Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Explicatie fenomen difractie... (?)

Postări Recomandate

Salutare. De peste o ora tot caut pe net despre cum e posibil sa se vada din Bucuresti Muntii Bucegi (fenomen rar). Vreau si o explicatie simpla (ca pentru un copil mic) la intrebarea de ce se vad muntii asa aproape?  

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/muntii-carpati-vizibili-din-centrul-bucurestiului-fotografia-spectaculoasa-1259472

Sincer, eu am citit explicatia si pe articolul de pe digi si cum sta treaba cu difractia... dar tot nu am inteles. Recunosc, sunt greu de cap... :rade:

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

In aer datorita diferentei de temperatura/densitate dintr-un anumit unghi (ex apa si aerul la suprafata de contact e ca o oglinda ) , se obtine un efect de oglinda sau oglinda multipla, =fata morgana, ce face vizibil lucruri care se afla la distante mult mai mari, in desert este mai frecvent, se vad oaze sau orase.... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Este fenomenul datorită căruia undele ultrascurte se propagă uneori (în anumite condiții) mult peste limita orizontului geometric. Difracție in straturile troposferei.

Undele ultrascurte se propagă asemănător undelor luminoase.

Acum 9 minute, icar a spus:

Exista ipoteza ca tot un fel de Fata Morgana a stat si la baza trgediei Titanicului.

La baza tragediei Titanicului a fost aroganța companiei și forțarea limitelor, când alergi cu viteză maximă intr-o zonă ințesată cu ghețari te poți aștepta la orice. Au vrut neapărat să ajungă pe prima pagină a ziarelor și ... au reușit! :rade:

Link spre comentariu
Acum 2 ore, fritz_vali a spus:

Sincer, eu am citit explicatia si pe articolul de pe digi si cum sta treaba cu difractia...

Citat

Munții Carpați pot fi rareori văzuți din București datorită reflexiei luminii în anumite condiții atmosferice, în funcție de densitatea aerului

Link spre comentariu

Eu "ziceam" doar ca cei de la digi n-au suflat nci un cuvintel despre difractie.

In rest eu cred ca nu-i nici una, nici alta, e aerul curat si se vede departe, :rade: asa cum zice si doamna de la digi:

Citat

„Aerul rece... nu lasă pulberile de la nivelul orașului să se ridice...

Pe altă parte, este un aer foarte uscat... și atunci nu este nici această pâclă și transparența aerului este foarte bună”,

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Florin, imi pare rau, dar te contrazic. Daca ar fi difractie am avea mai multe imagini alaturate. Cum spuneam e vorba de refractie si/sau reflexie, pe straturile de aer de diferite densitati. Ionosfera nu are ce cauta in aceasta discutie.

Editat de icar
Link spre comentariu

Apoi eu n-am pomenit nimic despre ionosferă, m-am referit la faptul că lumina (alias imaginea munților), dacă ar fi fost reflectată cumva de un oarece strat din troposferă ar fi apărut invers in ochii bucureștenilor.

Mă refer la straturile troposferei, de diferite densități. 

Și de unde știm că n-au apărut mai multe imagini, din care una singură era pregnantă?

...........

Liviu, reporterii de la Digi (sau oricare alt trust media) nu sunt fizicieni, ci jurnaliști. Ei prezintă lucrurile așa cum le înțeleg și nu întotdeauna înțeleg bine, chiar dacă se documentează din surse de specialitate, așa cum trebuie să facă orice jurnalist. 

Eu mereu am dubii atunci când ascult "iexplicații științifice"  difuzate de știrile de la ora 19 :).

Link spre comentariu

A, scuze Florin, am inteles eu gresit!

Totusi, difractia e altceva, aduti aminte de experientele de la fizica din liceu.

In fine, eu inclin sa cred ca nu a fost altceva decit o atmosfera curata.

Acum 6 minute, ratza a spus:

făcută cu zoom, deci apare efectul Dolly.

Sau efectul de comprimare a planurilor.

Editat de icar
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări