Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Exemplu de calcul al redresorului cu tuburi

Vizitator

Postări Recomandate

0,7V este o valoare orientativa, fiecare jonctiune are caracteristica sa:

dioda-1N.jpg

EDIT:  2 diode, 2 caracteristici cu TINA:

10-11.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru a nu mai deschide un topic pun intrebarea aici.

Am un traf de alimentare, facut pentru rederesare in punte, cu diode. Nu vreau sa rebobinez traful, dar vreau sa folosesc  un tub redresor, nu semiconductori.

Cit de ok este o asemenea utilizare mixta semiconductor/tub redresor, avind in vedere caderile de tensiune destul de diferite pe tub si semiconductor?

red.thumb.png.2abe2f5a0f4b7df3a1bb6855912c14ae.png

A folosit cinva gaselnita asta?

As putea sa leg anozii tubului in paralel, dar redresarea monoalternanta da un riplu mai mare decit cea bialternanta. Nu se alimenteaza un montaj cu pretentii, dar...

Multumiri.

Link spre comentariu

Se pune punte diode siliciu, condensator filtrare, mare, nu e problema, apoi se pune tubul cu anozii in paralel, si dupa filtrul CLC..... 

Link spre comentariu

Sau, in locul siliciului, se pot pune tuburi individuale de tipul PY88 sa zicem....creste nepermis de mult complexitatea montajului dar,....se poate!

Link spre comentariu

4 tuburi dau rezistenta interna mare, tot punte semiconductori merge, si dupa 1-4 tuburi py88 in paralel, sau ey/py 500 in functie de curentul necesar... Filamentele se pot grupa serie/paralel/combinatii functie de ce tensiune avem la dispozitie, eventual un traf separat pt asta..... 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, icar a spus:

Pentru a nu mai deschide un topic pun intrebarea aici.

Am un traf de alimentare, facut pentru rederesare in punte, cu diode. Nu vreau sa rebobinez traful, dar vreau sa folosesc  un tub redresor, nu semiconductori.

Cit de ok este o asemenea utilizare mixta semiconductor/tub redresor, avind in vedere caderile de tensiune destul de diferite pe tub si semiconductor?

red.thumb.png.2abe2f5a0f4b7df3a1bb6855912c14ae.png

A folosit cinva gaselnita asta?

As putea sa leg anozii tubului in paralel, dar redresarea monoalternanta da un riplu mai mare decit cea bialternanta. Nu se alimenteaza un montaj cu pretentii, dar...

Multumiri.

Am folosit eu de câteva ori, pentru că se dorea și un tub redresor pe carcasă și nu aveam înfășurare pe secundarul trafului de alimentare cu 2XUca

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Usiliteli, Flomar, nu vreau sa complic treaba, dar sugestia e buna.

Faust, multumiri. Exact in situatia asta sunt si eu, vreau un tub redresor pe sasiu, dar traful nu-mi da 2xUca. E vorba de un radio 0-V-0, cu tub, redresorul fiind 5ț4. Ma incurca putin cei 5 volti pentru filamentul redresorului, dar cred ca rezolv problema cu o rezistenta serie. C1 va ramine, deocamdata nu am drosel, ma gindeam la o rezistenta in locul lui.

Link spre comentariu

Va rog daca-mi permiteti :

Schema userului "@icar" se foloseste atunci cand nu ai secundar cu priza mediana ca in cazul dumnealui si ,cand ai nevoie de tensiuni peste mia de volti de exemplu in amplificatoare cu tuburi de inalta tensiune  ,iar un transformator cu priza mediana pune probleme de izolatie  .

condensator disc de 1nF/1000v  in paralel pe fiece dioda ,rezistor paralel pe c1 si c2 ,si un rezistor de zeci/sute de ohmi in serie cu minus la masa dupa c2 functie de anodica , inductanta cam obligatorie si este perfect echivalenta cu redresarea  dubla alternanta cu tub si filtru CLC . Avantajul acestei redresari este ca elimina  in totalitate zgomotul de comutatie al puntii redresoare cu siliciu care cica da armonice de pana la '100 × fundamentala' si poate crea probleme in constructiile diy . Cele spuse mai sus sant un scurt rezumat din 'rivista CHF  n°01-MAR.07'  . Sant curios daca cele afirmate in articol se aplica in cazul userului  @icar  poate ne va spune cum se comporta receptorul pe unde lungi , medii , eventual comparativ cu o redresare cu siliciu .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări