Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine este vinovatul?

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Sharky a spus:

Din pacate politia da culpa comuna, chipurile trebuie sa te asiguri ca nu e bizon care depaseste desi n are voie. 

...

Asa scrie OUG 195/2002 la art 54. (1)

Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, draku a spus:

Asa scrie OUG 195/2002 la art 54. (1)

Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Deci primul care o comite este cel animalu' care intra pe contrasens, circula cu viteza pe un sector cu linie continua  punand in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic (in primul rand pe cei care vin din fata lui). 

Cand esti intr-o depasire continua, pe contrasens si pe un tronson de drum cu linie continua nu se considera punerea in pericol a sigurantei tuturor participantilor la trafic???

Link spre comentariu

Ba da. Am vorbit cu un politist, i-am aratat filmarea si i-am dat detaliile pe care le-am vazut si in a doua filmare. A spus clar si raspicat. Esti pe contrasens unde ai linie continua simpla sau dubla in dreapta masinii, adica depasire sau deplasare pe contrasens intr-o portiune de drum unde exista linie continua, ESTI VINOVAT de tot ce se intimpla. Evident esti vinovat oricum de incalcarea liniei continue si ramii fara permis. Fara alte discutii.  De ce ceilalti stateau in spatele auto care a virat stinga, permitindu-i sa faca manevra respectiva? Pentru ca oamenii au vazut semnul de depasire interzisa, au vazut linia continua si le-au RESPECTAT. Mi-a mai zis ca e bine sa te asiguri de oriunde, dar legal, in cazul de fata, cind ai linie continua urmata de linie discontinua, te asiguri de prioritate de dreapta si dai prioritate pe drumul pe care intri. NU esti obligat sa te asiguri din spate, fiind linie continua, acolo nu trebuie sa se afle nicio masina in deplasare sau stationare (pe contrasens). 

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Iar revin la accidentul cu maşinile de poliție accidentate din "vina" urmăritului...Păi cum naiba să fi tu urmărit vinovatul,dacă accidentul se întâmplă în spatele tău??Şi dacă curcanii erau la 1 km în spate tot urmăritul e de vină??

Înțeleg să fie aşa acuza dacă urmăritul ar fi făcut vreo manevră care să fi determinat direct accidentul,nu în cazul ăsta în care "Floricică Cioacă" de 18 ani,cu permis de 3 luni,frânează şi trece pe lângă maşina curcanilor prin şanț!

Link spre comentariu

E cel putin a doua oara cand se discuta un astfel de caz. 

Da-o la naiba de linie, ca nu sunt peste tot  

1. Nu se depaseste o coloana care sta , indiferent de linie

2. Asigurarea in vederea depasirii presupune ca te asiguri din fata, din spate si la fel de important te asiguri ca poti finaliza manevra. Adica daca ai loc sa revii pe banda ta. Daca nu esti sigur de ceva, nu te bagi.

Dar mereu vor fi muste care se baga in curul caluluui

Link spre comentariu
Acum 5 ore, merck a spus:

Deci primul care o comite este cel animalu' care intra pe contrasens, circula cu viteza pe un sector cu linie continua  punand in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic (in primul rand pe cei care vin din fata lui). 

Cand esti intr-o depasire continua, pe contrasens si pe un tronson de drum cu linie continua nu se considera punerea in pericol a sigurantei tuturor participantilor la trafic???

Citasem articolul respectiv in legatura cu cel care a facut la stanga, pentru a arata ca legiuitorul a prevazut obligatii si pentru cel care vireaza la stanga, asa cum este in cazul de fata.

Indiferent cum credem noi ca este logic, moral, etic sau ce mai vreti, vinovatia (si gradul acesteia) o stabileste o instanta de judecata, mai ales in caz de accident cu victime.

Care instanta judeca (sau ar trebui...) in functie de textul de Lege asa cum este el, bun sau rau...

Vinovatia nu o stabileste politistul, instructorul auto, Titi Aur sau altii...

PS

Nu incerc sa disculp sau sa iau partea nimanui.

M-am aflat fix in aceeasi situatie la mine in localitate, virand la stanga ca sa intru pe strada unde locuiesc.

Mergeam linistit, in spatele meu cateva masini, nimic nu prevestea un dezastru.

Incepusem manevra incet dar mi-am aruncat ochii in oglinda si am vazut un destept care depasea coloana cu viteza mare.

Am oprit si l-am lasat sa treaca...

Ar fi trebuit sa continui manevra daca nu aveam obligatia de a ma asigura din spate?

Link spre comentariu

Eu am scris ce a zis politistul din litera legii, si mi se pare FOARTE LOGIC ce a zis.

Cel ce a virat stinga trebuia OBLIGATORIU sa semnalizeze din timp intentia de a vira la stinga cu 100 metri inainte de locul efectuarii manevrei de viraj la stinga, cind ajunge in locul unde ii este permis sa vireze stinga (portiunea de linie discontinua) se asigure fata de autovehiculele ce circula din sens opus si sa le acorde prioritate (de dreapta)  de circulatie, el avind in spate LINIE CONTINUA. Apoi urma sa acorde prioritate in functie de caz, pietonilor cu care s-ar fi intersectat pe drumul pe care a intrat. Alte obligatii NU avea.

Dar a recomandat sa ne asiguram si de dupa boscheti daca e nevioue, nu se stie cind apare nenorocitul.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 1 oră, draku a spus:

Nu incerc sa disculp sau sa iau partea nimanui.

M-am aflat fix in aceeasi situatie la mine in localitate, virand la stanga ca sa intru pe strada unde locuiesc.

Mergeam linistit, in spatele meu cateva masini, nimic nu prevestea un dezastru.

Incepusem manevra incet dar mi-am aruncat ochii in oglinda si am vazut un destept care depasea coloana cu viteza mare.

Am oprit si l-am lasat sa treaca...

Ar fi trebuit sa continui manevra daca nu aveam obligatia de a ma asigura din spate?

Daca erai la volanul unei basculante DA! TREBUIA SA CONTINUI MANEVRA!!! Salvai niste vieti!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus:

Eu am scris ce a zis politistul din litera legii, si mi se pare FOARTE LOGIC ce a zis.

Cel ce a virat stinga trebuia OBLIGATORIU sa semnalizeze din timp intentia de a vira la stinga cu 100 metri inainte de locul efectuarii manevrei de viraj la stinga, cind ajunge in locul unde ii este permis sa vireze stinga (portiunea de linie discontinua) se asigure fata de autovehiculele ce circula din sens opus si sa le acorde prioritate (de dreapta)  de circulatie, el avind in spate LINIE CONTINUA. Apoi urma sa acorde prioritate in functie de caz, pietonilor cu care s-ar fi intersectat pe drumul pe care a intrat. Alte obligatii NU avea.

Dar a recomandat sa ne asiguram si de dupa boscheti daca e nevioue, nu se stie cind apare nenorocitul.

Alte obligatii nu avea, dpdv al politistului si al logicii....

Reglementarile legale spun altceva, repet citatul:

"Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic."

Nu se specifica despre care participanti la trafic se face vorbire: cei de pe contrasens, cei din spate sau cei care incalca regulile. 

In intelegerea mea inseamna ca este vorba de TOTI participantii la trafic...

Acum 1 oră, merck a spus:

Daca erai la volanul unei basculante DA! TREBUIA SA CONTINUI MANEVRA!!! Salvai niste vieti!

Din pacate eram cu o amarata de Corsa....

Dar chiar si intr-un vehicul mare sa fi fost, punerea in pericol, in mod constient, a unei/unor persoane mi se pare cam....mult...

Ca sa nu mai zic ca totul poate degenera intr-un accident cu victime nevinovate....pe principiul: unde dai si unde crapa....

Link spre comentariu

Acum cativa ani niste prieteni au patit fix o faza din asta. Viraj la stanga, masina in spatele lor care astepta cuminte ca ei sa-si faca manevra, vine retardatul lansat din spate, tipa de la volan nu l-a observat, asta a intrat in plin in ei, cred ca boul s-a si rasturnat pe urma in sant. Masina lor dauna totala.

Boul i-a dat in judecata (la sfatul unui avocatel cu diploma luata la FF). A pierdut lamentabil si a platit si cheltuielile de judecata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări