Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filet cu joc

hobbysat

Postări Recomandate

Aluminiul,contrar parerilor multora,se prelucreaza greoi.Cutitele de strung trebuie f bine ascutite si sa aiba unghiuri de atac adecvate.In intreprinderea in care am lucrat n-am vazut o singura piesa de aluminiu sau cupru care sa aiba suprafata corect finisata!Doar piesele prelucrate in unitatile de mecanica fina erau ok.

Pt ce are dl mai sus cauze pot fi doua,trei.Prima este diam prea mare la gaura,eventual si burghiu neascutit corespunzator.A doua este surub iesit din tolerante.A treia tarozi neascutiti.

Nu am patit niciodata sa filetez in aluminiu si sa joace surubul!

Link spre comentariu

Voi sunteti cu capul...scrie clar ca ''nu mi-a trebuit filet'' dar o tineti una si buna...batman, batman.

Acum 25 minute, ndc74 a spus:

Uite aici ai zis ca ai facut gura la cutit de fi2 dar ca faci si M2 din cutit, doar ca nu ti-a trebuit.

Link spre comentariu
Acum 44 minute, BRANCA a spus:

Aluminiul,contrar parerilor multora,se prelucreaza greoi.Cutitele de strung trebuie f bine ascutite si sa aiba unghiuri de atac adecvate.In intreprinderea in care am lucrat n-am vazut o singura piesa de aluminiu sau cupru care sa aiba suprafata corect finisata!Doar piesele prelucrate in unitatile de mecanica fina erau ok.

Parerea mea, rezultata din nu foarte multa practica, este ca "aluminiu" asa generic zis nu-i prea relevant... una-i sa dai filet sau sa aschiezi (intr-un fel oarecare) seria 1000 fata de 6000 sau 7000.

Prima se "prinde" de tarod/cutit/freza ca mamaliga, ultimele "canta"... :) 

Chiar am primit niste tabla 5754 AlMg3... is curios cum se frezeaza....

Editat de informer
Link spre comentariu

Ce sa zic...daca imi spuneai acum 40 ani, zau ca-l puneam in rama si acum ti-l aratam. Dar in compensare, pot sa-ti arat cateva dintre cutitele cu care ma mai joc, nu am nimic de demonstrat nimanui, ca sa ma apuc acum sa insir tot ce am. In ultimul timp din ce in ce mai rar, multe s-au rupt, altele s-au pierdut. In masura in care nu a mai fost nevoie, nu le-am refacut. Nu sunt strungar de meserie, am invatat de nevoie sa-mi fac anumite repere singur, am o minima dotare, spre deosebire de perioada de care povesteam, in care meseriasii erau meseriasi, si imi lucrau tot ce aveam nevoie, chiar daca nu faceau poze la ce lucrau. Vin dintr-o perioada in care nu se facea poze la hartia igienica, inainte de a trage apa.Cutitele groase sunt de 10mm, mai groase nu-mi intra in portcutit.

20200131-115617.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Voi sunteti cu capul...scrie clar ca ''nu mi-a trebuit filet'' dar o tineti una si buna...batman, batman.

Ai intors-o ca la Ploiesti. Am retinut ca nu ti-a trebuit filetul M2, dar ai lasat de inteles ca daca trebuia sa faci gaura filetata, nu era nici o problema sa faci filetul pe strung. Eram doar curios cum il faci.

Revenind la discutia initiala, "aluminiu" e o demunire mult prea generica. In spatele ei se ascund multe aliaje pe baza de alunimiu.

Am avut o bara in jur de fi40 care abia se strunjea exterior decent si asta utilizand fel de fel de solutii de lubrifiere (gen: emulsie, WD40, gaz, motorina etc). Nu vreau sa-mi imaginez cum faceam filet cu tarodul in ea cand cutitul de ext si diverse turatii  se lipea in ultimul hal. Sa mai fi fost si pas fin, ma lasam pagubas.

Pe de alta parte, durAl-ul se prelucreaza foarte frumos si ies filete super ok.

E adevarat ca am folosit filetele respective la asamblare si nu mi-am pus niciodata problema jocului.

Cred ca de aici vine toata discutia generata de acest joc. Nu stiu exact la ce foloseste colegul acele filete si cat de important e jocul din ele. Acele filete sunt pe niste suruburi in miscare?

Daca odata fixate nu mai lucreaza surubul, nu se poate elimina jocul printr-un Loctite?

Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez un lucru.Este o deosebire foarte mare intre aluminiu curat si aliajele de aluminiu,asa zisul "duraluminiu".Aliajele sunt facute pt cresterea rez mecanice si la coroziune,pt posibilitatea turnarii de piese,pentru prelucrabilitate etc,etc.Aliajele se prelucreaza mult mai bine,mai frumos si mai precis decat aluminiul curat.Chiar ma intreb cate materiale sunt aluminiu curat si cate aliaje.

Link spre comentariu

Aluminiu ''curat'' gasesti in cablurile/barele electrice, dar n-am avut nici o aplicatie in care sa-mi trebuiasca sa-l strunjesc.La gaurit in schimb e altceva...moartea burghielor.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Fain zis!N-am vazut pe vremea lui Ceasca,dar am auzit,de cutite performante cu varf de diamant.Special destinate prelucrarii aluminiului si cuprului.Banui ca acu s-ar gasi mai usor.Da nu stiu daca sunt si ieftine...

Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

Fain zis!N-am vazut pe vremea lui Ceasca,dar am auzit,de cutite performante cu varf de diamant.Special destinate prelucrarii aluminiului si cuprului.Banui ca acu s-ar gasi mai usor.Da nu stiu daca sunt si ieftine...

Sunt plăcute , se numesc cu PCD (diamant polishat ) pentru materiale moi . Sunt relativ ușor de gasit nu sunt cele mai ieftine. Dar sunt performante . 

Practic sunt fratele CBN-ului care ii pentru materiale cementate , doar ca alta giometrie . 

Link spre comentariu

Stiam ca nitrura cubica de bor (care la duritate este dupa diamant) se foloseste in prelucrarea materialelor foarte dure, dar nu stiam ca este utilizata si in cazul celor moi ce se lipesc de cutit.

Link spre comentariu

M-am uitat pe net.Cele cu carbura bor sunt tip CBN/PCBN si sunt pentru materiale dure.Inainte se facea vorbire de PCD/CVD care sunt pentru materiale moi.Si important pentru aluminiu este racirea cu aer.Daca se incalzeste apare topirea.Cam ca atunci cand slefuiesti ceva din plastic cu viteza si presiune prea mare.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, ndc74 a spus:

Ai intors-o ca la Ploiesti. Am retinut ca nu ti-a trebuit filetul M2, dar ai lasat de inteles ca daca trebuia sa faci gaura filetata, nu era nici o problema sa faci filetul pe strung. Eram doar curios cum il faci.

Revenind la discutia initiala, "aluminiu" e o demunire mult prea generica. In spatele ei se ascund multe aliaje pe baza de alunimiu.

Am avut o bara in jur de fi40 care abia se strunjea exterior decent si asta utilizand fel de fel de solutii de lubrifiere (gen: emulsie, WD40, gaz, motorina etc). Nu vreau sa-mi imaginez cum faceam filet cu tarodul in ea cand cutitul de ext si diverse turatii  se lipea in ultimul hal. Sa mai fi fost si pas fin, ma lasam pagubas.

Pe de alta parte, durAl-ul se prelucreaza foarte frumos si ies filete super ok.

E adevarat ca am folosit filetele respective la asamblare si nu mi-am pus niciodata problema jocului.

Cred ca de aici vine toata discutia generata de acest joc. Nu stiu exact la ce foloseste colegul acele filete si cat de important e jocul din ele. Acele filete sunt pe niste suruburi in miscare?

Daca odata fixate nu mai lucreaza surubul, nu se poate elimina jocul printr-un Loctite?

Folosesc aluminiu seria 6000, nu cel ce se lipeste de scula. Se frezeaza aproape la luciu cu WD40

Normal ca suruburile stranse nu mai au joc

De exemplu ultima lucrare a fost un dispozitiv de strunjire exterioara la rotund, inspirat dupa cel din clip. In varianta mea, in functie de ceea ce am de strunjit, nu toate suruburile ( am 4 suruburi, nu 3 ) care tin suportul de cutit ajung sa stranga suportul. Avand joc mare se rotesc singure chiar daca sunt vibratii mici. E neplacut.

Desigur, in marea majoritate a cazurilor acest joc, chiar exagerat, nu conteaza.

Dar am deschis discutia ca sa ma lamuresc de unde poate aparea, unde gresesc. 

Multumesc celor ce au raspuns. 

Link spre comentariu

Totusi, ai masurat surubul ala cu micrometru, partea filetata?

Se incadreaza in tolerante sau te chinui degeaba, a strins chinezul un pic masina si le`a rulat mai mici...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări