Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme amplificatoare

Sharky

Postări Recomandate

Nu este adevarat!....aplicati logica simpla:

-npn-ul trebuie sa aiba emitorul mai negativ decat baza

-pnp-ul trebuie sa aiba emitorul mai pozitiv decat baza

....in schema de mai sus T2 este repetor pe emitor-adaptor de impedanta pentru etajul pilot cu T3...de asemenea T3 este obligatoriu pnp,obliga la acest lucru configuratia schemei...

....despre schema-in teorie ,etajul cu T2 poate lipsi-vezi schema de ex.escu un pic mai sus-dar,proiectantul, a dorit o adaptare de impedanta intre etajul de intrare si etajul pilot cu multiple beneficii pentru functionarea schemei...stabilitate,randament superior,fuga de faza mica....

...analizati ,la modul ideal, faza semnalului de la intrare pana la iesire....colector T1 ,faza schimbata la 180gr....emitor T2 , se pastreaza faza...colector T3 faza schimbata la 180gr-identica cu faza la intrare!....emitor T5 respectiv iesire-faza neschimbata,identica cu intrarea....bine,se pot spune multe despre avantaje/dezavantaje la o schema data...toata poliloghia mea s-a referit la faptul ca T3 este bine figurat in schema...scuze de off-topic!

PS.    Singura greseala de desenare a schemei, in opinia mea, este acea punte intre colector-emitor T1....spor!

Link spre comentariu

La T1 a aparut un punct nedorit pe traseul ce pleaca din colector spre baza T2, fie din neatentie fie din vreo eroare la scanare...habar n-am.

T3 e etajul VAS doar ca e PNP in loc de NPN, vezi reteaua de bootstrap dinspre masa. Adica e ok asa.

Link spre comentariu
La 29.03.2018 la 22:32, ex.escu a spus:

Un amplificator din anii 70, comercializat in Brazilia de o sucursala Philips,cu un tranzistor cu germaniu prefinal.

M150.jpg

O soluție tehnică asemănătoare ( prefinali cu Ge ) era folosită la Maiak 203 / 205 .

Rezultatele audio  sunt excelente .

Link spre comentariu

Ma scuzarti T 3 este PNP m-am referit ca pe schema e desenat PNP dar e notat ca NPN BD 237 nu 238 . Va multumesc pentru explicatii chiar nu m-am sa o iau asa dupa defazaje . Banuiam ca e PNP luand-o babeste si comparand-o cu alte scheme

Nuprea mi-a placut configuratia asta ciudata are tensiune de intrare mica 250 mV  dupa asta m-am uitat vreau sa fac o statie pentru calculator si ma interesa sa aiba sensibilitate mare sa nu ii mai trebuiasca si preamplificator .Am o carcasa de la o statie chinezeasca si nu imi mai  incapea si preamplificatorul .Mai am  o schema tot asa cu sensibilitate mare cu configuratie clasica cu prefinali dar scoate mai putin 10 w asta scoate 15 w

Editat de VEF
Link spre comentariu

@ex.escu

Multumesc , schema pare deosebita !

Are reactie negativa globala in tensiune , dar si in curent .

Este ciudat raportul intre amplificarea in tensiune ( 12K / 2K7 ) si reactia in curent ( 1K / 2K7 ) .

In acest caz , reactia in curent sterge variatia impedantei sarcinii ?

Link spre comentariu

Preluand semnal de reactie de pe rezistorul inseriat cu difuzorul de joase e controlat raspunsul acestuia in zona de rezonanta ,cu costuri minime (Roland kc350/550).Se poate experimenta si la alte amplificatoare ,adaptand valorile componentelor practic.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări