Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filet cu joc

hobbysat

Postări Recomandate

Am o freza Optimum BF 20. Este in stare foarte buna. Mandrina este tot Optimum cu strangere rapida. Cu aceasta dau gaurile. Burghiele sunt in general HSS ( culoarea metalica, nu negre sau galbui ) Tarozii sunt Volkel.

Gaura initiala o dau dupa tabel ( de pe net), am un tabel chiar pe spatele vernierului sublerului.

La ce joc radial ma refer: surub cu cap imbus M6X16, infiletat 11 mm, ramas liber 5 mm( fara cap), joc radial cu comparatorul pus pe capul surubului circa 0,35 mm. Infiletat doar 5 mm, joc de peste 0,7 mm. Filet in aluminiu.

Mi se pare foarte mult

Mi-as dori ca imediat dupa filetare surubul sa intre chiar putin mai greu. Nu obtin.

Link spre comentariu

Dacă filetul interior e în aluminiu, aproape ca nu are rost sa te muncești sa faci un șurub calibrat. În scurta vreme aluminiul va ceda, și vei obține jocul la loc. Dar, la M6 e foarte ușor de executat un filet la cuțit, chiar și interior. Ai cumva posibilitate de bucsare, ca să poți face ambele filete pe strung? Dacă da, atunci asta ar fi soluția. Mai rămâne de ales materialul. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Gandindu-ma mai bine, cred ca problema vine de la suruburi.

Am facut la un moment dat o imbinare cu filet M6X0,75. Am folosit atat tarodul cat si filiera de la Volkel de 6X0,75. In alama.

Imbinarea a iesit bine in acest caz. Nu perfect dar cu joc mic spre deloc.

Atat tarozii cat si filiera au fost noi.

Link spre comentariu

Daca burghiul este de calitate,dati gaura cu el,masurati partea de strangere in mandrina a burghiului cu un micrometru pentru a verifica daca este diametru corect si apoi folositi coada burghiului ca si calibru pentru a vedea cat de larga a iesit gaura.

Daca nu exista joc mare intre gaura si coada burghiului inseamna ca a iesit gaura corecta si jocul este de la filetare.Luati un surub si suprapuneti filetul lui pe filetul tarodului(nr3) pentru a vedea(priviti spre o sursa de lumina) prin fanta, lumina ce apare intre zimti,ar trebui sa nu se vada lumina intre zona de contact (pe flancul filetului)dintre filetul tarodului si cel al surubului.

Masurati cat mai precis diametrul surubului si cel al tarodului.Atentie atat in operatia de gaurire cat si de filetare zona inconjuratoare intre piesa si scula aschietoare nu trebuie sa depaseasca temperatura de 50-60 grade.Daca temperatura este mare piesa se va dilata inspre gaura, va apare o aschiere secundara la burghiu, se manifesta prin strunjire cu lateralul,post gaurire si dupa racire gaura iese larga.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Dacă filetul interior e în aluminiu, aproape ca nu are rost sa te muncești sa faci un șurub calibrat. În scurta vreme aluminiul va ceda, și vei obține jocul la loc. Dar, la M6 e foarte ușor de executat un filet la cuțit, chiar și interior. Ai cumva posibilitate de bucsare, ca să poți face ambele filete pe strung? Dacă da, atunci asta ar fi soluția. Mai rămâne de ales materialul. 

Trebui să faceți un video cum executați dumneavoastră filetul M6 în interior pe strung. Chiar suntem curioși și cred că vorbesc în numele tuturor de pe acest forum.  Dacă s-ar putea și pe o adâncime de minim 12 mm ca să se potrivească la colegul. Vă mulțumim

MInim ce am reușit eu sa filetez a fost m9 si mi-a luat 3 ceasuri cu hss polizat .  

Daca reușiți cu hss strângem toți bani si va luam o lada de bere 

Link spre comentariu

Asa am eu o banuiala ca suruburile sint ceva mai mici in diametru...

Sint suruburi precise dar si de uz general.

Nimeni nu se asteapta la un surub luat din comert sa se pasuiasca la fix pe o piulita luata la gramada.

Aveti aici tot ce trebuie despre suruburi si clasele de tolerante.

http://www.emuge-franken-bg.com/attachments/article/97/15 Gewindetabellen.pdf

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 38 minute, emil.gabor a spus:

Daca reușiți cu hss strângem toți bani si va luam o lada de bere 

Bea-o tu, ai fi mai castigat. Eu n-am lucrat nimic pana acum pt bautura.

Acum 39 minute, emil.gabor a spus:

MInim ce am reușit eu sa filetez a fost m9 si mi-a luat 3 ceasuri cu hss polizat .

Asa, si daca tu nu poti, nimeni nu poate, e clar. Nu ai stat pe langa cine trebuie, ca sa ai ocazia sa vezi astfel de lucrari. Eu am avut norocul si privilegiul sa cunosc meseriasi adevarati, care nu se plangeau pt un amarat de filet interior. Am avut nevoiet bucse pt volante la parti mecanice pt casete, cu diametru pana in 2mm, si le faceam la cutit pt ca la burghiu nu iese niciodata cota dorita. Mai mult nu am chef sa-ti povestesc, acum ai netul la indemana, vezi acolo ce-ti trebuie si nici nu trebuie sa dai bere pt asta.

Link spre comentariu

Daca aveti posibilitatea,faceti-va sau cumparati acest dispozitiv,dupa gaurire prindeti in mandrina (penseta)acest dispozitiv si varful lui va va centra perfect tarodul in lungul gaurii,canalul in care culiseaza capul surubului eu l-am facut in forma de L pentru a putea bloca in pozitia ridicat varful si dupa asezarea tarodului pe gaura se elibereaza prin rasucire capul surubului trecand din partea scurta a canalului in partea lunga .

Link spre comentariu
Acum 9 ore, doru3160 a spus:

Bea-o tu, ai fi mai castigat. Eu n-am lucrat nimic pana acum pt bautura.

Asa, si daca tu nu poti, nimeni nu poate, e clar. Nu ai stat pe langa cine trebuie, ca sa ai ocazia sa vezi astfel de lucrari. Eu am avut norocul si privilegiul sa cunosc meseriasi adevarati, care nu se plangeau pt un amarat de filet interior. Am avut nevoiet bucse pt volante la parti mecanice pt casete, cu diametru pana in 2mm, si le faceam la cutit pt ca la burghiu nu iese niciodata cota dorita. Mai mult nu am chef sa-ti povestesc, acum ai netul la indemana, vezi acolo ce-ti trebuie si nici nu trebuie sa dai bere pt asta.

Ok. Eu nu am susținut ca nu se poate . Eu într-adevăr nu am reușit . Vroiam doar sa vadem cum realizați . Ne învățați dumneavoastră .

Platim orele de manopera pentru aceste reper fără problema si pot sa va dau si material si hss din care sa polizati sa nu stricați scula dumneavoastră 

Eu consider ca suntem pe acest forum sa ne ajutam reciproc , dar daca sunt doar vorbe fără fapte nu ajuta pe nimeni.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, emil.gabor a spus:

daca sunt doar vorbe fără fapte nu ajuta pe nimeni.

Da-mi un singur motiv pt care eu ar trebui sa pierd timpul sa filmez cum se face un filet interior M6. Si sa presupunem ca as face-o, ce crezi ca ai putea invata din aceasta filmare, decat ca se poate, doar ca trebuie sa ai indemanare si rabdare s-o faci. Si asta n-o s-o dobandesti in veci din filmari, ci doar punand manuta si lucrand.Ca tu insinuezi ca as minti, nu ma deranjeaza, atata poti, e problema ta.Ce iti povesteam ca se poate, se intampla in vremea cand nu existau camere fullhd si nici macar telefoane cu camera.Ca sa reproduc acum asemenea operatiune, doar pt a-ti dovedi tie ca se poate...mai bine fac altceva cu adevarat folositor.A fost o vreme cand nu cumparai tot ce aveai nevoie de pe net. Puneai mana si faceai, sau plateai pe altii.O vreme s-a si trait, si bine, din asta, dar pt tine e greu de inteles.

Link spre comentariu

Am dat sute de filete, fie piulita, fie surub, cu diametre intre 1 si 6 mm. Nu am avut probleme niciodata. Gaura o faceam cu burghiu Dx0,8, unde D e diametrul surubului. Surub M4, gaura cu burghiu de 4x0,8=3,2. Am si tarod universal, care rezolva problema la o singura trecere, dar am si set de 3 tarozi. Uneori nu il mai foloseam pe al treilea, daca voiam ca surubul sa intre mai greu.

Probabil problema vine de la tarozi. Ungi putin tarodul? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Da-mi un singur motiv pt care eu ar trebui sa pierd timpul sa filmez cum se face un filet interior M6. Si sa presupunem ca as face-o, ce crezi ca ai putea invata din aceasta filmare, decat ca se poate, doar ca trebuie sa ai indemanare si rabdare s-o faci. Si asta n-o s-o dobandesti in veci din filmari, ci doar punand manuta si lucrand.Ca tu insinuezi ca as minti, nu ma deranjeaza, atata poti, e problema ta.Ce iti povesteam ca se poate, se intampla in vremea cand nu existau camere fullhd si nici macar telefoane cu camera.Ca sa reproduc acum asemenea operatiune, doar pt a-ti dovedi tie ca se poate...mai bine fac altceva cu adevarat folositor.A fost o vreme cand nu cumparai tot ce aveai nevoie de pe net. Puneai mana si faceai, sau plateai pe altii.O vreme s-a si trait, si bine, din asta, dar pt tine e greu de inteles.

Nu este un concurs între mine și dumneavoastră. arătați tuturor persoanelor care sunt pe acest  forum deoarece acesta este scopul să ne împărtășim și să ne ajutăm. Dar până băgăm doar de vină și doar vorbe fără fapte nu cred că îi interesat nimeni. 

Luand un tarif mediu orar de 100/h de manopera (cum lucrez eu ) timp estimat 3h (deoarece eu nepriceput am facut m9 in acest timp) pot lejer sa va dau 300lei daca imi faceti o piuliță M2 adâncime 3xdiametru . 

Link spre comentariu

Probabil ca multi altii, si ca si mine, nu ne-am pus problema jocului radial. Foloseam surubul pt strangere, si atunci acest aspect era de neglijat daca se incadra in limite decente. Cand acest filet se foloseste pt anumite reglaje, atunci jocul oricat de mic, incurca, pt ca la actionare are punct mort la schimbarea sensului. Si asta ar fi raul cel mai mic. Nu stiu ce destinatie poate avea un filet fara joc, unde una din piese este din aluminiu, dar e posibil sa fie nevoie si de asa ceva. O solutie pt compensarea acestui joc ar fi folosirea a doua piulite, una fixa si una cu pozitie reglabila, daca ce iese din tarod si filiera nu e suficient.

1 oră în urmă, icar a spus:

Am dat sute de filete, fie piulita, fie surub, cu diametre intre 1 si 6 mm.

Acum 19 minute, emil.gabor a spus:

daca imi faceti o piuliță M2 adâncime 3xdiametru . 

Cine a vorbit de M 2? La tine M6 e tot una cu M2? Tu nu intelegi ca n-am ce sa-ti demonstrez tie? Pastreaza-ti banii si bautura pt uz personal.Eu ma descurc pt mine fara probleme.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 56 minute, doru3160 a spus:

Da-mi un singur motiv pt care eu ar trebui sa pierd timpul sa filmez cum se face un filet interior M6. 

Eu as fi tare curios sa te vad intr-un filmulet, facand un filet interior M2 pe strung din cutit, pe o adancime de 12mm si care sa aibe calitate mai buna ca cel obtinut din tarod, dar probabil nu voi trai un asemenea moment inaltator!

Link spre comentariu
Acum 23 ore, doru3160 a spus:

Fac filetul interior la tarod, iar surubul il fac pe strung...e chiar asa complicat? Gaura de 2 la cutit am facut. Nu mi-a trebuit cu filet.

Uite aici ai zis ca ai facut gura la cutit de fi2 dar ca faci si M2 din cutit, doar ca nu ti-a trebuit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări