informer Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Va salut, Am frezat de mai multe ori textolit insa doar piese relativ mici... pana ieri cand am avut de frezat niste locasuri (pocket) mai mari, pt. niste panouri solare de aporox. 200 x 100mm, Cum in trecut cu orice am frezat o iesit relativ OK, am incercat intai cu o freza dreapta de 6mm. cu doua taisuri, 10k rot/min, 1800mm/min avans. Am avut surpriza sa constat ca dupa vreo 15min de frezat cam miroase a ars asa ca am oprit operatia. Intr-adevar capatul frezei s-a incalzit puternic (si-a schimbat culoarea) si s-a tocit . Mi s-a parut un pic cam aiurea... i-adevarat ca nu stiu de fapt pt. ce material sunt frezele si-s ceva chinezisme ieftine dar... Am zis sa incerc cu una cumparata pt. lemn, tot de 6mm si cu 2 taisuri dar drepte: Cu asta mi s-a parut ca merge mult mai bine, la aceeasi turatie. In schimb pt. decuparea finala era cam groasa asa ca am pus una cu un singur tais, de 3.17mm: Cu asta nu mi s-a parut ca merge extraordinar dar macar nu s-a incalzit. Asa ca ajung la intrebarea din subiect: ce tip de freza se recomanda pt. textolit (NU sticlotextolit!) si cam ce regim de aschiere (avans, turatie)? Link spre comentariu
ionutb71 Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 de miros nu scapi. mai nou eu am dificultati de respiratie dupa frezare textolit. gandeste-te,tot ce e la masina ta de aluminiu,la mine e 80% din textolit de 25mm. fiind un "compozit" e relativ greu de frezat. la mine cel mai bine merg frezele cu un dinte pt degrosare apoi cu 2-4 dinti finisare, insa nu depasesc 800mm/min,tot la 10k rpm.(freze de f.buna calitate) si folosesc racire cu aer. cu freze cu dinti drepti nu am reusit nimic. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Daca va ajuta cu ceva pun niste observatii.Intr-o uzina mecanica am vazut prelucrarea unei piese textolit pe freza.Folosea o freza cu carbura.Nu am fost atent ce tip a folosit.La finisarea ulterioara polizare cu mini piatra pe ax si disc polizor fix.Pentru exterior folosita slefuire cu disc multilamelar abraziv.Polish cu disc pasla si oxid verde crom.Pentru aspect si rezistenta la apa ungere cu ulei mineral. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 28, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Acum 53 minute, ionutb71 a spus: de miros nu scapi. Asa-i! Si azi pute... Dupa mine cel mai fain plastic de frezat ii POM-ul... da` de data asta am folosit textolit ca-i mult mai usor sa lipesti ceva pe el... data viitoare ma mai gandesc si din motive de miros dar si de praf d-ala fin... :| Multzam @BRANCA, io tre` sa ma limitez la operatiile pe masinutza mea... . Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Si apropo de miros.La textolit put rasinile fenolice la incalzire/prelucrare.Acum depinde de destinatia piesei ,adica ce caracteristici mecanice trebuie sa aiba.Foarte frumos se prelucreaza plexicul.Miroase aromat la prelucrare... Link spre comentariu
AndreiIr Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 (editat) Se folosesc freze diamant pentru frezat compozite . Pentru miros se prelucraza in o cuva cu apa , si nu o sa mai ai mirosuri , cred ca este cam toxic praful asta de textolit , asa ca mare grija cu el . Editat Ianuarie 28, 2020 de AndreiIr Link spre comentariu
mishu_g Postat Mai 4, 2020 Partajează Postat Mai 4, 2020 Probabil este tardiva postarea mea insa sper sa fie de folos altora. Materialele compozite au o particularitate care le face sa fie ucigasi de freze clasice indiferent din ce material sunt facute. Ce se intampla de fapt ! In timp ce freza avanseaza in material rasina este aschiata foarte usor pe cand fibrele (sticla, carbon, textil etc) se intind si produc o frecare puternica cu scula pana cand intr-un final se rup.Materialele compozite par la prima vedere pistol cu apa la frezat insa daca ai ceva mai multisor de lucru cam faci cu nervii :( Pentru frezarea compozitelor se utilizeaza freze de carbura care au zimti foarte fini pe helix.In acest fel fibrele materialului sunt rupte iar frezarea merge foarte usor. In urma cu cativa ani faceam din sticlotextolit piese pt frame-uri de drone si frezam doar cu astfel de freze fara probleme. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum