Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Exemplu de calcul al redresorului cu tuburi

Vizitator

Postări Recomandate

TINA are niste generatoare ideale ajutatoare cu care am obtinut sinusoide taiade de durate diferite. La fel, impuls de curent mai mare dar de durata mai mica duce la o tensiune medie de iesire mai mica.

20-19.jpg

Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere facand o simulare cu tuburi si semiconductori in varianta exemplului dat de colegul Florin rezulta asa cum este si normal:

in GOL,cu condensatoare fara pierderi si in lipsa oricarei sarcini indiferent de rezistenta interna dinamica a dispozitivului de redresare: silicuiu,tub sau seleniu tensiunea rederesata va fi 1,41*U~ pentru redresorul monofazat.

Rezistenta interna va interveni atunci cand vom cere un curent anume printr-o sarcina,atunci diferentele vor fi evidente intre diversele dispozitive redresoare.

Modelul de tub este facut pe un tub real de tipul 5V4.In practica vor aparea clar diferente atata timp cat avem in experimentul nostru dispozitive cu uzura (me refer la tuburile electronice!)

Schema de test:

REDRESOR-TUBE-compare-SS.png

Evolutia tensiuni DC din cele doua redresoare:

Simulare-redresor-tube-compare-SS.png

In sacina va fi alta "poveste" !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Așa de chi-chi simulați domnilor și timpi de conducție după ce redresorul a ajuns în regim pentru două situații distincte 1. fără sarcină și 2.pentru o sarcină oarecare de dumneavoastră stabilită (când aveți timp și chef).

Link spre comentariu

Da, dar la un curent asa mic nu cred ca putem vorbi de un unghi de conductie masurabil. Asa in simularea mea cu dioda siliciu si 150R serie pot pune 10M peste electrolitic si avem o simulare care nu spune nimic. Dar deja din simularea mea si masuratoarea lui &flomar avem suficienta informatie, ce ne-am dori mai mult? Toate astea sunt un fel de exercitii pt incepatori, lumea civilizata face stabilizatoare de alternativ cu IGBT-uri, acolo sa avem curaj sa ne bagam.

Asa mai am facut un circuit la care pot tesi sinusoida cat vreau ca sa simulez cat mai apropiat reteaua.

50.jpg

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

51.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 25 minute, icar a spus:

Exact!

Nu prea se poate, tuburile acestea pot fi considerate ca  referinte de tensiune excelente insa au niste limite vis a vis de curentul stabilizat

Link spre comentariu
Acum 14 ore, icar a spus:

Nu s-ar putea folosi stabilzatoare cu tub cu gaz? Ceva de tip STR.

Se poate. Ca element de referinta într-un stabilizator cu element serie. De ex. în catodul unui tub ("amplificatorul de eroare") ce primeste în grila o parte din tensiunea de la iesirea stabilizatorului si are în anod grila unui 6C33 ("elementul regulator serie").

Link spre comentariu

Timpi de conductie tub vis SS in redresorul din discutie,modelul de tub este unul real pe un tub 5V4.

- timpi de conductie pe o sarcina de 50K,"ampermetrul" citeste curentul in anozii celor doua diode cu vid:

CURENT-DE-CONDUCTIE-TUBURI.png

- timpi si curenti de conductie pentru diode pe o sarcina de 50K,"ampermetrul" citeste curentul in anozii celor doua diode cu SS:

CURENT-DE-CONDUCTIE-SS.png

-compare tube vis SS:

CONDUCTIE-COMPARE-TUBE-VIS-SS.png

- timpi si curenti de conductie pentru sarcina de 1MEG(varianta cu tub):

CONDUCTIE-SARCINA-1-MEG.png

-timpi si curenti de conductie prin diode pentru condensatoare de filtaj cu rezistente de pierderi (paralel) de 10MEG:

TIMPI-CONDUCTIE-10-MEG.png

- forma de unda (tensiunea) in anodul unei diode cu vid si in catodul aceleiasi diode 

la o sarcina de 50K.

Untitled-Vanod-Vcatod.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pentru a vedea caderea de tensiune pe tub trebuiesc suprapuse oscilogramele in anod si in catod, curentul il stim (sarcina 50K). Eu am facut pt 1N4001 de curiozitate cat da TINA caderea pe ele.

2sch.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări