Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regimuri de functionare al surselor => Tensiune constanta & Curent constant

Postări Recomandate

Dupa mine protectia sursei sau a sarcinii este foarte utila insa este un efect colateral al unei surse de curent constant.

Dupa cum se stie exista surse de tensiune si surse  de curent... faptul ca multe persoane n-au nevoie decat de primele nu schimba aceasta realitatea... :)  

Editat de informer
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 37 minute, BRANCA a spus:

Informer.Cand l-am numit pe olandez "guru" am avut in vedere ce publica pe eevblog si circuitsonline.Noi suntem departe de nivelul la care este insul.Si la varsta lui sa poti proiecta si testa atatea montaje e o performanta notabila.

@BRANCA, n-o lua ca lipsa de modestie si fara suparare insa as prefera sa nu-ti dai cu parerea despre nivelul meu, nu de altceva dar n-ai de unde sa-l cunosti.

La randul meu evit sa-mi dau cu parerea despre "insul" in cauza, am remarcat doar ca necesitatile lui sunt destul de reduse de vreme ce in 3 ani n-a avut nevoie nici macar o data de o sursa de curent (afirmatia ii apartine).

Editat de informer
Link spre comentariu

Cred ca aici vorbim impreuna si ne intelegem separat, cum era o vorba. Am scris ieri dar nimeni nu baga in seama de amestecul subiectelor. Topicul este despre o SURSA DE TENSIUNE cu limitare de curent. Informer discuta despre sursa de curent constant. Cine a vorbit despre asa ceva? &BRANCA tocmai despre asta a atras atentia, ca o SURSA DE TENSIUNE cu limitare de curent daca din intamplare are si un condensator mare de iesire poate provoca neplaceri daca o privesti ca o SURSA DE CURENT CONSTANT doar pt ca ai setat limitarea la o valoare dorita. Deci o sursa de tensiune cu limitare de curent poate da supracurent peste valoarea setata chiar daca pt un timp extrem de scurt, supracurent ce in majoritatea cazurilor poate fi ignorat. Dar, prin definitie, un generator de curent constant nu are voie sub nicio forma sa dea supracresteri de nicio durata. Este un amestec aiurea de subiecte, unde in aceste 46 pagini apare un generator de curent constant? Ca poti incarca un acumulator cu o sursa de tensiune prin setarea limitarii de curent este altceva. O sursa de curent constant sta "batz" indiferent de sarcina.

41.png

Link spre comentariu

Domnule @miticamy, respect parerea dumneavoastra despre ce inseamna sursa de tensiune respectiv curent constant dar aia nu inseamna ca trebuie sa fiu neaparat de acord.

Din punctul meu de vedere o sursa moderna are doua regimuri de functionare corespunzatoare celor doua tipuri de surse.

Nu stiu cine ce foloseste dar eu utilizez acest tip de surse cu ambele functionalitati.

Iar in ce priveste postarile colegului nostru, a descris in mod explicit un scenariu ireal de defectare a unui LED iar eu la acea postare am reactionat.

Momentan am spus despre acest subiect tot ce aveam de spus asa ca tot momentan nu mai am ce sa adaug... eventual vedem mai departe...  :)  

Link spre comentariu

Pai am postat o simulare in care tensiunea era cam 6V inainte de conectarea led-ului si tot am avut un varf de 340mA. Daca sursa ar fi fost la 20V la conectarea ledului ar fi trecut mult de 1A. Ce te face sa crezi ca ar rezista un led de 20mA tipic? Un generator nu poate fi si de curent si de tensiune in acelasi timp, ca nu iti da voie fizica. Un generator de curent are impedanta foarte mare iar cel de tensiune foarte mica. In liceu se spune: un generator de tensiune nu se pune in scurt iar un generator de curent nu se lasa in gol. Ceea ce avem noi pe masa sunt surse de tensiune la care putem interveni sa nu poata genera un curent mai mare de o anumita valoare deoarece ele contin activa in permanenta o bucla de stabilizare a tensiunii. Un generator de curent nu are nicio bucla de tensiune. 

45.png

46.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 10 minute, miticamy a spus:

Pai am postat o simulare in care tensiunea era cam 6V inainte de conectarea led-ului si tot am avut un varf de 340mA. Daca sursa ar fi fost la 20V la conectarea ledului ar fi trecut mult de 1A. Ce te face sa crezi ca ar rezista un led de 20mA tipic? Un generator nu poate fi si de curent si de tensiune in acelasi timp, ca nu iti da voie fizica. Un generator de curent are impedanta foarte mare iar cel de tensiune foarte mica. In liceu se spune: un generator de tensiune nu se pune in scurt iar un generator de curent nu se lasa in gol. Ceea ce avem noi pe masa sunt surse de tensiune la care putem interveni sa nu poata genera un curent mai mare de o anumita valoare deoarece ele contin activa in permanenta o bucla de stabilizare a tensiunii. Un generator de curent nu are nicio bucla de tensiune. 

Va atrag atentia ca dumneavoastra vorbiti despre conectarea acelui LED dupa reglarea sursei in timp ce postarea colegului, la care faceam referire, specifica intreruperea retelei sau oprirea sursei DUPA ce s-a reglat un curent prin sarcina SI cu ea conectata. V-as ruga sa recititi mai cu atentie.

Si da, intamplator sunt profesor de fizica din alte vremuri, am o oarecare idee despre cureti si tensiuni... :) 

Link spre comentariu

CITAT &BRANCA:   Prezenta un ins pe net o situatie.O sursa performanta Rigol permitea limitare curent la nivel de mA.Testezi un led la 10mA si totul e ok.Da pica,de ex ,curentul sau se opreste sursa.La iesire e un cond de 420 uF care se descarca si face praf ledul!Spunea simplu-"la mine in atelier daca cineva testeaza un led fara un rezistor de limitare...zboara"!

Partea aceasta  >>>>>>> Da pica,de ex ,curentul sau se opreste sursa.<<<<<< nu am bagat-o in seama pt ca mi s-a parut de Creanga cu drobul de sare. Care este probabilitatea sa se opreasca curentul exact cand masori un led? Am luat in consideratie doar partea cu zburatul angajatului si am spus:

AUTOCITAT:  Mai bine le explica cum sa opereze, e usor sa concediezi pe cineva. La inceput reduci tensiunea sursei sub valoare de deschidere a LED-ului si dupa conectarea acestuia o cresti treptat pana se aprinde si nu poate trece de curentul setat.

Ultima mea postare este ca raspuns la afirmatia:

CITAT:    Din punctul meu de vedere o sursa moderna are doua regimuri de functionare corespunzatoare celor doua tipuri de surse.

Si am readus in discutie simularea (si am adaugat inca doua) pt ca o sursa de tensiune are condensator pe iesire pt stabilitate care va da intotdeauna un spike de curent cand conectezi o sarcina ce duce sursa in limitare de curent. In schimb o sursa de curent constant nu va da niciodata spike-uri indiferent de sarcina.

Link spre comentariu

E bine ca ne-am inteles atunci, macar asupra postarii colegului.

Cat priveste partea a doua si anume cum folosesc/"vad" eu sursele, de amorul discutiei pot sa aduc in sprijinul afirmatiei mele urmatoarele:

1.

Acum 44 minute, miticamy a spus:

Un generator de curent nu are nicio bucla de tensiune. 

Sursele mele au o bucla de reglaj pt. tensiune (divizor iesire + amplificator/comparator + referinta) dar si o bucla de reglaj pt. curent (sunt + amplificator/comparator + referinta).

Privind sub acest aspect n-as zice ca-i neaparat o sursa de un anumit tip.

2. Faptul ca poti distruge o sarcina cu un anumit aparat, din greseala ori ignoranta, nu descalifica neaparat acel aparat. Daca se doreste folosirea unei surse in regim de CC este cumva elementar dupa mine ca nu reglezi tensiunea si curentul "de sus in jos". Cred ca nu-i cazul sa fac acum un filmulet cu o sursa care alimenteaza un LED paralel cu un condensator de 10mF ca sa exemplific cum poti genera un curent de 10mA prin LED fara sa-l distrugi... :) 

Link spre comentariu

Dle informer.Cand am spus ca nu suntem la nivelul olandezului am avut in vedere strict inovarea/proiectarea si numarul mare de testari facute.Nu m-am referit la nivelul de pregatire.Sunt convins ca si aici multi sunt extrem de bine pregatiti teoretic si practic si asta se vede dupa postari,dupa lucrarile prezentate.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Si ca de obicei pe forum, se face din tintar armasar din cauza unor orgolii.

Se amesteca sursele ideale cu sursele reale, comportamentul ideal cu cel real determinat de limitarile practice si asa mai departe.

Ce poate intelege un nou venit, ce are probleme cu aceasta sursa, din tot topicul acesta de aproape 50 de pagini? Il va ajuta sa-si rezolve problema? Eu ma cam indoiesc.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, sesebe a spus:

Ce poate intelege un nou venit, ce are probleme cu aceasta sursa, din tot topicul acesta de aproape 50 de pagini? Il va ajuta sa-si rezolve problema? Eu ma cam indoiesc.

Un nou venit va posta problema pe care o are si i se va raspunde.

Pana una alta mi se pare ca regimurile de functionare ale unei surse au legatura si cu sursa asta, in particular.

Problemele cui le rezolvati dumneavoastra in acest moment, aici? :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

CITAT Informer:  Cred ca nu-i cazul sa fac acum un filmulet cu o sursa care alimenteaza un LED paralel cu un condensator de 10mF ca sa exemplific cum poti genera un curent de 10mA prin LED fara sa-l distrugi..

Si noi ce am spus?

Citat Marian:   Se seteaza cei 10mA si se pune ledul pe iesire pe post de sarcina ( presupunand reglaj tensiune initial 0 si urcat apoi ). Sursa functioneaza in regim de curent constant, putem urca reglajul de tensiune pana la maxim, iesirea va ramane blocata la VF-ul ledului pentru ca asta presupune regimul de curent constant, limitarea o mentine acolo pentru a mentine curentul setat.

AUTOCITAT:   Mai bine le explica cum sa opereze, e usor sa concediezi pe cineva. La inceput reduci tensiunea sursei sub valoare de deschidere a LED-ului si dupa conectarea acestuia o cresti treptat pana se aprinde si nu poate trece de curentul setat.   

CITAT 2 Informer:   Sursele mele au o bucla de reglaj pt. tensiune (divizor iesire + amplificator/comparator + referinta) dar si o bucla de reglaj pt. curent (sunt + amplificator/comparator + referinta).

La fel are si sursa din subiectul topicului, la fel au toate sursele incepand de la o anumita complexitate pe forum.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 18 minute, miticamy a spus:

CITAT 2 Informer:   Sursele mele au o bucla de reglaj pt. tensiune (divizor iesire + amplificator/comparator + referinta) dar si o bucla de reglaj pt. curent (sunt + amplificator/comparator + referinta).

La fel are si sursa din subiectul topicului, la fel au toate sursele incepand de la o anumita complexitate pe forum.

Domnule @miticamy, daca scoateti afirmatiile mele (ca si ale oricui altcuiva) din context este f. posibil sa nu se inteleaga ce s-a dorit a spune. :) 

Am replicat la afirmatia dumneavoastra cum ca, citez: "Un generator de curent nu are nicio bucla de tensiune. ".

Banuiesc c-ati subinteles faptul ca are in schimb o bucla pt. reglajul curentului.

Ceea ce eu am vrut sa va spun este ca aceste surse au si una si cealalta asa ca a le categorisi ca un singur tip de sursa, nu mi se pare chiar corect.

Sper ca acum m-am facut mai bine inteles.

Pe de alta parte cred ca intr-adevar discutia depaseste cadrul acestui topic si ori ar trebui stearsa ori mutata undeva unde o fi mai potrivita....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări