Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine este vinovatul?

Postări Recomandate

La 07.10.2024 la 12:01, DjLeco2021 a spus:

politia trebuia sa ii ANULEZE permisul.

@DjLeco2021 in lumea cu apa un pic mai calda, iti creste asigurarea vertiginos dupa primele cateva amenzi (sistem cu puncte) si poti ajunge la moment unde nu mai vrea nimeni sa te asigure (din cauza ca nu pot zice nu asiguratorii iti zic ca te costa 10.000 Eur pe an care e un fel de nu te asiguram). Deci un mecanism destul de simplu de impementat. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

In lumea cu apa un pic mai calda, marea majoritate a masinilor bengoase (deci cu multi magari sub capota) sunt cumparate pe firma. Cum amenda se da soferului si nu masinii => nu creste asigurarea. In plus de cativa ani buni, multi iti muta firmele in Luxemburg sau inchiriaza pe firma masini din Luxemburg si dau radarele peste cap la politisti. Gasesti si pe youtube filmari cu ce fac patronii firmelor de inchirieri auto din Luxemburg cu amenzile care le primesc in plic - ajung direct la gunoi nedeschise. In plus, Olanda de ani buni nu dau altor state din UE adresa soferilor olandezi care depasesc viteza legala, astfel ca in Franta de exemplu politistii sunt nevoiti sa ii prinda cu motocicletele si sa le ia banii pe loc. 

O alta practica de cativa ani este inmatricularea masinii in tari din fostul bloc comunist (in special in cele 3 tari baltice). Se duce jupanu' si deschide o firma, isi aduce masina din tara de origine si o inmatriculeaza apoi pe firma si cum am scris mai sus rupe stilul la viteza. Tot pe youtube este un caz cu un francez care a facut aceasta miscare si are peste 300 de amenzi intr-un an (nici una platita) si care le face viata amara la politisti. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Aici nu poti circula cu masina din alta tara decat 6 luni dupa care esti obligat sa-ti inregistarti masina in IRL si s-o asiguri aici. Taxa de prima innatriculare e 35% din pretul fiscal al masinii.

Fenta cu masina pe firma nu e asa de glorioasa cand trebuie sa platesti Taxe pe beneficiul asta (care nu sunt deloc mici, si calculate sunt la valorea de noua a masinii respective indiferent de varsta masinii).

Amenzile primite in EU se trasmit la Politia din IRL si ti le convetesc in ei in puncte. (unii scapa ca sunt politistii lenesi)

Amenzile de viteza in IRL nu sunt date de politie, e un sistem automat (o firma privata care opereaza camerele) iti vine prin posta si se vede clar masina si cateodata si fata soferului. Daca nu confirmi cine era la volan (sa zicem sotia) vine amenda pe numele cui e inregistrata masina (si punctele) dar nu am auzit pe nimeni sa scape. Da si politia amenzi de viteza cand merge paralel sau in spatele tau cu masina nemarcata si te are pe camera de bord si trage din baza de date tot depre masina repectiva (cand se da jos nici nu te intreaba mare lucru ca deja stie tot despre tine talon/asigurare/cine e proprietarul masinii/taxa de drum/verificare tehnica.  Daca nu se potriveste moaca soferului cu ce au ei pe terminal atunci iti cer mai multe date, in rest sunt foarte relaxati. 

Acum 2 ore, merck a spus:

Olanda de ani buni nu dau altor state din UE adresa soferilor olandezi care depasesc viteza legala, astfel ca in Franta de exemplu politistii sunt nevoiti sa ii prinda cu motocicletele si sa le ia banii pe loc. 

nu e nevoie sa te prinda nimeni pe motocicleta, mie mi-au venit doua amenzi din Italia fara probleme (1000 Euro) si conduceam o masina de la Hertz. Daca chiar vor sa te gasesca te gasesc.

E destul de greu (aproape imposibil) sa-ti faci asigurare la o masina puternica daca esti sub 25 de ani (in IRL) pentru ca pretul asigurarii e exorbitant. (si e sustinut de date statistice care arata ca un anumit tip de accidente sunt facute de tineri din lipsa de experienta si toleranta la risc mai mare) la femei e pe dos au asigurarea mai mica pentru ca sunt soferi mai siguri (tot statistic) si conduc in general masini mai mici.

Te cam forteaza sa fii corect altfel devii pieton si cu banii luati.

RR

Citat

Cum amenda se da soferului si nu masinii => nu creste asigurarea. 

aici asigurarea se face pe "perechea sofer - masina"  - de exemplu eu ca sa conduc masina neveste-mi sunt adaugat ca second driver cu nume si prenume pe asiguararea ei pentru masina ei.

(evident si ea invers la masina mea) - in caz de amenda de viteza (camere automate) daca nu se poate distinge figura pe imagine ai pe scrisoare doua optiuni A/B cu cele doua persoane care figureaza pe asigurarea de la masina respectiva (sau A/B/C/D daca si copii care sunt declarati pe asigurarea respectiva) - daca nu raspunzi la scrisoare aleg ei pe A (titularul)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 1 oră, roadrunner a spus:

Aici nu poti circula cu masina din alta tara decat 6 luni dupa care esti obligat sa-ti inregistarti masina in IRL si s-o asiguri aici. Taxa de prima innatriculare e 35% din pretul fiscal al masinii.

Am spus de masinile pe firma. Pe persoana fizica va fi jale peste tot cand vine vorba de inmatriculare, malusul CO2 va rupe la propriu portofelul. 

Fenta cu masina pe firma nu e asa de glorioasa cand trebuie sa platesti Taxe pe beneficiul asta (care nu sunt deloc mici, si calculate sunt la valorea de noua a masinii respective indiferent de varsta masinii).

Fa-ti firma in Romania sau daca ai un prieten cu firma te angajeaza si pe tine fictiv, cumpara masina pe firma respectiva si iti garantez eu ca poti circula linistit in orice tara din UE si 10 ani fara sa se lege nimeni de tine, doar ca trebuie sa ai tot timpul la tine pe langa actele masinii si dovada ca lucrezi la firma respectiva. 

Taxe nu ai de ce sa platesti in IRL cat timp masina este cu numere romanesti si totul se plateste in Romania. Nici o alta taxa nu ti se va cere chiar daca ai doua joburi, unul in IRL si unul in RO. Ce iti spun este deja verificat in doua tari din UE. 

Eu am dat doua exemple, Olanda + Luxemburg pentru ca stiu ce si cum. Nu am zis ca este valabil pentru orice tara din UE. 

aici asigurarea se face pe "perechea sofer - masina"  - de exemplu eu ca sa conduc masina neveste-mi sunt adaugat ca second driver cu nume si prenume pe asiguararea ei pentru masina ei.

Asta este valabil doar daca masina este pe persoana fizica, daca masina este pe firma nu mai ai perechea masina - sofer pentru ca o masina in firma se presupune ca este calarita de o groaza de soferi. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, roadrunner a spus:

@DjLeco2021 in lumea cu apa un pic mai calda, iti creste asigurarea vertiginos dupa primele cateva amenzi (sistem cu puncte) si poti ajunge la moment unde nu mai vrea nimeni sa te asigure (din cauza ca nu pot zice nu asiguratorii iti zic ca te costa 10.000 Eur pe an care e un fel de nu te asiguram). Deci un mecanism destul de simplu de impementat. 

RR

La noi NU CURGE APA, in cazul asta. Intelegi la ce ma refer.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 6 ore, roadrunner a spus:

Poti sa mergi cu masina sotiei si fara sa fii adaugat al doilea sofer daca tu insuti ai asigurare FULL nu doar de baza (furt si in caz de vina a ta..).

Dar conducand masina sotiei esti asigurat doar tu in cazul in care tu faci accident se repara doar masina celui nevinovat; tu repari in regje proprie masina sotiei. Bine, nu toate asigurarile "asigura" asta. trebuie sa intrebi inainte.

Daca varianta prezentata nu se aplica atunci variant cu al doilea sofer e de apllicat si practicat.

Editat de DjOhms
Link spre comentariu
Acum 8 ore, DjLeco2021 a spus:

La noi NU CURGE APA, in cazul asta. Intelegi la ce ma refer.

Stii care este partea proasta? Ca romanii si polonezii au inceput sa ii traga in jos si pe cei de peste gard. Este o mare diferenta intre ce era acum 15 ani peste gard si ce este acum! 

Link spre comentariu
Citat

Asta este valabil doar daca masina este pe persoana fizica, daca masina este pe firma nu mai ai perechea masina - sofer pentru ca o masina in firma se presupune ca este calarita de o groaza de soferi. 

@merck in UK/IRL nu e cum spui tu, poate altundeva o fi nu am trait asa mult altundeva.

O masina care apartine unei firme are un regim special in IRL. (exista exceptii pentru fimele care au masini de dat la schimb sau care inchiriaza pe termen scurt care au niste numere speciale - de exemplu daca masina ta e la reparat si-ti dau o masina la schimb) 

Dar cazul general la masina de firma (se numeste "comercial" aici) e ca daca vrei sa folosesti masina dupa orele de program in folos propriu (orele de srviciu sunt declarate pe asigurare si pe certificatul masinii) atunci va trebui sa platesti taxe personale (BIK tax - benefit in kind tax) 

Taxa asta la nivel personal nu e chiar asa mica si e calculata la pretul de nou al masinii (la cat a luat-o firma de noua) treaba nasoala e ca nu se calculeaza depreciere la calcului taxei. Deci primesti masina de firma, firma plateste tot la ,asina service/cauciucuri/taxa de drum - (deci tu ca persoana nu mai ai cheltuiala cu masina) dar toata treaba apare ca un beneficiu pe care firma ti-l da tie personal si e o formula dupa care cei de la taxe calculeaza beneficiul asta. Daca ai salariul mai mare si intrii la grila de taxare mare beneficiul asta se taxeaza cu 45% pe care trebuie sa-i platesti din suma beneficiului (adica firma ii sacde din salariul tau ca sa-i dea la taxe) - crede-ma stiu lucrurile astea bine de tot, conduc o afacere de 18 ani ion IRL si nevasta-mea e contabila si avocat.

Nu e mare afacere cu masina pe firma in IRL. 

Asigurarea la masinile de firma e un pic mai complicata si vine cu niste clauze speciale, de aceea unii prefera sa-si mai faca ei o sigurare personala si sa tina cele dou asigurari personal/firma separate pentru raspunderea legala e diferita cand conduci in interes de serviciu sa in interes personal aceeasi masina.

Nu poti circula cu masin din RO aici (daca ai domiciliul aici) ca dupa 6 luni trebuie sa-i preschimbi numerele si s-o asiguri aici (si din cauza ca e cu volanul invers te rup astia la asigurare sau pur si simplu refuza s-o asigure din motive de siguranta)

RR

Citat

Stii care este partea proasta? Ca romanii si polonezii au inceput sa ii traga in jos si pe cei de peste gard. Este o mare diferenta intre ce era acum 15 ani peste gard si ce este acum! 

ca o poveste hazlie din IRL legata de polonezi, la inceputuri (2000-2005 Romania nici nu e era in EU)  polonezii conduceau cu carenetele de conducere poloneze (netraduse) si s-au revoltat astia de la politie ca era un polonez care a forst prins de 427 de ori intr-un an depasind viteza legala. Pe polonezul respectiv il chema "Prawo Jazdy" (care insemna in poloneza - "Carnet de conducere")

De atunci au crerut ca toti cei ce stau mai mult de 6 luni in IRL sa-si preschibe carnetele cu unul IRL in Engleza/Gaelic.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Sunteti voi un pui de paradis fiscal acolo in IRL dar se pare ca va loveste in alte parti ca sa va suga de bani.

Mie personal din ce ai scris mai sus mi se pare aberant sa poti face doua asigurari pentru aceeasi masina, una pe firma si una pe persoana juridica si sa iti spun de ce: cum poti face tu asigurare pe persoana fizica la o masina care este pe firma? Tu nu cumva incurci firma cu PFA? La un PFA proprietarul masinii este Popescu Dorel, la firma este SC. Suruburi SRL. Din ce zici tu => ca pot sa fac asigurare si pe masina vecinului daca o impurumut si circul des cu ea. 

Link spre comentariu

Cum pot face doua asigurari la acelasi bun? simplu dai telefon. Eu am asigurare si pe motocicleta ficei mele ca sa pot circul;a cu ea. Ce ti se pare asa fantastic.

Nu incurc nimic si nu fac nici o confuzie. Cladirea in care am fabrica e a mea pesonala, Am o asigurare in nume personal, dar si fabrica (pesona juridica) are asigurarea ei (eviden ca au clauze diferite)

Ce-mi plac mie astia de genul "asta nu se poate" (exemplu cu Girafa)

La fel e chand inchiriezi o masina in vacanta, Hertz/Avis au asigurare lor pe masina si tu iti faci asigurare proprie pe perioda inchirierii - ce-i asa fantastic?

Aici nu poti merge cu masina preitenului/vecinului/sotiei (ca-n Ro de exemplu) - decat daca dai telefon la asigurari si- si adauga masina pe asigurarea lui (sau face o sigurare noua pe masina asta) - am zis mai sus asigurarea se face pe perdechea "sofer-masina" (cu variantele aferente mai multi soferi pe aceesi asigurare = familii mari, sau firme) sau un sofer me mai multe masini (cand detii mai multe masini/motociclete)

PFA aici se cheama Sole trader. (atia nu pot inscrie masini pe firma, dar pot deduce ceva celtuieli pe Km in folosul afacerii)

crede-ma stiu bine legislatia de aici (mult mai bine decat cea din Ro) in Ro sunt inca niste "loop holes" care se pot exploata aici le-au inchis inainte sa ajung eu in IRL (25 de ani)

Le-am stricam oanenilor topicul

Rog un moderator sa stearga tot ce nu apartine topicul cu scuzele de rigoare.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 50 minute, roadrunner a spus:

La fee e chand inchiriezi o masina in vacanta, Hertz/Avis au asigurare lor pe masina si tu iti faci asigurare proprie pe perioda inchirierii - ce-i asa fantastic.

Aici esti in eroare. In momentul cand inchiriezi o masina nu se emite o asigurare pe numele tau pentru acea masina. Eu am inchiriat masini prin cateva tari ioropene si nu am primit niciodata o asigurare pe numele meu pentru masina respectiva. Tu doar dai niste bani pentru asigurare full dar nu figurezi in hartii. Masinile de la companiile care inchiriaza masini sunt inregistrate ca masini pe firma respectiva si pot fi conduse de oricine (de aceea si tu o poti conduce). In caz de accident din vina ta, masina se repara pe asigurarea de la firma nu pe "asigurarea" (care nici nu exista) ta. 

Acum 50 minute, roadrunner a spus:

Cum pot face doua asigurari la acelasi bun? simplu dai telefon. Eu am asigurare si pe motocicleta ficei mele ca sa pot circul;a cu ea. Ce ti se pare asa fantastic.

Deci tu spui ca detii doua asigurari separate pentru un vehicul? Sau exista o singura asigurare facuta de proprietar pe care esti si tu adaugat la persoane care conduc frecvent acel vehicul?

Eu pot sa adaug oricand pe cine vreau pe polita de asigurare, dar numai EU pot sa fac asta in calitate de proprietar al masinii! Nu poate nici macar sotia sa faca vreo modificare.

Screenshot-2024-10-10-at-11-19-05.png

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

cum poti face tu asigurare pe persoana fizica la o masina care este pe firma?

O masina care este pe firma o pot conduce doar angajatii. Pot fi si mici exceptii.. dar nu e bine sa abuzezi de ele, mai ales in fata autoritatilor.

Sistemul acesta de asigurari auto din UK/IRL este copie fidela a sistemului de asigurari in USA. Iar America nu e o tara mica.. ☺

Si are mari mari sanse  ca acest sistem sa se raspandeasca si in alte zone ale globului.. pentru ca sistemul este mult mai banos.. , stabil pentru asugurari si face tranzitia spre masinile autonome mai usor.. (dar pentru asta o sa traim si o sa vedem..).

Pare complicat vazut din afara, dar nu e..

Editat de DjOhms
Link spre comentariu
Citat

Deci tu spui ca detii doua asigurari separate pentru un vehicul? Sau exista o singura asigurare facuta de proprietar pe care esti si tu adaugat la persoane care conduc frecvent acel vehicul?

exemplul cu motocicleta ficei mele. Ea e propritara (e inregistrata pe numele ei) - ea are asigurare "numele ei- motocicleta ei"

Eu am o saigurare de motocicleta pe motocicleta ei. Asigurarea e "numele meu - motocicleta ei"

Acum cazul ala cu masina inchiriata cu doua asigurari.

Zbor cu Ryan Air in Spania, cand cumpar biletul de avion inchiariez o masina de la Hertz (de pe website-ul Ryanair ) - Imi cumpar o asigurare in nume propriu pentru cateva zile si e legata de numarul de voucher de la Hertz. La Ghiseu la Hertz platesc alta asigurare aia care e cu contaractul de inchiriere. In caz de accident pot incasa primele de la mandoua - evident cea de la Hertz e cuplata cu Hertz (nu vad eu nici un ban) iar cea care am cumparat-o in nume propriu (de pe site-ul Ryanair) o incasez in nume propriu (are niste clauze specifice) 

Cazul cand adaug pe cineva pe asigurarea mea (exemplu tau de mai jos)

Citat

Eu pot sa adaug oricand pe cine vreau pe polita de asigurare, dar numai EU pot sa fac asta in calitate de proprietar al masinii! Nu poate nici macar sotia sa faca vreo modificare.

am adaugat-o pe una din ficele mele pe masina mea pentru 1 an ca s-a invete sa conduca (permis de incepator "L" - lerner) - adaugarea ei m-a costat 1000 euro in plus peste ce plateam eu normal. Am dat telefon mi-au zis cat costa am fost de acord si in 10 minute ea putea sa conduca si eu aveam mai putin cu 1000 Euro in cont. (plus 40 Euro fee de modificarea politei)

Citat

Sistemul acesta de asigurari auto din UK/IRL este copie fidela a sistemului de asigurari in USA. Iar America nu e o tara mica.

numai sa nu fie invers ca englezii au inventat chestia asta cu asigurarile la trasport  (Loyd's maritim) cand USA nici nu exista ca stat. 

absolut de acord ca e modul maxim de a face bani ca asigurator.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 5 ore, merck a spus:

Banuiesc, pentru ca omul invata ce e rau, nu ce e bun.

Exact ce am "luat noi" din "democratia de carton" ce ni se serveste pe tava.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări