Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme amplificatoare


Sharky

Postări Recomandate

Acest subiect e dedicat schemelor de amplificatoare.

Postati aici orice schema/cablaj gasiti si STITI CA MERGE!

 

Regulament: (in varianta mea)

1.Postati scheme cel mult niste observatii in legatura cu punerea in functiune a montajului.

 

2.Comentariile si intrebarile le puneti intr-un subiect separat, cel mult in acelasi post cu schema!!!

 

3.Moderatorul trebuie sa stearga/mute discutiile si sa pastreze doar observatiile importante care sa le adauge schemei postului in care e schema.

 

4.Cine are de adaugat ceva la o schema (cablaj, o varianta modificata, comentarii, linkuri la discutii despre schema) sa vb cu moderatorul pt ca el sa le adauge IN ACELASI post cu schema originala.

 

5.Sunt interzise schemele cu greseli grave de proiectare sau nefunctionale!

 

Daca aveti alte sugestii nu ezitati sa le scrieti.

 

O idee laudabila.

Pot adauga urmatoarele: Schemele sa nu fie chiar cele de pe net pe care le cunoaste toata lumea.

Pot fi postate link-uri catre siturile si schemele mai rare de care ati dat navigand pe net ... sau puteti posta/atasa scheme, manuale service si alte documentatii despre amplificatoare HI-END, PRO sau aste aparate deosebite ....

EDIT - sorteh.

Cu schemele de pe net nu sunt de acord. Eu propun ca si acestea sa apara aici. Sunt exemple de amplifuri f cunoscute cu performante bune, dar de care incepatorii nu stiu. Ar merita pus macar un link cu site-ul unde gasim discutii despre el. Daca un amplif e arhicunoscut nu inseamna ca toata lumea il va cunoaste din momentul din care s-a nascut sau s-a apucat de lipit piese.

 

Daca cineva are material suficient si nu mai are spatiu disponibil pe forum, poate sa ma contacteze si vom gasii o solutie de a putea sa hostam undeva.

Va fi facut cunoscut userul de la care vin materialele.

EDIT - sorteh

 

Pot mari spatiu oricui pana la 50M daca are material bun.

Reedit de Vasile

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Un exemplu:Comentariu asupra schemei adus de Zal"Modificari: R15,16: 3,9K ptr ca pe C3,4 sa avem cca +/-17... 18V;R25 dintre b-e T7 e de fapt R28; R33 nu e trecuta in schema, apare pe cablaj in locul lui R32;C1 e prea mic, un 2,2... 10uF ar fi mai bun (chiar nepolarizat);R1 prea mare, maxim 1K; C2 e prea mare, mai bine 220... 470pF;C5 de pe sursa +50V e de fapt C10;C8 e de fapt 0,47uF;daca R31 e de 100Ohmi, ar trebui si R29,30 sa fie la fel;D1 mai bine 1N4003... 4007;T5,6 in loc de BD139/140 mai bine MJE340/350 cu radiatoare mici de cca 5 cm2;T8,9 in loc de BD681/682 (Darlington ) mai bine MJE15030/15031, BD941/942 etc."

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator donpetru

Partea de amplificare a magnetofonului Rostov 105 o prezinta mai jos. Tensiunea de alimentare tipic +/-27VDC. Merge foarte bine si cu tensiuni mai mari, personal am incercat mai demult un +/-40VDC si nici pana in ziua de azi nu au fost probleme. O schema care a fost foarte apreciata la vremea ei si chiar si in ziua de azi. O recomand tuturor audiofililor impatimiti care s-au saturat sa tot faca amplificatoare cu TDA-uri si LM-uri. Pentru tranzistoarele din schema se pot gasi relativ usor echivalente. Finali, spre exemplu pot fi MJ15024, de fapt cei mai recomandati. Ar merge si 2N3055 cu conditia sa nu se depaseasca +/-30-35VDC pe alimentare.NUMAI BINE si Enjoy.

Link spre comentariu

.... si asta e un amplificator care functzioneaza :yawinkle: destul de simplu pt. initiati in ale electronicii :smt001 schema aici http://i7.tinypic.com/4tyzal3.jpg cablaj http://i19.tinypic.com/4v8iozl.jpg plantare piese http://i3.tinypic.com/504x0zd.jpg , date tehnice :putere de iesire ---------80-150W RMS/4 ohmi

> Banda de frecventa -----17Hz-38KHz

> THD-------------------<0.009% (20Hz-18KHz )

> TIM-------------------<0.01%

> Slew rate-------------22V/uS

> Damping faktor------->180 :smt006

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator yo4hgx

Salutare la toata lumea,

 

Ca orice pasionat de RF pentru spectrul audio sunt relativ satisfacut de calitatea sculelor comerciale.

Mai nou insa, agasat de anumite referiri acide ale amicilor la o anumita vulpe si niste struguri acri am decis sa le demonstrez ca un amplificator audio construit in regim de DIY (amator) poate depasi in performante cam tot ce are tot poporul prin sufragerii...

 

Datorita finalilor audio gasiti prin "cutia cu maimutze" (6 perechi de MJL21195/J21196) decizia a fost simpla: Clasa A - bipolari (am si niste perechi MJE 15033/15032 pentru driveri).

 

Pe aici am vazut mai mult proiecte cu mosfet'uri asa ca o sa indraznesc sa supun spre dezbatere o schema de amplificator audio (Sam Electronics) in clasa A cu bipolari ce mi'a atras atentia (imi cer scuze daca a mai fost postata) si care nu are nimic deosebit, doar solutii clasice fara compromisuri majore.

Proiectul complet poate fi accesat la: http://users.otenet.gr/~athsam/power_amp_300w.htm

 

La prima vedere mie mi se pare in regula, iar cablajul (double layer) poate fi usor modificat pentru diferite configuratii de finali.

 

Astept cu interes comentarii si eventual alte scheme (verificate) pretabile la finalii/driverii pe care deja ii posed.

 

Multzam fain anticipat!

Link spre comentariu

am testat eu schema asta acu 3 luni. rezultate nu au fost satisfacatoare deloc. in primul rind ampliful merge dar puterea de iesire (cu 4 mj-uri) nu este cea asteptata. cind dateam un pic mai mare distorsiunile cresteau foarte mult. am cautat prin internet si am gasiti si alti care au facut acest amplif si aveau aceasi problema. unu la un alt forum zicea ca ( e ca si cum cineva sa taie putere de iesire sau ceva nu lasa sa se deschid suficient tranzistoare finale.)acest amplif apare si sub nume de ETI 466 300W-4 OHMedit by sharky: Se poate introduce un etaj suplimentar, repetor pe emitor inainte de actualul. Asa rezolvi problema.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Un articol foarte interesant aici :

http://www.hardwareanalysis.com/content ... amplifier/

 

Editat de Sharky

Atentie la sistemul de protectie.

Releele acelea decupleaza alimentarile de CC. Ele vor trebuie mult supradimensionate altfel releul se va suda.

O modificare ar fi mutarea releului in primarul transformatorului si introducerea unui tiristor inseriat cu o rezistenta de limitare care sa traga alimentarile la masa in caz de pericol.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări