validae Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 Acum 2 ore, Gedd135 a spus: asadar,avem cu siliciu Uout=327V si cu tub Uout=318V? Din faptul că la siliciu tensiunea redresată e ceva mai mare, ce deduci ? Nu cumva că rezistenţa internă a diodei cu siliciu e mai mică decât a tubului ??? Aveam un coleg cu care m-am contrazis o oră pe tema Legii lui Ohm.Ăla zicea că dacă măreşti rezistenţa...creşte curentul.Degeaba i-am dat exemple de calcul şi am schimbat diverse valori, omul nu putea să înţeleagă un simplu raport de mărimi.....am renunţat, l-am lăsat în boii lui. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 Acum 2 ore, flomar60 a spus: upa parerea mea acel coeficient de 1,41 nu mai este valabil de cand sinusoida retelei numai sinusoida nu mai este!....cred ca e mai mic ,undeva la 1,37....1,38.... Bun, asta e alta poveste. Teoretic e 1.41. Eu intotdeauna am inmultit cu 1,41 si a fost OK. Acum 2 minute, validae a spus: Ala zicea că dacă măreşti rezistenţa...creşte curentul. Da, am fi rezolvat problema transporului de energie electrica! Nu cumva e adeptul perpetuumului mobile si free energy? Link spre comentariu
informer Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 Acum 8 minute, icar a spus: Teoretic e 1.41 Ca sa fim rigurosi, teoretic e 1,414213562.... :p Link spre comentariu
validae Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 Sau radical din 2....dar problema e, cum îl convingem pe colegul Gedd că dacă înseriezi o rezistenţă mai mare cu o diodă, tensiunea redresată în sarcină scade, nu creşte ? Că din ce-a înţeles după experimentul practic al lui flomar60, e că tuburile lui au o rezistenţă internă mai mică decât diodele cu siliciu, fapt negat atât de teorie, cât şi de practică.Acum cine nu înţelege ? E o vorbă...când doi inşi îţi spun că eşti beat...du-te şi te culcă.Dar s-au strâns vreo patru deja... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 (editat) Voi nici acum nu intelegeti care e treaba cu rezistenta interna si ce vede secundarul trafului de iesire in acest caz.....ce se intampla cu Rtr....v-am demonstrat calculul ..faceti voi aceeasi demonstratie in cazul diodei cu siliciu.Calculati Rtr in acest caz(daca stiti) si calculati apoi U secundar sau U2 de pe schema....analogia e aceeasi ca la calculul Ra in cazul trafului de iesire..dar nici aia nu stiti sa calculati.... Editat Februarie 29, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 (editat) 2 hours ago, Gedd135 said: asadar,aplicand formula mea avem pt U2=0,75x326.4+ 16,5(150+230)/530 si ce sa vezi...da cam 256,63V(am luat o toleranta mai mare la Rtr-multi habar nu aveti ce e asta)...in cazul de fata U sec=257V...deci e real ce am spus eu sau nu? @validae calculul asta bate cu realitatea? DA sau NU? Avem Ri = 150 ohm,Rtr calculat =230 Ohm? ne rezulta Usec=256.63V? bate cu aparatul de masura,adica 257(cu eroare de 0.37V) DA sau NU? Ia calculati acelasi lucru si cu dioda cu siliciu.....sa vedem cum calculati voi Rtr in cazul diodei cu siliciu....in cazul coloanelor cu seleniu era o alta poveste(asta pentru cine stie) Editat Februarie 29, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Simularea da diferit de masuratorile &flomar si asta sigur datorita deformarii retelei. Desi &flomar a facut masuratori la care nimeni nu s-ar fi incumetat (vezi si traful atipic) se pare ca gena romaneasca ne joaca feste: ne inecam la mal. Te-am rugat sa pui 33 ohm in serie cu 10uF sa vizualizam curentul prin condensator ca altfel rade &gedd de noi (pe mine m-a facut deja prost dar sper ca administratorul forumului sa ne prezinte certificatul medical al individului). De aceea eu nu masor cu voltmetrul. Este adevarat ca masuratoarea cu osciloscopul necesita un timp de 5-10 ori mai mare dar postarea devine cu adevarat utila. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Azi dimineata am strans totul,am avut ceva de lucru si trebuia sa eliberez masa....ok, ceva mai incolo refac schema si masuram! Acuma vreau sa stiu care schema cea cu ambele celule de redresare sau doar cea cu lampa?....cu sau fara sarcina si care sarcina-cea pentru 15mA sau cea pentru 55mA?....astept aceste amanunte!....eventual doriti pe ambii conzi masuratoare,oscul e cu 2 spoturi.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Nu trebuie sa faci lucruri sub presiune, cand ai timp si dispozitie. Nu stiu daca si altii sunt curiosi dar pe mine m-ar ajuta sa vad de unde diferenta mare de tensiuni intre simulare si practica. Iar apoi ajuta la credibilitatea simularilor si a capacitatii noastra de a interpreta masuratorile. Sigur ca cea mai buna solutie este cu 2 canale iar daca oscul are si pozitia de "line" la sincronizare ar fi si mai bine. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 (editat) Santeti unul din utilizatorii acestui forum pentru care am mare respect!....deci, se rezolva !....astept amanuntele mai sus mentionate.... Si, apropo de optiunea "line"....nu am folosit-o niciodata, dar exista!....ce face mai exact aceasta optiune? Scuze initiatorului pentru off-topic! Editat Martie 1, 2020 de flomar60 Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Optiunea de "line" foloseste pentru sincronizarea bazei de timp o tensiune mica alternativa provenita din transformatorul de alimentare, cu alte cuvinte foloseste tensiunea retelei de alimentare. Daca refaceti setup-ul atentie la incarcarea transformatorului de Darclee, daca doriti sa trageti 100mA cu siliciu si alti 100mA cu lampa redresoare e foarte posibil sa il aduceti la limita maxima sau chiar peste. Nu cred ca puteau furniza 200mA pe infasurarea anodica in conditii decente. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Aha!....multumesc,d-le Kosmin!....intotdeauna mai este cate ceva de invatat! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Cand sincronizezi cu semnalul, in functie de frontul ales, toate oscilogramele incep la fel. Cand sincronizezi cu reteaua, la fel alegi un front. Dar semnalul masurat va arata si faza. Exemplu, pui sonda in secundarul trafului si incepe oscilograma cu alternanta pozitiva. Daca te impiedici de prelungitor si bagi stecherul invers in priza vei observa ca acelasi semnal incepe cu semialternanta negativa. Alt avantaj, odata sincronizat nu mai conteaza amplitudinea semnalului masurat, vezi semnalul sincronizat si daca amplitudinea este 2mm din ecran. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Am refacut schema...fata de varianta cu cele 2 celule redresoare prezentata pe pagina anterioara sunt cateva modificari : -conzii de filtraj 22micro/450V -fiecare cond inseriat cu un R de 36 ohmi pentru citirea curentului -rezistente de sarcina identice facute din 2 bucati cu valoarea totala de 4,9K pe fiecare celula S-a citit curentul pe fiecare rez de 36 ohmi....in poza ,sus lampa si jos siliciu.... ....diferentele sunt evidente la perioada de conductie ,la palierul orizontal,la forma de unda... curentul prin sarcina a fost aprox 56mA pe siliciu si aprox 49mA pe lampa ,usor variabil din cauza tensiunii de retea cu salturi.... Reglaje osciloscop : -baza de timp 5ms cu reglajul fin la jumatate -amplitudine identica pe ambele canale 1V/div cu sonda x1....DC.... Am incercat si reglajul cu "line"....nu mi-a placut , flutura usor partea de sus fiecarui semnal....asa ca am sincronizat intern si cele 2 semnale chopate... 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2020 Partajează Postat Martie 1, 2020 Multumesc, se vede ca in simulare curentii de varf sunt mult mai mari pt ca sinusoida este perfecta. La o retea aplatizata timpul de conductie creste si scade amplitudinea, ceea ce inseamna cadere mai mica pe rezistentele infasurarilor, deci o tensiune de iesire mai mare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum