Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termoșemineu cu peleți


XAN77

Postări Recomandate

Am această dilemă, ce să aleg între centrală pe lemne în care voi arde predominant cărbuni, sau termoșemineu cu peleți.

La centrală știu ce costuri voi avea atât ca investiție inițială cât și costul pe sezon și munca aferentă.

La termoșemineu cu peleți investiția inițială va fi aproximativ similară în ciuda prețului acestuia de 7000 de lei, conținând pompă vas expansiune supapă siguranță și având pretenții mult mai mici față de coșul de fum, iar pentru mine în particular în acest caz voi putea folosi un coș de fum existent, față de centrala pe lemne/cărbuni unde voi face un coș separat pe exteriorul casei.

 

Vreau să știu dacă avem colegi pe forum deținători de termoșeminee cu peleți. Nu am reușit să găsesc un utilizator de asemenea sistem. Nu-mi dau seama ce cost voi avea cu combustibilul pe sezon. 

În prezent am 2 sobe teracotă, consum cam 5 tone lemne, undeva până în 2500 lei. Cu cărbunii la centrală voi ieși chiar mai ieftin.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • XAN77

    6

  • doru3160

    3

  • validae

    3

  • Faker

    3

Top autori în acest subiect

Centrala cu snec şi alimentare pe peleţi e preferabilă, fiindcă termoşemineul are o autonomie limitată şi trebuie să faci naveta cu peleţi cam des către el.Am colegi care au centrală pe peleţi şi consumă cam un sac de peleţi/24 ore (circa 20 Lei) pentru încălzirea unei case medii.

Link spre comentariu

Pe lângă prețul mai mare al centralei față de termoșemineu, aspectul și dimensiunea nu-i mai permite amplasarea în casă, necesitând cameră tehnică, ceea ce poate constitui un posibil dezavantaj. În cazul meu termoșemineul prezintă avantajul că îl pot amplasa în locul uneia din actualele sobe  pe care sigur o voi elimina, cea din living amplasată în zona bucătăriei, având astfe acces și la coș. Din câte înțeleg din comentariile de pe magazinele online, în rezervorul termoșemineului încape peste 1 sac de peleți, aproximativ 2 saci. Probabil va necesita o alimentare pe zi. Mi se pare parfum manipularea unui sac de celofan de 15 kg față de lemnele actuale pentru 2 sobe.

Chestia e că comentariile de la aceste produse pe magazinele online sunt foarte contradictorii.

Link spre comentariu

Asta e problema pe care trebuie s-o clarifici bine înainte de a cumpăra ceva, fiindcă după ce instalezi termoşemineul şi vezi că nu e chiar ce vroiai, va fi prea târziu...

Centrala o fi mai scumpă şi o necesita cameră tehnică, dar rezultatele sunt garantat mai bune.La chestiile astea ,,mai mare e mai bun,, chiar funcţionează, fiindcă nu vorbim de energie nucleară, ci de nişte deşeuri lemnoase.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, x_dadu a spus:

Nu am reușit să găsesc un utilizator de asemenea sistem.

Mie asta mi-ar da de gandit...o solutie buna/rentabila, isi gaseste multi adepti.

Link spre comentariu

Stiu pe cineva care a avut un semineu cu peleti. A renuntat la el in favoarea unei centrale cu lemne. Asta doar datorita zgomotului produs de ventilatoare. Zicea ca la un moment dat il durea capul. 

Link spre comentariu

interesant aspectul cu zgomotul, nu am văzut comentarii pe acest subiect la produsele magazinelor online. Eu cred că sunt rare pentru că lumea se ferește în general de peleți. Văd că mulți se luptă cu diverse erori apărute pe display, setarea parametrilor nu sunt descriși bine în documentație care este oricum foarte sumară.

Link spre comentariu

daca vorbiti de carbuni eu automat ma gandesc la viadrus.

daca este asa,aceasta centrala este net mai fiabila decat termosemineul.

concureaza fonta cu tabla de otel .

dupa 11 ani centrala mea cu pereti de otel de 6mm a cedat.

a fost o centrala suedeza necomercializata in Romania.

din ce stiu eu si termosemineul cere amplasament special.

va trebui sa aveti acces in spatele lui.

Link spre comentariu

Eu sunt in situatia de a nu avea gaze, asa ca am tot cantarit avantaje si dezavantaje. Peletii si chestiile alea de rumegus sunt destul de scumpe. Am ales lemnele, centrala Viadrus. De fonta. Daca nu-I dai apa rece atunci cand e calda, nu are moarte. La centralele pe lemne, ideal este sa ai un  puffer. Acesta acumuleaza caldura pe care o genereaza centrala, in momentul in care nu ai nevoie de ea. In plus, poti folosi un termostat de ambient (sau mai multe, in functie de configuratia instalatiei). Ca urmare, din septembrie pana acum am ars 6mc de cires si 1.5 mc de fag pentru a incalzi o casa de 350mp la o temperatura de 22 de grade (ma rog, atat imi arata termostatul, dar nu bag mana in foc). De regula pornesc focul pe la ora 18, ma mai uit la el pe la 21 (eventual mai bag ceva lemne, depinde cat de frig e afara), si am caldura pana dimineata. Nu trebuie sa ma scol la ore imposibile sa fac focul.

In bani, lemnele consummate pana acum inseamna 2450 lei. Munca ulterioara (taiat la dimensiune, crapat, depozitat) nu o pun la socoteala. Dar nici nu platesc abonament la sala :)

Am si un semineu, il folosesc la ocazii festive. Face si el caldura, dar si consuma.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, ionutb71 a spus:

concureaza fonta cu tabla de otel .

dupa 11 ani centrala mea cu pereti de otel de 6mm a cedat.

dar e diferență și de mod de lucru, pe peleți este o flacără controlată, cu o temperatură de ardere bănuiesc inferioară cărbunilor.

Mai studiez netu. Din punct de vedere al consumului, din câte am citit, aș ieși la un 4000 lei pe sezon față de 2500 acum, ceea ce accept. Media de consum va fi de 1 sac/zi crescând la dublu probabil când vor fi -10 la -15 afară, dar asta la constanța e ceva mai rar și pe perioade de maxim ordinul săptămânilor, nu lunilor.

Mă gândesc să nu ratez posibilitatea unei variante comode și moderne, doar din teama de a îndrăzni ceva nou.

Mai am câteva luni timp să mă hotărăsc, nu-s în criză de timp.

Link spre comentariu

Din câte vad, esti deja hotărât pe soluție, aici cautai doar confirmare, pe care din păcate nu ai și primit-o. În cazul asta tot ce putem face este sa-ți uram succes, și așteptăm impresii. Poate vor fi și alții ca tine la acel moment, care vor dori date concrete despre sistem. În toate exista un început. 

Link spre comentariu

Stii cum e pana la urma? daca chiar vrei cu peleti, eu zic sa o iei. E cam ca si la masini, vecinu are opel si e bun, cumnatu are golf si e extraordinar, altu nu stiu ce..etc.

Eu am vrut Bmw, si nu imi pare rau niciodata de decizia luata.

Link spre comentariu
La 02.02.2020 la 9:25, doru3160 a spus:

Din câte vad, esti deja hotărât pe soluție, aici cautai doar confirmare, pe care din păcate nu ai și primit-o.

 

Aici căutam un coleg de forum care să dețină sau să fi deținut așa ceva. Din păcate nu are nimeni de pe elforum așa ceva. Userii elforum nu sunt persoane atehnice și mi-ar fi plăcut să fi fost vreun deținător. Așa din cei care comentează pe magazinele online sunt și mulți nepricepuți.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări