Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Unitra Monika MOT-722-2 - cateva intrebari...

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Posed de ceva timp respectivul aparat. Aparatul este ok, functioneaza foarte bine pe toate lungimile de unda, dupa ce i-am facut cateva mici modificari. Sa explic: cand l-am luat, se auzea cam slab pe UM+UL si zero receptie pe US. Nu am mai pierdut vremea si am inlocuit preventiv toti electroliticii cu unii noi. Rezultatul: receptie foarte buna UM+UL. Receptie zero pe US (este fabricat sa receptioneze benzile 31-49m). Am urmat niste sfaturi de la Dvs, am deplasat bobinele de  intrare US de pe bara de ferita - receptie zero; am umblat la oscilatorul US- receptie zero. Am lipit o sarma de cca 1m la terminalul lui C3 si ''minunea'' s-a produs: am reusit sa prind bine pe US, desigur, ca performante atat cat poate clasa din care face parte aparatul, insa chiar binisor, "bate la fund'' receptorul romanesc Cosmos de exemplu.

Intrebarile mele sunt:

1) de ce totusi nu a receptionat si nu poate receptiona nimic fara sarma pe US, in conditiile in care am actionat asupra bobinelor de intrare si asupra oscilatorului? Din fabrica era gandit sa receptioneze fara antena exterioara!

2) ce rol are rezistenta R1 de 100 ohmi de la iesirea bobinei de intrare de US? Daca o scurtcircuitez o sa se imbunatateasca si mai mult receptia?

3) de ce unii membri pe Elforum nu recomanda schimbarea ''by default'' a condensatorilor electrolitici (in fond sunt putini la aparatele portabile vechi gen Monika/Alfa/Pescarus)? Fie in situatia de fata, fie in alte situatii, am "resuscitat" multe aparate mici portabile vechi, inlocuind ''by default'' absolut toti condensatorii electrolitici. De ce totusi nu ar fi indicata schimbarea lor ''din start'', in conditiile in care dupa 40-50 de ani se pot deprecia? Nu inteleg.

4)de ce au ales cei de la Unitra sa marcheze transformatoarele de frecventa intermediara ambele cu valoarea 104? Si pe schema, si pe placa scrie pe fiecare 104. De ce nu 104 si 105?

5) dioda BAP812 este echivalenta cu dioda romaneasca DRD3?

6) ce rol are dioda de detectie D1? Credeam ca se foloseste strict in etajul detector, adica unde unde este amplasata D3. La nici un aparat ''de buzunar'' nu am vazut aceasta configuratie, apare dioda punctiforma cu germaniu doar la etajul detectie, inainte de intrarea in AAF. Cumva este pentru RAA?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

P.S. Atasez si schema, pe care am aranjat-o un pic, sper sa foloseasca si altora care au nevoie. Schema d-lui Lazar Dan, luata de pe Proradioantic are niste greseli.

Monika.jpg

Monika2.jpg

unitra_monika_mot_722_2.jpg

unitra_monika-b.jpg

Editat de Kostas1
Adaugare poze
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări