Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine este vinovatul?

Postări Recomandate

Acum 2 minute, merck a spus:

Care sunt criteriile dupa care se judeca daca o masina de pe un drum fara prioritate nu acorda prioritate unei masini care circula pe un drum cu prioritate? 

Nu evaluiaza corect timpul, incepe o manevra si nu o poate termina fara sa jeneza pe cei care au prioritate.

Acuma cum e aglomerat peste tot, cel care a intrat in intersectie poate a apreciat ca cel care filmeaza l-a vazut si i-a inteles intentia.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, daniels a spus:

Nu evaluiaza corect timpul, incepe o manevra si nu o poate termina fara sa jeneza pe cei care au prioritate.

Reformulez: cum cuantifici, cum masori pentr a da verdictul? Neacordarea de preoritate la trecerea de pietoni se poate face si printr-o fotografie, la fel pentru depasirea pe tronson de drum cu linie continua, dar aici cum faci? In lipsa coliziunii nu poti da un verdict, doar un politist daca este prezent are dreptul sa dea un verdict dar si ala poate fi contestat in lipsa coliziunii.  

Ai filmarea, poti aproxima ce dintanta este intre masina celui care filmeaza si masina incercuita in rosu? 

P.S. O simulare pe calculator e greu de facut doar pe baza unei filmari pentru a vedea evolutia in lipsa franarii. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Nu ai cum, numai daca filmezi, cu toate ca aici (pare personala) gestul celui care filmeaza mi se pare teatral. A observat ce vrea sa faca si a calculat exact "pasii" sa iasa filmarea.

Distanta se poate aprecia in functie de marcaj sau un reper cunoscut. Daca vor se pot duce cu o poza si pot pune popice in intersectie.

Editat de daniels
Link spre comentariu

Ala care filmeaza este frustrat ca dupa noul regulament nu mai poate el sa iasa de la centru ci este obligat sa dea prioritate celui de pe banda 1. Daca era unul care ar fi mers in paralel cu el nu tot trebuia sa franeze? Cei cu ofuscarea asta ca intra unul din dreapta si tu daca esti la centru esti obligat sa il lasi sa treaca daca doresti sa iesi din sensul giratoriu?Am mai spus, din dreapta mai este o masina (cea indicata in poza de mai jos cu sageata galbenasituata  intre taxiul galben si cea incercuita cu rosu) care intra in sensul giratoriu si iese la prima iesire. Este fix cu o lungime de masina inaintea celui cu masina incercuita cu rosu. Ala a fortat sau nu? Ala intra sub incidenta legii care spune ca cei care circula in sensul giratoriu au prioritate fata de cei care urmeaza sa intre in sensul giratoriu? Ca doar diferenta intre cele doua masini ar fi de 6 metri (o lungime de masina + aproximativ 1 metru). 

Asta care filmeaza vad ca merge cu 21km/h apoi cu 24km/h si apoi franeaza, daca era u bulectrica il prindea si il bufnea pe ala negru de care vorbesc mai sus fara nici un efort, deci totul este relativ

Screenshot-2024-06-09-at-20-45-04.png

Link spre comentariu
Acum 1 oră, merck a spus:

Sunt de acord ca daca a fost nevoit sa calce frana => a fost jenat. ....

Care sunt criteriile dupa care se judeca daca o masina de pe un drum fara prioritate nu acorda prioritate unei masini care circula pe un drum cu prioritate? 

Daca ne referim strict la poza in discutie, se vede clar ca, in spatele masinii incercuite cu rosu, exista marcaj de oprire (linia transversala pe banda) pe asfalt,unde, in opinia mea, ar trebui sa se opreasca cei care intentioneaza sa intre in sensul giratoriu, pentru a acorda prioritate celor care vin din stanga, aflati deja in sensul giratoriu...

Pe aceeasi banda exista marcat pe asfalt semnul "Cedeaza trecerea"

Probabil ca aceleasi marcaje sunt facute si pe celelalte benzi de la intrarea in sens...

Odata ce masina incercuita in rosu a depasit marcajul de oprire si a aparut in fata masinii din care s-a facut poza, mi se pare ca este clar neacordare de prioritate.

Parerea mea, care este...

PS

Hai sa va arat eu "sens giratoriu" in care sa va dati cu parerea daca se poate circula conform noilor reglementari....

Giratoriu.thumb.jpg.18b67845fdebb208887d463de1d228a6.jpg

Editat de draku
Link spre comentariu
Acum 18 minute, draku a spus:

Daca ne referim strict la poza in discutie, se vede clar ca, in spatele masinii incercuite cu rosu, exista marcaj de oprire (linia transversala pe banda) pe asfalt,unde, in opinia mea, ar trebui sa se opreasca cei care intentioneaza sa intre in sensul giratoriu, pentru a acorda prioritate celor care vin din stanga, aflati deja in sensul giratoriu...

Pe aceeasi banda exista marcat pe asfalt semnul "Cedeaza trecerea"

Probabil ca aceleasi marcaje sunt facute si pe celelalte benzi de la intrarea in sens...

Odata ce masina incercuita in rosu a depasit marcajul de oprire si a aparut in fata masinii din care s-a facut poza, mi se pare ca este clar neacordare de prioritate.

Parerea mea, care este...

Nu avem de unde sa stim cum arata imaginea in stanga vazuta de soferul din masina incercuita cu rosu cand a intrat in sensul giratoriu. Doar din ce am trait eu pe propria piele pot sa spun ca am 4 cretini la activ (la una chiar am salvata inregistrarea) cand eu sunt la intrarea in sens giratoriu, in stanga vad o masina care semnalizeaza dreapta (deci clar iese la iesirea eu sunt oprit) si cand dau sa intru il vad ca isi continua drumul in sensul giratoriu! De unde stim ca asta de filmeaza nu face la fel? Daca era corect punea filmarea din momentul in care a intrat el in sensul giratoriu, nu sa taie filmarea ca apoi sa reclame o nedreptate. Eu din filmare zic ca masina incercuita cu rosu nu a fortat intrarea fiind intrat cu toata masina in sensul giratoriu cand asta de filmeaza este inca pe banda 2. El ca un frustrat (care era osbinuit cu vechile reguli) incearca sa prezinte situatia pentru ca lumea sa ii dea dreptate. Eu sustin ca daca il percuta pe cel cu masina incercuita cu rosu, dupa noua regula era singurul vinovat. 

P.S. Eu in Iasi vad o gramada de tampiti care la sensul giratoriu semnalizeaza stanga cand intra in sensul giratoriu, dar nu semnalizeaza dreapta cand ies din sensul giratoriu. Eu consider ca semnalizarea la iesire este primordiala si ca nu-i nici o problema daca nu semnalizezi stanga la intrarea in sensul giratoriu. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Dupa foto, cel incercuit e vinovat. Repet, trebuie sa dea prioritate tuturor din sensul giratoriu si celor care circula dupa reguli vechi, si celor care circula dupa reguli noi.

Ca cel care a filmat nu a fost fair-play e alta treaba. 

Daca statea pe loc, cel care filma ramanea cu buza umflata.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, daniels a spus:

Dupa foto, cel incercuit e vinovat. Repet, trebuie sa dea prioritate tuturor din sensul giratoriu si celor care circula dupa reguli vechi, si celor care circula dupa reguli noi.

Ca cel care a filmat nu a fost fair-play e alta treaba. 

Doar faptul ca nu a fost fair play imi spune ca este bandit si vrea sa pacaleasca lumea.

Sa presupunem urmatoarea situatie (care se intalneste destul de des) pe banda 1 se formeaza coada, si cel cu masina incercuita era intrat in pozitia in care am pus eu poza INAINTE ca asta de filma sa intre in sensul giratoriu. Se elibereaza incet banda 1 si se ajungea fix in situatia din poza pusa de mine, asta de filmeaza pe banda 2 si ala pleca de pe loc DAR ERA IN INTREGIME CU MASINA in sensul giratoriu, cu ce schimba situatia??? Faptul ca unul este intrat cu masina in intregime in sensul giratoriu => nu a sicanat pe nimeni. Ca nu-i iese feng shui-ul lui asta care filmeaza sa iasa cum vrea muschiu lui din sensul giratoriu este alta mancare de peste. 

Inclusiv Pârţea spune intr-un video pe YT ca se ia in considerare in cazul unei tamponari intr-un sens giratoriu unde este lovita masina care intra in sensul giratoriu. Ca daca este intrata in totalitate => o tratezi ca si cum merge pe banda 1 si ii dai prioritate. 

P.S. Am un sens giratoriu in care ajung foarte des si eu sunt pe banda 2 si belesc ochii nu numai in oglinda retrovizoare dreapta ci si in dreapta fix din cauza ca unul cu un EV poate intra din dreapta pe banda 1 si ajunge in dreptul meu cand eu inca sunt pe banda 2 intr-o fractiune de secunda si stiu ca trebuie sa il las sa treaca desi el nici nu este intrat in sensul giratoriu cand trec eu prin dreptul lui, dar avand EV ... e racheta! Intra dupa mine si il vad in paralel cu mine. Deja de la intrare arunc un ochi la urmatoare intrare din dreapta sa vad daca imi sare in ochi un EV. Daca reperez vreunul (in special Tesla) ma opresc pe banda 2 cand ajung la iesire pentru ca in cativa metri nu reusesc sa imi dau seama daca la volanul EV-ului este un frustrat sau nu. Deci nu vorbesc in necunostinta de cauza pentru ca saptamanal de minim 3 ori trec prin asa ceva. La inceput eram si eu "voinic" dar dupa ce am vazut cateva Tesle pocnite in partea stanga fata am realizat cum sta treaba si am inceput sa simt morcovul!

Editat de merck
Link spre comentariu

Exact cum scrie si colegul @daniels, rationamentul meu este facut dupa fotografie.

Nu dupa filmare sau altceva.

In zona pe unde circul eu, soferii care conduc masini cu numar de DB, fara exceptie, semnalizeaza stanga la intrarea in sensul giratoriu, chiar si in prapaditul ala de sens din poza si creaza confuzie printre cei ce vin din contrasens...

Ma gandesc ca in judetul DB e vreun cap luminat pe la politia rutiera, ca nu cred ca toate scolile de soferi din judet aveau aceeasi idee ca sa o transmita la cursanti....Iar prin Targoviste sunt 2-3 sensuri giratorii pe unde, probabil, este si traseul pentru examenul de permis...

Semnalizarea la stanga la intrarea in sensul giratoriu este o prostie dupa parerea mea, intrucat in sensul giratoriu circulatia se face INTOTDEAUNA spre stanga, cu exceptia momentului cand se iese si atunci ar trebui semnalizat spre dreapta...

Bine, mai exista exceptii care circula invers si apar pe YT....

Editat de draku
Link spre comentariu
Acum 25 minute, draku a spus:

Semnalizarea la stanga la intrarea in sensul giratoriu este o prostie dupa parerea mea, intrucat in sensul giratoriu circulatia se face INTOTDEAUNA spre stanga, cu exceptia momentului cand se iese si atunci ar trebui semnalizat spre dreapta...

Intamplarea face ca sa fiu in postura celui care sa spuna ca nu-i o prostie si isi are sensul ei desi este un caz particular. Sa descriu situatia: am o strada unde trebuie sa caut un loc de parcare si de multe ori gasesc loc liber pe partea din sensul opus, deci sunt nevoit sa intru in primul sens giratoriu si sa ma rotesc tot sensul (adica 360 de grade) si sa ies ca sa ajung la locul de parcare. In sensul giratoriu, cand parcurg cam 2/3 incep sa semnalizez stanga pentru ca atunci cand ajung la 3/4 din sensul giratoriu sa fiu vazut de cei care dau sa intre si sunt aproape 100% siguri ca eu nu fac rondul in sensul giratoriu (adica 360 de grade). Ii vad pe unii care desi semnalizez stanga ei considera ca semnalizez aiurea si de fapt eu ies si franeaza tarziu intrand cu botul masinii lor (cam 40-50cm) in sensul giratoriu si eu sunt nevoit sa urca pe pavajul decorativ ca sa evit coliziunea.  

Acum insa semnalizarea la stanga incepe sa aiba rost intr-un sens giratoriu cu 3 benzi. Daca il vad pe ala ca intra la centru (deci pe banda 3) si cu semnalizarea stanga pusa, eu fiind la urmatoarea intrare, intru si eu pe banda 1 in sensul giratoriu si apoi ma uit in stanga sa vad daca ala iese inainte sau face 3/4 din sens giratoriu. Dar nu sunt asa multe sensuri giratorii cu 3 benzi. 

Acum 25 minute, draku a spus:

In zona pe unde circul eu, soferii care conduc masini cu numar de DB, fara exceptie, semnalizeaza stanga la intrarea in sensul giratoriu, chiar si in prapaditul ala de sens din poza si creaza confuzie printre cei ce vin din contrasens...

In cele ce descrii tu este prostie curata semnalizarea la stanga de catre cei care intra si merg tot inainte! Ii pune intr-o situatie foarte aiurea pe cei care vin din contrasens (inclusiv pe aia de pe banda 1)

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 16 minute, merck a spus:

Intamplarea face ca sa fiu in postura celui care sa spuna ca nu-i o prostie si isi are sensul ei desi este un caz particular. Sa descriu situatia: am o strada unde trebuie sa caut un loc de parcare si de multe ori gasesc loc liber pe partea din sensul opus, deci sunt nevoit sa intru in primul sens giratoriu si sa ma rotesc tot sensul (adica 360 de grade) si sa ies ca sa ajung la locul de parcare. In sensul giratoriu, cand parcurg cam 2/3 incep sa semnalizez stanga pentru ca atunci cand ajung la 3/4 din sensul giratoriu sa fiu vazut de cei care dau sa intre .....

Deci incepi sa semnalizezi pe parcursul circulatiei in sens, nu la intrarea in el, ceea ce e cu totul alta situatie...

Eu scriam mai sus ca semnalizarea la stanga la intrarea in sensul giratoriu este o prostie si ramanan la parerea mea...

Plus ca, semnalizezi stanga si tragi dreapta de volan, ca sa te inscrii in sens, nu?

Cum vine asta ?

Link spre comentariu

Da, acum am vazut ca ai scris clar "la intrare", deci ce am scris eu ca incep sa semnalizez in sens nu se incadreaza.

Acum 10 minute, draku a spus:

Plus ca, semnalizezi stanga si tragi dreapta de volan, ca sa te inscrii in sens, nu?

Cum vine asta ?

Pai iti zic eu cum vine: maneta de semnalizare nu mai ramane blocata pe pozitie pentru semnalizare stanga si se lasa cu demontat volanul pentru a schimba tot blocul de manete 😇. Nu ar fi mare rahat daca nu ar fi airbag-ul in volan. Mi-a belit si mie sotia maneta si am avut si eu morcov in cur cand am umblat la airbag (am vazut anterior pe net, ca daca te pocneste e nasol!) ca sa schimb blocul de manete, basca ca o trebuit sa il scot de doua ori ca primul bloc nou de manete nu se potrivea, era fara comenzi pe volan si desi mi se rupea mie de comenzile de pe volan era altfel mufa de la panglica de la semnalizari. 

A mai scris un coleg despre faptul ca unii romani ar tine maneta de semnalizare cu mana, insa la sotia mea nu era asa, ea incepea sa invarta volanul spre dreapta si apasa in acelasi timp maneta de semnalizare in jos. Maneta ramanea blocata dar facea un zgomot mai bizar si mi-am dat seama ca se beleste in timp ceea ce s-a si intamplat. 

Link spre comentariu

Nu pot sa cred ce aud....mai fraților voi revoluționari legislația...:rade:

La întrare a in sensu giratoriu se da semnal stanga și se parcurge giratoriu  și cand te-ai hotărât sa ieși dai semnal dreapta și părăsești giratoriu.

intri cu semnal drepta doar daca ieși pe prima ieșire din giratoriu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări