Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Explicatie fenomen difractie... (?)

Postări Recomandate

Cum spunea mai sus, exista ipoteza ca un fenomen similar, dar inversat, a dus la tragedia Titanicului. Din cauza temperaturii foarte scazute, refractia a dus la ascunderea aisbergului dupa linia orizontului, asa ca el a fost observat abia cind a fost prea tirziu. Zic si eu ce au demonstrat altii.

Link spre comentariu

Este perfect adevarat. Multa apa se bate in piua, vizavi de "daca s-a rupt la suprafata sau dupa aia" . Fiecare vine cu teori care mai decare mai "ultimate". Unii zic ca greseala apartine exclusiv capitanului, care a ordonat manevra de evitare: ghetarul a taiat coca navei, in lung, ca pe o conserva. Apa a navalit in toate compartimentele si nu s-a mai putut face nimic. De aici ideea ca o izbire frontala a ghetarului ar fi dus doar inundarea compartimentelor de la prova si la ceva oase ruote, nava raminind pe linia de plutire cu prova usor inclinata. Apoi, dupa ce a fost gasita si cercetata epava, au constatat ca erau doar citeva taieturi, ce nu ar fi trebuit sa puna nava in pericol, daca nu s-ar fi intimplat si altceva.

Link spre comentariu
Acum 20 ore, +_Florin_+ a spus:

să tot aibă vreo 25 de metri înălțime acea clădire.

Acum 19 ore, +_Florin_+ a spus:

Cu h1 aveți dreptate, e relativ, însă Bucureștiul e totuși într-o zonă de câmpie cu înălțime foarte mică față de nivelul mării.

70 m altitudinea Bucurestiului conform wikipedia + 25 m cladirea, rotunjim la 100 m. Cu raza pamantului de 6731 km, dupa calcule laborioase :rade: imi iese o ca acesti 100 m inaltime "apropie" (optic) Bucurestiul de munte cu 35 km, caz in care "pierderea" datorata curburii pamantului imi da (tot dupa calcule laborioase :rade:, ca inca nu m-am prins de unde-i formula lui Florin, calculez batraneste, cu compas, rigla, echer...) ca fiind de "numai" 700 m.

Cum Varful Floreiul din Comarnic are 1000 m, inseamna ca fara fenomente optice (refractie), in zile "curate" se poate vedea incepand cam dintre Comarnic si Posada, asa...

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Liviu M a spus:

70 m altitudinea Bucurestiului conform wikipedia + 25 m cladirea, rotunjim la 100 m. Cu raza pamantului de 6731 km, dupa calcule laborioase :rade: imi iese o ca acesti 100 m inaltime "apropie" (optic) Bucurestiul de munte cu 35 km, caz in care "pierderea" datorata curburii pamantului imi da (tot dupa calcule laborioase :rade:, ca inca nu m-am prins de unde-i formula lui Florin, calculez batraneste, cu compas, rigla, echer...) ca fiind de "numai" 700 m.

Cum Varful Floreiul din Comarnic are 1000 m, inseamna ca fara fenomente optice (refractie), in zile "curate" se poate vedea incepand cam dintre Comarnic si Posada, asa...

:rade:

Liviu, formula D = 3.57 x (rad. h1 + rad. din h2) nu am inventat-o eu. Nici n-am făcut calcule laborioase ca să-mi dau seama cum a fost dedusă. 

Această formulă e prezentată in cărțile de specialitate, ca mod de calcul al limitelor vizibilității directe (geometric vorbind, fără a lua în calcul refracția). Se găsește în mai multe lucrări în care se tratează modul de propagare al undelor ultrascurte. 

Desigur că h1 e relativ, ca și forma perfect sferică a pământului, dar formula ne arată aproximativ "cum stau lucrurile" în ce privește vizibilitatea directă, avănd ca variabile înălțimile față de sol și distanța între ele.

Eu am vrut să subliniez că nu-i suficientă doar atmosfera limpede pentru a obține acea fotografie (se vede inclusiv baza munților) ci și "oleacă" de refracție. Fenomen care a cam fost luat în râs, ca și cum nu ar fi contat/existat.

Cel puțin așa am perceput eu postările ulterioare.

Intr-adevăr e vorba de refracție și nu de difracție, greșeală pe care mi-o asum ! :)

Link spre comentariu
La 13.02.2020 la 21:44, icar a spus:

. Cum spuneam e vorba de refractie si/sau reflexie, pe straturile de aer de diferite densitati. Ionosfera nu are ce cauta in aceasta discutie.

Cred ca e posibil, in anumite conditii, ma gandesc la principiul reflexiei interne care sta la baza transmisiilor prin fibra optica. E doar o parere.

Link spre comentariu

Din ce stiam eu de prin armata, orizontul vizibil, la nivelul marii, in conditii normale, fara refractie, este de 20 km.

Daca te ridici de la sol, distanta creste, functie de inaltime; nu mai stiu relatia. De pe Bucegi, in zile cu aerul curat, se poate vedea Dunarea si Marea Neagra.

Link spre comentariu

Ce coincidenta si eu avui doua pizze cu ciuperci si doua bere, una zywiec si una fuller's london pride. una mai buna ca alta.

Io stateam prin zona si de multe ori am fost si pe varful Omu si la Crucea Caraiman, dar nu am vazut niciodata nici litoralul , nici bucurestiul.

Multa lume zicea cu convingere ca se vad cateodata sau au vazut chiar ei, poate o fi adevarat, poate trebuia sa te cateri pe structura metalica a crucii, daca erai mai temerar.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări