Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor identificare placa circuit (inceput de ani 90)

Sorin - Viorel Mares

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Am gasit astazi in targul de vechituri ciudatenia de placa de mai jos... Initial mi-au sarit in ochi segmentele de LED-uri si la 5 lei nu am stat sa ma mai uit... Apoi acasa am vazut ca pe langa tranzistorul de putere TESLA mai are si ceva semiconductoare romanesti... si un electrolitic si un condensator ceramic. Rezistorii sunt si ei de provenienta URSS presupun. Pe electroliticul romanesc scrie "1 88" iar pe tranzistoarele BC 327 se mai afla si un "91" ... celelalte sunt: BD 682,  β  36 T6N6P, β 2N 2369, β 2N 2907 iar cel TESLA: "MA7805 XN9321".  "80C31" dupa datasheet este  "CMOS single-chip 8-bit microcontroller", "27C256 pare a fi  "64K(8K x 8) UV ERASABLE PROMs" sau "256K-bit CMOS EPROM (32K x 8)", AT28C16 - "16K (2K x 8) Parallel EEPROM" apoi avem:  "High Speed CMOS Logic Octal Positive-Edge Triggered D-Type Flip-Flops with 3-State Outputs", " BCD to decimal decoder (1-of-10)",   "3-to-8 line decoder/demultiplexer; inverting",   "High Speed CMOS Logic Octal Transparent Latch, Three-State Output",   "HIgh Density Mounting Type Photocoupler", "  Low power dual voltage comparator".Restul numelor integratelor se vad in poze. Din ce observ, dupa fuzibilele lipsa, cineva a incercat si sa-l repare de-a lungul anilor.

Nici nu prea pot sa imi imaginez ce a fost.. dar cam multe segmente de LED-uri pentru ceva creat in primii ani dupa revolutie...  placa imprimata realizata undeva pe la chinezi si ansamblata in romania?... ciudat.

In fine, orice informatie constructiva este binevenita, va multumesc.

Iata si imaginile:

44aJIrA.jpg

54TPmV7.jpg

pUMyKyA.jpg

6qSSiw3.jpg

kiTwAR1.jpg

LX29NTo.jpg

WMpQ4SY.jpg

AynEKV9.jpg

kmlN7DP.jpg

3yYCRdt.jpg

Dkvz8zC.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Eusebiu Angelescu

4

• Sorin - Viorel Mares

4

• Florian Ciobanu

2

• techs

1

Acum 10 minute, Sorin - Viorel Mares a spus:

Apoi acasa am vazut ca pe langa tranzistorul de putere TESLA

Ala nu-i tranzistor...este un stabilizator de tensiune de 5v/3A

Link spre comentariu

Interesant, o sa caut pe Google versiuni! Multumesc pentru raspunsurile prompte!

Chiar acum, mac01 a spus:

Ala nu-i tranzistor...este un stabilizator de tensiune de 5v/3A

Da, nu am mai stat sa ma uit si la el dupa datasheet

Link spre comentariu

Cum au spus colegii mai sus este aparat taxat ...cred ca TAX02...sau 03. Am defrisat si eu vreo doua buc.....Ca aa vedeti daca functioneaza(cel putin partea de afisaje)....alimentati-l la 12 v.....vedeti la intrare dupa surse si condensatoare

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Eusebiu Angelescu a spus:

Cum au spus colegii mai sus este aparat taxat ...cred ca TAX02...sau 03. Am defrisat si eu vreo doua buc.....Ca aa vedeti daca functioneaza(cel putin partea de afisaje)....alimentati-l la 12 v.....vedeti la intrare dupa surse si condensatoare

Multumesc, aveti idee cumva si de cine a fost fabricat? poate reusesc sa dau de acul in carul cu fan si sa-i gasesc si ceva schema electrica :rade:

Link spre comentariu

Nu stiu....dar slabe sperante sa gasiti documentatie.....poate doar despre mufa DB9.....cum se leaga traductorul de impuls, caseta de sus cu liber/ocupat, etc......in rest clasic procesor/ memorii ram/ rom. Daca doriti sa-l testati/utiliza pentru alte aplicatii va puteti inspira din DS-ul componentelor (vedeti magistrala de date/ceasul etc....). Oricum este din primele generatii...fara imprimanta

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Gata, am reusit sa-l si alimentez... mare minune functioneaza!... presupun, din moment ce nu il pot monta nicaieri.

dupa vreo 5 minute de inactivitate a intrat in stand-by aparent... 2 LED-uri rosii au inceput sa clipeasca alternativ.

In pozele de mai jos se poate vedea ce afiseaza:

q5FpkUI.jpg

eYNLAI9.jpg

IpBAwjk.jpg

Link spre comentariu

KISS pe naiba (era să scriu ,,KISS my ass,, da ieşea altceva)....nu aţi văzut că are o tonă de memorii şi circuităraie logică, de zici că e un PC Spectrum ZX, nu altceva

Link spre comentariu

sigur aparat taxare taxi , am montat asa ceva in anii 2000 cu zecile, am si acum cateva pentru carcase

Acum 5 ore, alcon a spus:

Da, circuit imprimat chinezesc, piese romanesti, rusesti, cehesti, deci, asamblat la noi, dupa tensiunea de lucru a electroliticilor, pentru uz auto, poate fi orice.

pcb era facut in Romania, asamblat de diversi electronisti printre care si eu pentru o firma din Pitesti

Link spre comentariu

traductorul de viteza era o bobina circulara fara miez care se monta cu un surub in "kilometrajul" daciei, citea rotirea magnetului din interior, rectific , anii '96-98

Editat de Florian Ciobanu
completare
Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

KISS pe naiba (era să scriu ,,KISS my ass,, da ieşea altceva)....nu aţi văzut că are o tonă de memorii şi circuităraie logică, de zici că e un PC Spectrum ZX, nu altceva

Pentru vremurile respective in RO 1997...1998 pana in2000) pot sa spun ca vb de ceva implementat standard.....asta-i parerea mea.

Ps. Chiar daca nu aveau imprimanta trebuia sa respecte Codul fiscal din vremea respectiva....pentru ca vb de un aparat "fiscalizat"....deci Kiss or ba... :-D 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări