Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfarsitul radioului?Dar 5G si radioul?

Kostas1

Postări Recomandate

Buna seara!

Imi cer scuze anticipat daca i se pare vreunui membru deplasat subiectul, insa am o anume neliniste, ca sa spun asa. Am achizitionat de curand un aparat de radio Sangean-ATS909 (nu modelul mai nou ATS909X). Aparatul este o bijuterie si are functii cu nemiluita: FM stereo cu RDS,  SSB, memorii, acopera toate benzile de US + MW si LW, ceas, lumina, etc. Mai multe aici:

https://www.universal-radio.com/catalog/portable/1909.html

Intrebarea mea retorica pleaca de aici: aparatul l-am luat, in stare impecabila de la cineva care mi l-a vandut cu 150 ron, in conditiile in care face mult mai mult. Persoana respectiva mi-a spus ca i l-a dat o ruda din Germania, care nu mai are ce sa faca cu el. I-am spus "" pai la ce asculta cei de acolo""? Ei bine mi-a zis ca acolo nu mai asculta aproape nimeni la radioul clasic, cel mult la DAB FM. In rest, internet radio sau muzica pe youtube. Am observat ca, inclusiv pe olx au aparut in ultima vreme multe aparate de radio Sony sau Sangean, sofisticate cu multe functii la preturi relativ mici, iar multe dintre ele au sigla aceea din Germania cu ''Ministero PT''. De asemenea, in ultima vreme, Sony, de exemplu a lasat balta modelele sofisticate de radiouri de altadata si a trecut pe niste prapadite mici analogice doar cu AM/FM, o umbra din radiourile superbe de odinioara pe care le fabrica. In fine, am o colectie cu multe radiouri, care rusesti, care romanesti si japoneze, marturisesc ca am momente, cand ma duc la casa mea de la tara,  sting televizorul, las balta telefonul Smartphone  si pur si simplu dau drumul la radio si ascult fie RRActualitati pe UM, fie Antena satelor (nu sunt neaparat fan, dar uneori este chiar interesant), fie ma delectez pe US cu Radio China International in limba romana sau ascult diverse posturi in limba engleza sau franceza. Imi da o senzatie cu totul aparte fata de internet si TV, un soi de liniste. Probabil sunt mai ''invechit'', desi nu-s trecut cu mult de 40 de ani... In fine, intrebarea mea este:  credeti ca in cativa ani colecia mea de radiouri  o sa fie doar de decor? O sa mai emita cineva? O sa fie deci sfarsitul radioului clasic? Doi la mana, desi stiu ca 5G foloseste frecvente cu totul diferite de AM/FM clasic, exista posibilitatea ca sa bruieze semnalele clasice, in special pe US?

Inca odata, imi cer scuze daca topicul vi se pare deplasat, insa m-as bucura de orice raspuns din partea dvs, fie si critic.

Seara buna!

sangean-ats-909-radio.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

4

• ratza

2

• doru3160

2

• Kostas1

2

Top autori în acest subiect

Pe US bruiază mai mult sursele în comutaţie, din ce în ce mai abundente. Ca fapt divers, la serviciu nu prind absolut nimic, indiferent că e vorba de UL, UM sau US. Doar în FM.

Link spre comentariu

Da, eu cred ca radioul analogic va fi din ce in ce mai putin folosit/produs.

Si de ce n-ar fi asa? Scopul utilizarii lui de catre 99% dintre utilizatori nu-i experimentarea cu unde radio ci "aflarea noutatilor", ascultatul muzicii etc.

Ori daca asta se poate face mai usor si eficient cu alte mijloace, de ce s-ar chinui acei utilizatori doar de amorul pastrarii unor aparate vechi?!?

La fel s-au "demodat" telegraful, fax-ul, "aragazul cu lemne" :)  s.a.m.d.... mi se pare o evolutie fireasca.

Nostalgia (dupa mine...) nu-i deloc de condamnat insa nu trebuie "amestecata" cu evolutia tehnicii.

L.E. Cred ca intotdeauna au sa existe persoane care au sa spuna ca mamaliga facuta pe foc de lemne ii mai buna la gust ca aia facuta pe plita cu inductie sau ca un stereo cu decodor analogic ii altceva de ascultat fata de-un mp3 de pe un SD... dar asta nu prea a schimbat mare lucru... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 1 oră, informer a spus:

au sa existe persoane care au sa spuna ca mamaliga facuta pe foc de lemne ii mai buna la gust ca aia facuta pe plita cu inductie

Pai daca ciobanii isi vor lua plite cu inductie la stana si vor face mamaliga pe scula lor cea noua...asta e. Mai greu o sa fie cu bulzul, dar gasesc ei o solutie si pt asta.:rade:

Link spre comentariu
Acum 15 minute, doru3160 a spus:

Pai daca ciobanii isi vor lua plite cu inductie la stana

Care ciobani, care stana? :rade:

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 15 minute, ratza a spus:

Sînt o droaie de stîne prin munţi, majoritatea folosesc radio clasic.

Deocamdata mai sunt... cu dotarea precara... prin partile noastre, mai ales. 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, ratza a spus:

Sînt o droaie de stîne prin munţi, majoritatea folosesc radio clasic.

Asa este, ascultati seara, de la ora 19.00 la Antena Satelor, emisiunea Dedicatii Muzicale...sa vedeti cati ciobani suna...in conditii de bloc/oras, nexam UL din cauza parazitilor...dar in varful dealurilor, departe de oras, se prinde chiar bine Antena Satelor pe 153 Khz. 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Untold a spus:

.sa vedeti cati ciobani suna

Interesant ca suna... te-ai astepta sa n-aiba telefoane, ca doar nu le incarca de la foc... iar daca au curent, GSM etc. deja... :rade:

Dar nah, or fi ciobanii cum or fi dar totusi nu cred ca-s utilizatorii majoritari pt. care au sa se produca masiv in continuare radiouri analogice....

Link spre comentariu
Acum 2 minute, informer a spus:

iar daca au curent, GSM etc. deja...

Am vazut stane cu panouri fotovoltaice, deci curent exista. Bani nu mai vorbesc, nu vad de ce nu si-ar crea conditii. Daca scot chinezii telefoane cu AM, nu numai cu FM, s-a mai dus un segment din piata aparatelor de radio clasice.:rade:

Link spre comentariu

Mi-e drag ca intotdeaina raspunsul la problemele creeate de o noua tehnologie este ... o tehnologie si mai noua. 

Sursele in comutatie si becoled-urile de 2 parale au facut ca sa nu mai auzi AM in oras? trecem pe dab sau altceva si am rezolvat. 

Oare?

Colegul se intreba ce va fi cu influenta 5G.

O sa vedem, daca reusesc sa ni-l "implementeze" la scara performanta, cate o statie la 3 blocuri, care da cu cate 1kw pe fiecare antena.

Nu imi fac probleme ca o sa ascult Antena satelor doar pe net, pe fibra, dar ma bucur ca nu o sa mai avem nevoie de veioze - vor lumina si plombele. 

Radiourile analogice sunt istorie.

Oamenii s-au obisnuit cu hachitele si avantajele digitalului.

Link spre comentariu

Cum noi suntem în urma cu ceva decenii..... Mai este..... 

Mai în serios 5G o sa fie problematic inafara localităților.. Și mai departe de drumurile principale. 

Multe posturi locale vor emite pe mai departe (FM), trecerea pe digital, sau chiar pe satelit e scumpa și rareste ascultătorii... Mai rămân sa decidă posturile comerciale naționale ce vor, ele cândva vor face pasul... 

(tinerii nu sunt *iubitori* de posturi locale, știri etc, stau pe căști și asculta muzica preferata... Din memoria telefonului, de pe net....La tara * Radio Manele* ar avea ceva sanse.. :nas:.) 

Link spre comentariu

In peninsula italica au loc frecvent numeroase cutremure nu ca la noi ,si pentru a reactiona in caz de dezastre  exista "Protezzione civile" organizatie dotata cu statii radio pe unde scurte si masini ce ajung cam peste tot . In asemenea cazuri ajuta si radioamatorii , e o chestie foarte serioasa poate si d'aia nu oricine face transmisii , iar de ascultat poate fi util un receptor performant pe us.

Link spre comentariu

Buna ziua!

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Am inteles ideea, probabil ca in aceasta viata o sa ma bucur inca de tehnologia clasica, in conditiile in care totusi electronica evolueaza incredibil de rapid. Chiar mi-ar fi necaz, cat traiesc, sa ajung sa dau drumul la un radio " Gloria" sau "Sokol" si sa nu se auda nimic de la un capat la celelalt al scalelor. Totusi, am inteles ca inca nu stau lucrurile chiar asa. Oricum, baietelul meu cred ca nu va mai avea ce sa faca cu ele mai tarziu. Asta e! Numai bine tuturor!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări