Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat cu temperatura variabila in timp

Vizitator vir_usu

Postări Recomandate

Vizitator vir_usu

salutari tuturor.am nevoie pentru o aplicatie industriala sa fac un cuptor in care temperatura trebuie sa creasca la 600 grade in 6 ore liniar , apoi sa coboare ... la fel de lent.Presupunand incinta construita ...Am citit toate posturile de la automatizari industriale si am decat o idee pana acum , care nu este exact pe nevoia mea dar oricum ... sa fac o interfata paralela cu relee si sa folosesc programul KEMO Relais Timer sa activez la fiecare ora cate o rezistenta (deci un total de 6) . Insa am mult de testat si de calibrat ca in momentul alimentarii celor 6 rezistente sa ma situez undeva la 600 grade celsius.Ideala ar fi o rezistenta de putere , un senzor de temperatura , si un sistem de procesare intre ele (microcontroller , PC cu interfata pentru citirea temperaturii si comanda a rezistentei) - oarecum principiul fierului de calcat numai ca mai avansat si cu temperatura stabilizata variabila in timp.cam complicat :axe: ceva idei ? :weedman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Laci

2

• one

1

• d2134

1

Top autori în acest subiect

Nu stiu de ce vrei si PC, sau asa se cere?Daca nu: trebuie un afisaj LCD, un microcontroller, niste butoane, un senzor de temperatura, de ex. PT100, si implementat un algoritm PI, sau PID pentru stabilitate, parametrii P,I,D se regleaza dupa cateva incercari, daca se accepta o eroare de +-5% ajunge si un reglaj P.

Link spre comentariu
Vizitator vir_usu

pai ... vreau cu calculator ca m-am gandit ca poate scap cumva de partea cu microcontrolleru :prayer: ; oricum nu e obligatoriu ; ca si principiu banuiam si eu ca se face cu un senzor mai rezistent si un microcontroller ( asta ca sa fie de sine statator ) . Deocamdata vreau sa o fac cat mai simplu . Apoi ma gandesc sa implementez si o varianta mai profi.

Link spre comentariu

Daca vrei PC, oricum iti trebuie ceva electronica care sa-ti masoare temperatura, si sa trimita la pc prin serial sau usb, asa ca...Eventual daca cumperi partea asta gata facut, si legi un releu la LPT, si scrii un soft pentru PC, cum iti este mai usor...

Link spre comentariu

Poti face un program care sa transmita de exemplu prin portul paralel valoarea temperaturii la un moment dat. La portul paralel trebuie conectat un DAC care practic furnizeaza tensiunea de referinta "termostatului".Asa cum a mai sugerat cineva, este mult mai simplu sa faci un montaj cu un microcontroller.Am vrut candva sa fac ceva asemanator, tot pentru un cuptor, dar deocamdata nu mai este o prioritate. Trebuie tinut cont de faptul ca exista o viteza maxima de incalzire. De asemenea, timpul de racire nu poate fi mai scurt decat timpul de racire a cuptorului cu toate rezistentele de incalzire oprite.O alta problema de care te poti lovi este precizia traductorului de temperatura si transmiterea la distanta a tensiunii acestuia, fara distorsiuni si interferente, caci banuiesc ca nu va sta calculatorul sau controllerul imediat langa cuptor.

Link spre comentariu
Vizitator vir_usu

nu cred ca precizia (+/- 20 grade) e o problema sau inertia termica a cuptorului ... procesul fiind lent.one mai ai vreao schita , ceva :prayer: ?pt ca nu stiu de unde sa plec

Link spre comentariu

Cauti, pe la cei care vind aparate de masura, un multimetru cu scala pentru temperatura si iesire pe RS232 (de exemplu PROTEK 506), un termocuplu K, daca nu are sonda inclusa, si faci o "interfata" de iesire cu un tranzistor, o rezistenta, o dioda si un releu (eventual si un contactor daca ai putere mare). Legi termocuplul la aparat, aparatul la PC (vezi ca iti trebuie si un cablu adecvat), inchipuirea de interfata o legi la un pin de date de la portul paralel sau la un semnal de iesire de la portul serial, daca nu e folosit de interfata RS232. Scri softul si dai drumul la cuptor. Foloseste un PC care ruleaza DOS, nu te incurca cu WIN de nici un fel ca o sa ai probleme, cind ti-e lumea mai draga se blocheaza sistemul. In soft pune si o alarma, daca se arde rezistenta de incalzire, vezi cum faci procedura de reluare dupa blackout (pune programul in AUTOEXE) si fa o interfata utilizator simpla, care sa o poata folosi si o persoana necalificata.Daca ai nelamuriri da-mi un MP

Link spre comentariu
Vizitator vir_usu

d2134 mersi mult , in sfarsit ceva concret .ai ceva detalii despre aparatul cu pricina , in special partea de soft , cum transmite temperatura , intr-un fel de terminal ? (ca la hyperterm)si daca exista cumva vreo rutina facuta pentru a citi date de pe aparat ?mersi inca o data pentru sfaturi.Daca se va materializa problema va voi tine la curent .PS : Imi place ideea de a utiliza DOS , e profi (am vazut la IDM club - evidenta se tine intr-un program care pare a fi realizat cu FoxPro - interfata dos , si de asemenea si la un prieten care are o farmacie softul era facut tot in dos) . Principiul KISS (Keep It Simple , Stupid)Numai bine !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări