Vizitator Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 (editat) Greseli dupa greseli....grosolane...Ri tub e doar 150 OHM! dar normal,ochiometric merge si de 10 ori mai mare....am zis eu ca suntem la piata..iar U2 este de doar 297V....nicidecum 348V(pentru Uo=300V)......confunzi grav siliciul cu tubul....mai spune-mi te rog care e Rtr sau rezistenta infasurarii secundare...si cu asta m-am lamurit asupra cunostintelor dumitale.... Ca idee,I2 este un parametru in functie de Io,Uo,Ri si Rtr.....nu e asa de simplu cum zici tu....nu e...OCHIOMETRIC! Editat Februarie 22, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
dark_angel Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 Mai vezi o data pe hartia asta unde scrie 300B, de ce mama supararii e o dreapta care pleaca din 420V? Tu stii ce "gavaresti" pe aici? sau "gavaresti" sa nu adormi? Daca o prelungesti pt 100mA (imaginar vorbind) unde naiba se opreste? (nu in 297V, te asigur). Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 ia uite ce zic rusii in foaia ta de catalog...la valori maxime admise adica 500V : Capacitor filter=5uF....matale calculasei(prost) 12.5uF la 400V....dupa logica calculului la 500V mai creste capacitatea aia...eu am zis ca scade dar nah.....e doar o foaie de catalog....stii tu mai bine..cu 1,41..... Link spre comentariu
dark_angel Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 (editat) Asta am scris mai sus: Cout_max=di*dt/du=0.375*0.01/du. Pui du=300v atunci ies 12,5uF, pt du=400v atunci mai scazi. Daca vrei iti fac un tabel ca la "chinezi" cu pas din volt in volt sa vezi ca 0,375*0.01/400=9.375uF este mai mic decat 0,375*0.01/300=12,5uF. Pentru 500V ar iesi 7,5uF. Rusii aia recomandau 5uF pentru ca aveau tolerante foarte mari electroliticii acelor vremuri si nu vor sa iti bubuie sarmulita aia interna. Te roade ca ai dat cu mucii in fasole? recunoaste si aia e! Editat Februarie 22, 2020 de dark_angel Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 (editat) Sigur...acum condensatorii sunt de vina ...iti arat eu un condensator rusesc vechi de cativa zeci de ani,pus pe punte RLC, cu toleranta de 1%...si chiar asa si arata pe afisaj...hai ca m-am convins si de tine.....esti departe cu valorile condensatorilor pentru tensiunile de 300V si 400V....tot nu mi-ai zis ce e Rtr....hai,pune mana si mai citeste si lasa analogiile siliciu-tub! Pentru 500V si 90mA(,putem merge in caz extrem pana la 125mA la 500V dar nu e indicat),C0= aproximativ cu rotunjiri 5.4uF..asa zice formula si mai si bate cu foaia de catalog dar deh....nefiind,lipseste!Cu siguranta aici e vorba de sarmulita..... Daca mai inventezi niste formule ajungi la valorile mele... Editat Februarie 22, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
dark_angel Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 Am impresia moncher ca scrii sa n-adormi. Nu o mai intoarce cu tolerantele tale, electroliticii din vremea aia aveau -20%/+50% trecut pe ei destul de des, daca nu chiar mai larg intervalul respectiv. Se vede treaba ca tu visezi la electrolitici cu 1% toleranta.... asta da dovada cata electronica stii. Ai ceva scoala in domeniu? aaa nu-i nevoie ca ai scoala vietii ca si Faust sau altii care se bat cu caramida in piept ca sunt boieri sau doktori. Mult succes! Stiu si ce e Rtr si unde bati dar de-al naibii l-am ignorat sa vad ce zici. Nu am adus siliciu in discutie, tu ai facut-o. Ultimele 2 pagini releva in mod clar cate surse de alimentare cu tuburi redresoare ai construit .... gedd135 nu e gedd135 destul pana nu e si fudul.... sau parca asa era "formula". Nu inventez formule, tot ce am calculat mai sus are si operatia anterioara trecuta spre deosebire de tine care toooot vii cu valori din burta. Pune formulele sa arati de unde ai scos valorile respective. Ma duc sa dau zapada ca pierd vremea aici, tu tot pe a ta o tii! 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 13 minutes ago, dark_angel said: Ma duc sa dau zapada ca pierd vremea aici, tu tot pe a ta o tii! Mai bine ca fiecare sa faca ce stie mai bine...... Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2020 Partajează Postat Februarie 22, 2020 Ma uit la topic si nu-mi vine sa cred, doar orgolii! Uite, eu nu am nai lucrat cu tuburi de 50 de ani, iar electeonica de 30. Adica am uitat multe, adica nu mai stiu. Tema de casa. Se cere un traf de retea, care sa alimenteze un etaj de amplificare. Se da: - tub redresor EZ81 - tensiune anodica in sarcina 250 V - curent sarcina max 150 mA Se cere - tensiunea iesire traf - curentul debitat de traf - capacitate filtraj. Gedd, te rog, fa calculele necesare si da rezultatele. Ceilalti il aprobati sau il contraziceti CU ARGUMENTE matematice/tehnice Ce ziceti, nu e mai bine asa? P.S 1,41, adica radical din 2, are legatura cu curentul alternativ, nu cu felul redresorului. Ori nu mai tin eu bine minte? Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 http://www.duncanamps.com/psud2/ Folositi cu incredere dar atentie la fenomenul GIGO! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 La 22.02.2020 la 15:38, icar a spus: Ma uit la topic si nu-mi vine sa cred, doar orgolii! Uite, eu nu am nai lucrat cu tuburi de 50 de ani, iar electeonica de 30. Adica am uitat multe, adica nu mai stiu. Tema de casa. Se cere un traf de retea, care sa alimenteze un etaj de amplificare. Se da: - tub redresor EZ81 - tensiune anodica in sarcina 250 V - curent sarcina max 150 mA Se cere - tensiunea iesire traf - curentul debitat de traf - capacitate filtraj. Gedd, te rog, fa calculele necesare si da rezultatele. Ceilalti il aprobati sau il contraziceti CU ARGUMENTE matematice/tehnice Ce ziceti, nu e mai bine asa? P.S 1,41, adica radical din 2, are legatura cu curentul alternativ, nu cu felul redresorului. Ori nu mai tin eu bine minte? La redresarea cu tub nimeni nu prea poate da calcule exacte, pentru că pe diodele din tubul redresor putem avea o cădere de tensiune foarte variabilă, asta datorită dispersiei caracteristicilor celor doua diode, am întâlnit EZ81 noi nouțe, cu căderi de tensiune între 3 și 10V. Primul condensator de filtraj se găsește în foaia de catalog, în funcție de tensiunea redresata și curent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 Chiar acum, Faust2018 a spus: La redresarea cu tub nimeni nu prea poate da calcule exacte, pentru că pe diodele din tubul redresor putem avea o cădere de tensiune foarte variabilă, asta datorită dispersiei caracteristicilor celor doua diode, am întâlnit EZ81 noi nouțe, cu căderi de tensiune între 3 și 10V. Primul condensator de filtraj se găsește în foaia de catalog, în funcție de tensiunea redresata și curent. Cu toate aceste dispersii redresarea cu tub este destul de predictibila, nu prea am facut in ultimul timp acest tip de redresare dar stiu sigur ca valoarea condensatorului este bine de respectat din datele de catalog iar caderea de tensiune datorata rezistentei interne a tubului trebuie compensata, calculul mai exact trebuie facut dupa regulile de proiectare bialternanta priza mediana Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 (editat) Caderea de tensiune pe diodele respective(nonsiliciu) este de ordinul a 15-20V nicidecum 1,41...si alte bazaconii....Poate cineva sa spuna care este Ri a lui EZ81? Editat Februarie 27, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
dark_angel Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 1,41 se foloseste la redresarea dubla alternanta domnule secretar(ă) , daca nici pana acum nu ai invatat asta atunci e cazul sa intelegi si sa cauti unde vrei tu la categoria semnalelor sinusoidale...cum e treaba cu redresarea.... Ti-a pus si mitcamy mai sus simulari si tot nu i-a dat 297V ai tai calculati dupa "normativele tale" asa ca bati toba degeaba pe acest forum, esti bun de instigator si ... cam atat. Uite in doua locuri cum se calculeaza: https://mail.uaic.ro/~ftufescu/labor/LL-IE3%20-%20Redresarea/Circ%20de%20redr.htm si http://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/ccg/CDE/Cursul%208%20-%20Redresoare.pdf . Spor la instigat si demonstrat ca radical din 2 nu mai e 1,41, mai nou este cu totul alt numar in realitatea ta augmentata. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 27, 2020 Partajează Postat Februarie 27, 2020 Da, in catalog, pentru EZ80/EZ81, Cmax e de 50 uF, o sa pun de 47, valoare gasita pe piata. Multumiri pentru sfaturi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum