Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul umiditate

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

Salut!

O parere de incepator: in bucla "for"  de la 0 la 100 aduni 101 valori si apoi imparti la 100... medierea nu este tocmai ok.

Ar trebui :

void loop() { 
 digitalWrite(Enable_Sensor,ENABLE);
 delay(100UL);
 sensorValue = analogRead(SensorPin); // prima masuratoare ia valoarea senzorului pentru a nu influenta medierea cu o citire in 0
 for (int i = 0; i <= 99; i++) 
 { 
   sensorValue = sensorValue + analogRead(SensorPin); 
   delay(1); 
 } 
 digitalWrite(Enable_Sensor,DISABLE);                        
 sensorValue = sensorValue/100.0; 
 Serial.println(sensorValue); 
 delay(1000); 
} 

Pe viitor si eu vreau sa fac un sistem de udare flori automat, asa ca topicul imi prezinta interes.

Spor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Exista un motiv pentru care masurarea se face de multe ori in curent alternativ!

Cu un Arduino (sau orice microcontroler) se poate realiza un divizor de tensiune cu o rezistenta + rezistenta solutiei intre doua iesiri digitale setate pe nivel opus. Inversand setarile se inverseaza polarizarea electrozilor. Alti doi pini analogici pot fi folositi pt. citire iar cele doua citiri se insumeaza si se impart la 2. In repaus potentialul electrozilor se seteaza identic.

Am testat asta pt. un conductivimetru folosit la masurarea concentratiei solutiilor hranitoare pt. plante... depunerile respectiv coroziunea electrozilor a fost redusa drastic fata de solutia "elementara". 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, informer a spus:

Exista un motiv pentru care masurarea se face de multe ori in curent alternativ!

Se face doar in curent alternativ fara componenta continua. Motivul este caracterul neliniar al conductivitatii in electroliti. Cand se aplica o tensiune continua intre electrozi, in primul moment toata tensiunea se aplica pe electrolit, iar intre electrozi apare un curent continuu. In scurt timp, pe suprafata electrozilor se depun ioni de semn contrar (polarizare) care reduc tensiunea pe electrolit, respectiv curentul. La electrozi pot sa apara si reactii chimice, eventual si gaze. Toate acestea falsifica masurarea conductivitatii electrolitului in curent continuu. Polarizarea electrozilor se manifesta in mai mica masura si la masurarea conductivitatii in curent alternativ. Aceasta polarizare poate fi minimizata prin reducerea curentului si prin cresterea frecventei de masurare.

Cele de mai sus sunt valabile la masurarea conductivitatii unui electrolit apos, de exemplu apa de robinet. Intereseaza continutul de saruri in apa si se face cu un salinometru (cu electrozi din platina).

Cand intereseaza continutul de apa dintr-un material solid sau lichid, metoda nu mai este utilizabila. Apa respectiva poate avea o salinitate mai mare sau mai mica (pamant plouat sau pamant udat cu apa din fantana). De aceea este mult mai relevanta metoda de masurare capacitiva.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, puriu a spus:

Se face doar in curent alternativ fara componenta continua. Motivul este caracterul neliniar al conductivitatii in electroliti. Cand se aplica o tensiune continua intre electrozi, in primul moment toata tensiunea se aplica pe electrolit, iar intre electrozi apare un curent continuu. In scurt timp, pe suprafata electrozilor se depun ioni de semn contrar (polarizare) care reduc tensiunea pe electrolit, respectiv curentul. La electrozi pot sa apara si reactii chimice, eventual si gaze.

Daca aplici tensiune continua pt. scurt timp (us - ms) inversand polaritatea de cate ori faci masuratoarea si pastrand in pauze o diferenta de potential nula, nu rezolvi aceeasi problema?

Link spre comentariu

eu cred ca da, nu stiu daca-i pasa atat de mult ca nu e sinusoidal.

eu am incercat si varianta cu doi pini conectati la ADC, alternand intre ei care este polul + si care este intrarea in ADC deci spre masa cu ceva divizoare.

si nu am avut problema asta. acum insa, lucrez pe un pcb gata facut...schimb doar soft.

adevarat si ca metoda capacitiva este mult superioara si reflecta mai bine nivelul de apa, fara a conta salinitatea din ea.

doar ca eu nu m-am descurcat sa fac din DC fara +/- AC.

Este oare functionala schema de aici ?

Capacitive-Soil-Moisture-Sensor-Schemati

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Astabilul cu 555 nu schimba polaritatea, deci nu-i vorba de curent alternativ. Un condensator în serie cu iesirea (pinul 3) si eventual un rezistor la masa dupa condensator (în punctul de înseriere cu 10k) elimina (partial) acest neajuns.

Daca vreti ceva mai bun, folositi un oscilator sinusoidal care alimenteaza o punte de masurare. Iesirea puntii o amplificati si o introduceti într-un multiplicator analogic ce primeste la cealalta intrare semnalul oscilatorului (eventual trecut printr-un limitator). Asa o sa aveti si informatia de faza. O alta varianta ar fi sa obtineti semnalul sinusoidal trecând iesirea unu astabil printr-un FTJ activ.

Link spre comentariu

dacă electrozii sunt de inox iar tensiunea la bornele electrozilor depășește 1,2V, electrodul de la plus (cel pus la împământare) o să se corodeze iar pe cel de la minus o să se depună diferite metale care sunt in pământ. Că bonus, în timp, indicația o să fie afectată de cantitatea de metal care trece de la electrodul pozitiv în pământ.

Am pus mai demult o schemă cu un capacimetru micuț cu un singur circuit cu 4 AO care măsoară capacitatea in frecvență mare și tensiune mică care nu afectează electrozii sau solul la care se efectuează măsurătoarea.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, franzm a spus:

Astabilul cu 555 nu schimba polaritatea, deci nu-i vorba de curent alternativ. Un condensator în serie cu iesirea (pinul 3) si eventual un rezistor la masa dupa condensator (în punctul de înseriere cu 10k) elimina (partial) acest neajuns.

Daca vreti ceva mai bun, folositi un oscilator sinusoidal care alimenteaza o punte de masurare. Iesirea puntii o amplificati si o introduceti într-un multiplicator analogic ce primeste la cealalta intrare semnalul oscilatorului (eventual trecut printr-un limitator). Asa o sa aveti si informatia de faza. O alta varianta ar fi sa obtineti semnalul sinusoidal trecând iesirea unu astabil printr-un FTJ activ.

te-as ruga daca nu cer prea mult sa-mi dai un link spre o schema de oscilator sinusoidal, relativ simpla, nu stiu daca preferabil cu AO sau tranzistor, dar important sa nu aiba nevoie de sursa diferentiala. multumesc..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări