ctepeo Postat Februarie 12, 2020 Partajează Postat Februarie 12, 2020 Acest model (produs în Ungaria după Est-Germana (R.D.G.-ista) "Secura" 20) l-am prins şi eu. Însă din păcate nu am reuşit să găsesc vreun manual de utilizare. Există o filmare cu ea, dar este doar ceva simplu. Nu am aflat la ce foloseau *1, romb, romb 1, C şi contoarul ăla mic cu 4 cifre (unele aveau şi ceva resetare la el). De asemenea nici de ce avea 2 chei în partea dreaptă. Cineva mi-a spus că romb ar fi fost subtotal şi romb 1 totalul (ce totaluri nu ştiu), dar mai mult nu am aflat. Ştie cineva la ce foloseau tastele menţionate. În fini, asta e casa. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 12, 2020 Partajează Postat Februarie 12, 2020 (editat) Tasta "romb" era pentru subtotal, se utiliza in momentul in care clientul dorea sa stie un cost partial ("cam cat ma costa pana acum doamna") , tasta C era folosita când se gresea un pret si nu apuca sa valideze valoarea introdusa, practic elibera tastele apasate, tasta *1 se folosea pentru taxe si opera dupa totalul produselor (taxa pentru circulatia marfurilor, etc.). Editat Februarie 12, 2020 de Barbu Paul Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2020 Dar romb 1? Deci la casa asta puteai introduce şi T.V.A.? Cum făceai Y şi Z-ul? Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 12, 2020 Partajează Postat Februarie 12, 2020 Eram copil când ma jucam cu casa de marcat nu imi amintesc daca scotea Y si Z, la ce era folosita tasta "romb 1" nu imi amintesc, dar contorul era indexorul pentru numarul de bon, cheile erau utilizate pentru anularea bonurilor si introducerea valorilor fixe pentru taxe (daca inainte de validare era apasata numai tasta *1 se adauga valoarea fixa preprogramata), nu stia sa calculeze TVA, dar se putea introduce o taxa cu valoare fixa (pe bon aparea "*" astfel se facea diferenta intre pretul unui produs si o taxa) . Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 12, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2020 Taxa aia prepogramată nu putea fi şi T.V.A.? Eu am găsit în Germania case din astea, dar nu am găsit pe cineva care să treacă prin zonele alea. Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 16, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2020 (editat) Uite că am găsit pentru alt model care s-a folosit şi pe la noi. Produs de V.E.B. "Secura" Werke Berlin Editat Februarie 16, 2020 de ctepeo Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 27, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2020 (editat) Tastele, de sus în jos (vezi poza din mijloc - poza 3 din postul anterior) 1) Când este apăsată, bonul este emis şi tipărit; 2) Când este apăsată, nu se emite bon - oare de ce funcţia asta?; 3) Toate cumpărăturile făcute de client sunt tipărite, atât pe bonul clientului, cât şi pe bonul casei (adăugire de la mine: adică bonul ăla pe care rămânea magazinului), în acelaşi timp adăugându-se suma pe care trebuie să o plătească clientul. Orice număr de articole poate fi adăugat; 4) (romb) Tasta de subtotal. Indică suma descontabilă? (ce e aia?) pe bonurile de primie (probabil ale clientului) şi control (probabil bonul casei); 5) (*) Total. Prin apăsarea acestei taste, suma care trebuie plătită este transferată automat la biroul total (probabil ăsta e un bon). Ziua finală (probabil totalul zilei) este prezentată şi în indicator pe ambele părţi. Sau se referă la faptul că suma totală apare pe ambele contorare mecanice, adică atât cel al vânzătorului (cel de pe partea cu taste), cât şi cel de pe partea clientului. Această sumă finală (probabil totală) este de asemenea trecută pe bonul clientului şi pe bonul de control (bonul casei); 6) Tasta pentru servire rapidă/asta fulger. În câteva secunde, cel care cumpără este servit. Era folosită pentru când se achizţiona doar un singur produs, nemafiind necesară apăsarea mai multor taste; 7) ( R ). Tasta de înmulţire, numită şi nivel de repetiţie (repetare). Permite repetarea automată a unor cantităţi de aceiaşi cantitate fără a face repetări. Probabil se folosea dacă aveai mai mult bucăţi dintr-un produs care avea acelaşi preţ şi în loc să stai să introduci de să zicem 5 ori suma + tot de 5 ori să apeşi plusul de pe tasta mare (vezi 3) apăsai de 5 ori tasta R, scutind timp. De asemenea, se mai spune: 1) În cazul afişajului cu 4 cifre: Numărul de tranzacţii ale adaosului este înregistrat cu ajutorul unei cutii de control zero. Fiecare poziţie neautorizată este imediat detectabilă - dacă e aşa, de ce puteai umbla cu rotiţă la chestia aia? Ce făcea rotiţa aia; 2) În cazul afişajului (contoarului) cu mai multe cifre (imaginea unde apare şi * ): în ferastra de afişare, fiecare sumă înregistrată este afişată pe ambele părţi (am zis mai sus, adică şi pe partea vânzătorului, şi pe partea cumpărătorului) existând 2 ferestre de afişaj. Rămâme vizibil atunci când casa de marcat este din nou operată - cu asta ce o mai fi vrut să zică? Ca f.d. contoarul ăla mare de jos (vezi pozele de mai sus) care putea afişa sume de până la 99.999.99 cred că folosea la totalul zilei sau când se făcea totalul şi verificarea soldului. Probabil o măsură suplimentară de verificare (făceai comparaţie cu ce apare pe bonuri). După verificare, era restat la 0. În fereastra mică de deasupra siglei apăreau ultimele 10 operaţii făcute pe bon. Pe bonul dat clientului se puteau tipări numărul de bon, ziua, luna, anul, denumirea magazinului şi o reclamă,. Teoretic cred că puteau să pună şi ora (cu ajutorul unui ceas extrern care să comande nişte chestii prin casă), dar nu s-au mai complicat şi au zis că numărul de ordine este îndeajuns. Nu ştiu dacă această casă de marcat putea face şi returnare de bani/anulare de bon. Sau pentru asta să fi fost tasta O? Am văzut şi modele mai avansate de la "Secura". La una conform desenului îţi tipărea pe bon şi o iconiţă cu tipul produsului. Dar până nu văd o asemenea casă în acţiune sau un bon emis de aşa ceva, nu pot fi sigur. "Secura" 20/'Ratus' A-20 nu erau la fel de avansate precum cea din pliantul de mai sus. Şi nici nu am găsit prospect pentru ele, să văd ce funcţii aveau. Dar după ce am studiat ce puteau să facă unele case de marcat, am văzut ce aveau pe dinăuntru, mă întreb cum de au putut să le arunce oamenii în număr aşa de mare!!! Păi câtă muncă numai s-o proiectezi, apoi s-o produci - matriţe pentru piese, muncă manuală. Pe ebay.de e un manual cu piese pentru o "Secura", arată şi ceva asamble... Nu-mi vine să cred că putem fi aşa de .... Ia uite una de genul celei din pliant pe când era asamblată Editat Februarie 27, 2020 de ctepeo Link spre comentariu
norad Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Intelegeti ceva din imaginile de mai jos? Sunt foarte neclare. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Se înţelege destul de bine, dacă dai Zoom pe imagine.... Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 28, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2020 Imaginea nr. 2 ar trebui pozată din nou totuşi, că nu este prea clară. Vă mulţumesc mult domnule norad !!! Dar ce carte este cea din care aţi preluat imaginile? Link spre comentariu
norad Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Dupa explicatii la a treia mana, pozele sunt din manualul de service a masinii. Complicat . Sunt de la cunostinta unui cunoscut a carui sotie a fost casiera la fostul magazinul Moldova din Iasi. Nu pot promite alte poze. Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 28, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2020 Dacă pe pe viitor aţi putea scana acel manual, vă trimit bani pentru scanat. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 @ctepeo: Daca aveti instructiunile de folosire în germana, vi le traduc eu. Link spre comentariu
ctepeo Postat Februarie 29, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 29, 2020 Pentru 'Ratus'-A20/"Secura" 20 nu am Dar poate traduceţi dumnevaoastră mai bine ce scrie în pliantele de mai sus. Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 29, 2020 Partajează Postat Februarie 29, 2020 La 27.02.2020 la 14:11, ctepeo a spus: 2) Când este apăsată, nu se emite bon - oare de ce funcţia asta?; Pentru ca si-a uitat prostu' portofelul acasa. Link spre comentariu
Postări Recomandate