DanM Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 16 ore, Kosmin a spus: ...Parca si cel romanesc E-0706 era tot cu punte wien (cu variabil mic, de Gloria). Eu nu am vazut E-0706 la vremea respectiva...si nici acum... Am gasit schema, cartea de service, dar... din cate stiu Gloria avea CV cu aer, destul de mare. Cosmos avea CV mic cu izolator solid(polietilena sau styroflex)...mi-ati putea spune daca e vorba de CV cu dielectric aer? Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Gloria are CV cu aer , cele mici au dielectric cu folie de plastic ....am vandut zeci de CV NOS la Nosbazar ...apropo , cine a cumparat din cele cu demultiplicare mecanica , acelea au si 2 sectiuni pt FM...... Eventual careva coleg poate sa te "doteze "cu unul , a fost cine a luat 10 buc......da un anunt......Constructia unui distorsiometru cam intereseaza pe toata lumea ( care nu are inca unul...) Link spre comentariu
icar Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Are cineva, la rubrica vinzari, un CV, cu blocul UUS pe el. Astea parca aveau doar 2x 325 sau 2x375 pF, plus partea de UUS, de vreo 25 pF. Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 Am cateva CV... 2 de Gloria, 1 sau 2 cu dielectric plastic... toate cu demultiplicare, la cele mici cu dielectric plastic se poate demonta demultiplicarea... Capacitatea necesara ar fi in jurul a 2x400pF(HP are 2x535pf in paralel, 4 sectiuni rezultand 2 sectiuni de 1nF, IEMI0706 are 323pF var cu 68pF+33pF+trim12pF adica 455pF aprox., 2 sectiuni). Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Acum 5 ore, DanM a spus: Ar fi interesant de facut o punte WIEN cu un cond. dublu de radio... Atentie! Condensatorii din aparate de radio comerciale, gen Gloria, Mamaia, albatros etc., au sectiunile inegale. Sectiunea pentru circuitul de intrare e mai mare decit cea pentru circuitul oscilatorului local. La puntea Wien cele doua sectiuni trebuie sa fie egale. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 Aceasta este schema circuitului de rejectie 1Khz insa schema intregului distorsiometru este mai complexa fiindca poate sa masoare si primele patru armonice adica 2,3,4,5 Khz plus un sintetizator cu quartz pentru de aceste patru frecvente folosit pentru eventuale calibrari ale filtrelor (m-am complicat fiindca acestea sint extrem de stabile si de cinci ani nu a fost nevoie de recalibrare Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 @d2134: taman de asta mi-i teamă... că nu voi găsi unul cu secțiuni egale. Partea proastă e că nici variatia capacitatii cu unghiul nu este egala intre sectiuni... Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 D-l Dan, pentru dvs intotdeauna se gaseste cate ceva!.....324pF + 325pF ....masurat acum....disponibil pentru dvs oricand aveti nevoie! Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 21, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2020 Doua secțiuni in paralel, e solutia pentru egalizare capacitatii maxime. Pentru a nu avea diferente între secțiuni functie de unghiul de rotatie, as lega sectiunea c1-1 cu c2-2 și c2-1 cu c1-2... astfel erorile se vor elimina... Presupun... iar capacitatile rezultante vor ambele egale Link spre comentariu
Kosmin Postat Februarie 21, 2020 Partajează Postat Februarie 21, 2020 @d2134 in cazul celor autohtoni li se pot desface din sectiunea mai are una/doua lamele de pe rotor sau cat o fi necesar pentru a-i egala sectiunile. Acum se gasesc usor diode varicap si potentiometri multitura, iar diodele varicap din aceeasi capsula pot fi sortate astfel incat sa dai de una/două sa coincida ca si caracteristici (ori sa fie cat mai apropiate). Link spre comentariu
DanM Postat Martie 6, 2020 Autor Partajează Postat Martie 6, 2020 (editat) La 21.02.2020 la 21:36, Kosmin a spus: ... Acum se gasesc usor diode varicap si potentiometri multitura, iar diodele varicap din aceeasi capsula pot fi sortate astfel incat sa dai de una/două sa coincida ca si caracteristici (ori sa fie cat mai apropiate). Problema diodelor varicap este capacitatea mica(25...50pF)... eu personal nu cunosc diode cu capacitate maximă de 300...500pF Așa că soluția condensatorului variabil cu 4 secțiuni mi se pare mult mai ... fabricabilă. Altfel, ar fi super-elegant lucrul cu 4 diode varicap+pot. multitură Editat Martie 6, 2020 de DanM Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 6, 2020 Partajează Postat Martie 6, 2020 Erau cândva BB312-313 dar nu cred că se mai pot găsi ușor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2020 Partajează Postat Martie 6, 2020 1. Varicapuri avand capacitati de sute de pF inca se gasesc, dar in general treaba cu diodele varicap poate fi ceva mai complicata decat pare... ar fi interesant de vazut in ce masura controlul capacitatii varicapurilor filtrului notch (si deci a frecventei de rejectie a filtrului) ar ajunge cumva a fi influentat de catre insasi componente spectrale ale semnalului audio aplicat... E o chestie demult fumata prin tehnica RF careia i-au fost destinate acele varicapuri, prin prisma a ceea ce se numesc intermodulatii... 2. De fapt problema fundamentala aici rezulta din limitarile metodei in sine de masurare a THD prin eliminarea fundamentalei, care in final se rezuma la o masuratoare de nivel (de amplitudine) de banda larga, adica in final este masurat semnalul de banda larga obtinut dupa rejectia fundamentalei (semnal numit reziduu de distorsiuni) ce contine toate armonicele si zgomotul aplicate la intrare, si care din acest motiv este puternic limitata chiar si numai de catre insusi factorul kTB. 3. Solutia este masuratoarea selectiva, adica de banda ingusta, respectiv masurarea in banda ingusta a fiecarei componente spectrale care astfel reduce factorul kTB, adica exact ce face ceea ce se numeste analiza de spectru: fiecare ingustare de 10 ori a benzii de masura asigura o crestere teoretica a dinamicii masuratorii de aprox 10 dB, deci faceti socoteala cat anume se poate castiga prin trecerea de la masuratoarea de amplitudine facuta intr-o banda de 20kHz, la masuratoarea facuta intr-o banda de doar 10 Hz sau 1 Hz... Eu sunt convins ca un ADC (sau chiar CODEC) audio plus ceva HW, sau chiar o interfata de sunet pe USB, cuplate la un Raspberry Pi pot da un analizor audio (similar cu ceea ce se poate obtine cu un PC + interfata de sunet) peste orice visati p'aici cu filtre notch si principii de acu' 70 de ani... Nu degeaba industria a renuntat deja de decenii la distorsiometrele astea analogice cu filtre notch cu variabili! Apropo'... eu cred ca ideea invartita de ceva ani prin zona potrivit careia analiza de spectru cu FFT folosind interfata de sunet a calculatorului nu ar fi ok pentru masuratori deoarece nu ar fi un aparat de masura "calibrat" si foarte scump cu care sa ne putem lauda pe forum, este o idee cam... gresita, deoarece aici (THD, IMD, etc.) este vorba de masuratori relative (se masoara procente sau dB, nu se masora V sau mV!), treaba la care "digitalul" este taaaare "priceput", si cu un minim de interfatare HW cu exteriorul si putina grija se pot obtine astfel rezultate muuuult peste orice E0706 ori HP3xx... Link spre comentariu
bmsorin Postat Martie 6, 2020 Partajează Postat Martie 6, 2020 Foarte corecte comentariile Dl.-ului Traian B, mai ales punctul 3 si concluzia de sfarsit . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum