Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine este vinovatul?

Postări Recomandate

Acum 44 minute, Ion_Bumbu a spus:

Nu-i deloc asa, "eroarea" e aleasa ca sa nu poata fi dat in judecata constructorul pentru amenzi de circulatie.

Da, la noi nu se face dar in alte parti e sport national.

exact asta am zis si eu dar cu "cuvintele constructorului". ("better to be safe than sorry") - aici la verificarea tehnica testeaza si vitezometrul daca e sub indicatia ai trecut daca e peste incep sa te scarpine la marimea jantelor, anvelope etc. (la unele masini se poate corecta in ECU)

Imagineaza-ti ca esti in tribunal si reprezinti o firma de automobile. Judecatorul intreaba: de ce ati ales sa indicati o viteza mai mare cu 5% in mod deliberat la masinile pe care le fabricati?

Rasunsul "incorect"  a: Pentru ca soferii care folosesc produsele noastre sun idiotii si o sa-si puna jante sau cauciucuri aiurea si o sa ne de in judecata cand o sa faca un accident sau sa primeasca o amenda.

Raspunsul "corect" b: Pentru ca firma noastra constructoare cu traditie de peste 100 de ani are grija de clientii care folosesc produsele nostre si chiar ne pasa de siguranta lor.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Eu nu am avut nici o masina care sa indice ca pe GPS incluzand si masinile de la firma (chiar si 3 motociclete Honda indicau mai mult decat pe GPS) - si X nu e constant ca gain error (e procentual din viteza) nu e offset error. (se si vede in tabelul de la Hyunday)

RR

PS - nu am avut nici o masina scumpa, d-astea normale de folosesc muritorii.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 5 minute, roadrunner a spus:

Eu nu am avut nici o masina care sa indice ca pe GPS incluzand si masinile de la firma (chiar si 3 motociclete Honda indicau mai mult decat pe GPS) - si X nu constant ca gain error (e procentual din viteza) nu e offset error.

RR

Nu tu ai spus asta.

@Sharky a spus:

Acum 8 ore, Sharky a spus:

..............

Cu rotile corecte eroarea fata de gps e constanta si la 30 si la 160.

Testat la opel, bmw uri, ford, Mercedes.

...............

Consider ca acea eroare crescatoare cu viteza este intentionat facuta asa ca sa reduca putin din viteza vitezomanilor. Ca nu prea se reuseste asta este alta treaba, dar la unii are un pic de efect.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 23 minute, sesebe a spus:

eu ma cam indoiesc si am motivele mele.

si eu dar il stim de om cinstit. Daca sa zicem ca vrei s-o faci corect  nu poti decat sa te bazezi pe un "gain corection factor" pe care-l introduci manual (ca masina nu are de unde sa stie ce jante/cauciucuri/uzura ai) sau varianta mai scumpa, cu o referinta cum ar fi viteza GPS cu care sa se calibreze error gain-ul dat de roti dupa care sa adune offset-ul ala de sigurata cerut de EU regulation. Ar fi posibil asa as face-o eu ca inginer.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 11 minute, roadrunner a spus:

ca masina nu are de unde sa stie ce jante/cauciucuri/uzura ai

Cand schimbi rotile de vara cu cele de iarna ai optiunea in meniu sa le detecteze singura (in caz ca ai pus ceva ne standard) sau alegi din valorile standard din meniu. Eu de exemplu am latime de 225 si 245 dar daca pun pneu de 235 cum nu este in meniu pot sa aleg sa le detecteze singura. In 2-3km le detecteaza din ce am vazut. Are totusi nevoie sa mergi cu un 50km o distanta mai mare, daca te bagi printre blocuri ... cred ca da Failure. 

P.S. Deja presiunea in pneuri daca nu o ai in limite se aprinde martorul in bord. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 15 minute, merck a spus:

Cand schimbi rotile de vara cu cele de iarna ai optiunea in meniu sa le detecteze singura (in caz ca ai pus ceva ne standard) sau alegi din valorile standard din meniu. Eu de exemplu am latime de 225 si 245 dar daca pun pneu de 235 cum nu este in meniu pot sa aleg sa le detecteze singura. 

exact, trebuie sa-i spui, nu le poate detecta. Uite zic ca tine, le poate detecta singura bazat pe ce fost inainte, daca ce a fost inainte nu era corect introdus? cum faci? (si stii ca noi vorbim de diametre aici nu de latime) masinile mai scumpe care au GPS e simplu am descris metoda 2. (acum o sa-mi zici ca si masinile ne scumpe au GPS si probabil ca asa e)

RR

Citat

P.S. Deja presiunea in pneuri daca nu o ai in limite se aprinde martorul in bord. 

la masinile simple (ca a mea) warning-ul ala e bazat pe diferentele (accumulate pe o perioada de timp) de la senzorii de ABS de la roata din stanga fata de cea din dreapta nu masoara presiunea (daca mergi mult in cerc se aprinde dar se reseteaza singur) - la masinile scumpe au senzor de presiune wireless in pneu.

(ca la masinile de UPS care au algoritmul de rutare calculat preponderent pentru viraj la dreapta ca sa nu stea in trafic - tot m-am intrebat daca la aia li se aprinde warning-ul de presiune mica dupa un timp)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

De ceva timp TMPS-urile dau si temperatura nu numai presiunea din pneuri. Dar daca este sa barfim intre noi .... au ceva eroare in ceea ce priveste presiunea 🤣. Temperatura cred ca o redau corect (ma uitam la temperatura cand soarele batea intr-o laterala a masinii si era diferenta), dar la presiune eroarea poate ajunge si la 0,3atm. N-o fost bai ca am putut merge si cu 150-160km desi in bord zicea ca viteza va fi limitata la 130km/h. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Toate masinile comerciale indica in plus pe vitezometru si as zice ca eroarea este crescatoare cu viteza la toate, chiar daca totusi @Sharky spune ca a verificat la citeva masini si era constanta eroarea - eu ma cam indoiesc si am motivele mele.

Cine te opreste sa verifici?

Conduc mercu de 10 ani, un an intrerupere.

Opelu l am verificat in fel si chip ca eram la inceput si entuziasmat. Pana si la bicicleta am reglat dupa gps pe drum drept.

O sa verific si e90 cum il scot din garaj cum sta treaba la v mica si mare. Aici nu prea am fost curios până acum.

In rest tu crezi ca niste ingineri nu s capabili sa masoare o viteza corect? Mai ales pe o masina care costa cat un apartament?

Cum iti explici ca setand cruise control la 100 (pe cifre) ai 96 in bord viteza medie, fix dupa ce resetezi consumul. Sau ca in meniul secret tot 96 la ora?

O fi vreo coincidență bizară...

Mai bine lasa motivele tale si pune mana pe masini si vezi cum sta realitatea.

Bine nu contest ca la masina ta ar fi diferente cum spui.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări