentru panourile frontale folosesc MDF, ăla folosit la ambalarea parchetului, am o coală mai mare, din care tot tai...

Inscripţionez cu pixuri cu cap subţire şi şabloane de litere -cifre, apoi stropesc cu lac, un pulverizator din două ţevi poziţionate la 90º,

nu merge pensula că se întinde scrisul.

Pun o poză cu cutia unei surse izolatoare făcută astfel, cu intrare la 230V şi mai multe ieşiri disponibile.

La mai multe cutii de tablă am folosit MDF-ul doar pentru panoul frontal, este uşor de găurit, de făcut orificii rectangulare cu pila

şi are o rezistenţă mecanică suficientă, este un pic mai gros.

Alteori mai folosesc şi placaj pentru panoul frontal, acesta este mai subţire şi cu surprize la prelucrare.

003.jpg

004.jpg

005.jpg

Link spre comentariu

Nu stiam ca mai exista asa ceva! Le foloseam la greu in studentie la proiecte. Scriam cu Rotring pe hartie de calc. Am dat pe o trusa dintr-aia un avans salarial al tatalui meu. Si apoi trebuia cumparat tus special, tot Rotring cred ca era.

stilou-isograph-rotring-390x390.jpg

Ca sa faci si ceva grafica pe panoul frontal nu prea poti cu metoda lui @dorian 70. Dar arata bine ce a reusit sa faca.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Cu acele sabloane e destul de greu de pastrat distanta egala intre semne precum si alinierea lor...mai sus mai jos. Cred ca trebuie trasat un chenar fin cu un creion subtire inainte...si apoi sters cu guma acel chenar... ce sa zic...destul de greu, dar in regim hobby si cu multa rabdare va fi un rezultat multumitor la final.  Daca n-ai mult de scris...si mai bine.

Link spre comentariu

Sablonul glisa stanga-dreapta pe o rigla, asa pastram alinierea caracterelor. Spatierea se deprindea cu timpul. Toate cotele si cartusele pe desenele tehnice ale proiectelor erau scrise cu astfel de sabloane.

Dar consider ca pentru realizarea panourilor frontale aceasta medoda are anumite limitari.

Link spre comentariu

Da, aşa este, este destul de greu de scris cu şabloanele ca să îţi iasă bine, mai greşeşti, ştergi cu spirt, refaci etc.

pentru mine era un progres, eu care de mână nu pot face două cifre la fel. 

Pun şi o poză cu o sursă făcută integral din tablă, cu panoul frontal din textolit de cablaje, cu cuprul lăsat pe textolit,

peste care am aplicat un strat de vopsea albă, bineînţeles după ce am făcut toate găurile.

Pentru că este dedicată staţiilor de maşini CB band, nu am mai inscripţionat nimic pe panou,

plus că nu ştiam ce lac să mă încumet să dau peste vopsea.

( nu băgaţi în seamă mânerul scorojit de rugină şi praful de deasupra )

101-0542.jpg

Link spre comentariu

Masti ceva mai pretentioase se pot realiza la centrele de facut stampile. Acum 7-8 ani am realizat niste panouri frontale in Timisoara. Au placi de plastic dublu placat, in diverse culori... chiar si metal cu pastic. Singura problema... a trebuit sa-mi realizez singur designul (in "Corel draw", singurul tip de fisier acceptat de gravorul laser al lor) , cei de acolo nu stiau sa faca si decupaje (pentru LED-uri, LCD), doar gravare.

Multiplexer1.JPG

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

O metoda asemanatoare celei utilizate de colegul zvonacfirst.Tipul deseneaza in Corel.

Nu spune cu ce face imprimarea pe folia autoadeziva.Laserjet color cumva?Sau merge pe folie si inkjetul?

Foarte interesant ca dupa imprimare da cu apa chioara pe folie si apoi lipeste folia transparenta autoadeziva!!Foarte usoara metoda!

In varianta italianului pun si eu o intrebare.Atelierele foto fac imprimare pe folie autoadeziva?Si cam la ce cost?

Pun intrebarea deoarece,daca nu folosesti des o imprimare laser,nu se justifica,economic,achizitionarea uneia.

Si ar mai fi o varianta cu o singura folie.Folie autoadeziva transparenta.Cum merge imprimarea pe fata cu adeziv?Laser?Cerneala?Dezavantajul ar fi ca se vede suprafata pe care se lipeste folia.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Si ar mai fi o varianta cu o singura folie.Folie autoadeziva transparenta.Laser? Cerneala?

Exista folii autoadezive atat pentru inkjet cat si pentru laserjet.

Cum merge imprimarea pe fata cu adeziv?

Cum sa printezi pe fata cu adeziv? Fata cu adeziv este protejata cu o hartie care se dezlipeste inainte de lipire. Se printeaza pe fata vizibila. De aceea eu prefer sa protejez grafica cu inca o folie transparenta.

Dezavantajul ar fi ca se vede suprafata pe care se lipeste folia.

Daca suprafata respectiva arata bine nu este un dezavantaj. Depinde ce culoare are. Daca este o culoare intunecata, grafica va fi greu vizibila. Imprimantele nu fac culoarea alb. Sau eu asa stiu.

Cred ca italianul foloseste pentru protectie o folie in genul celor care se lipesc pe ecranele telefoanelor.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

Cum merge imprimarea pe fata cu adeziv?

Nu poti imprima pe fata cu adeziv, aia e protejata de alta folie pe care o dai jos cind lipesti pe tabla. Daca o dai jos  inainte de a o baga in imprimanta, acolo ramine.

Eu am imprimat pe hirtie autoadeziva pentru etichete, marca APLI, cu imprimanta inkjet si am pus inca o folie transparenta peste, pentru protectie.

Link spre comentariu

Asa gandeam si eu ca nu merge printat pe partea cu adeziv,ca se lipeste.

Dar partea cu lipitul pe apa?Incearca cineva cu materialele din dotare figura?

La autocolantele PVC se utilizeaza curent aplicarea pe suprafata umezita cu apa ce contine f f putin detergent!

Avantajul ar fi ca folia transparenta s-ar intinde perfect pe cealalta,fara risc de creturi,bule.Si s-ar si pozitiona mai usor.

Merg mai departe cu supozitia ca inclusiv folia imprimata s-ar putea lipi umed de tabla aluminiu(?).

Foliile ce se aplica pe telefoane,ecrane sunt aproape sigur ca-s de tip electrostatic,fara adeziv!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări