Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitorizare curent => Shunt pe "firul cald" sau pe masa?


Postări Recomandate

Corect sesebe cu 7812 si 7912.Am punctat si eu asta anterior.Ref la schema dvs de sursa.Pare ok la testari.Singura observatie este legata de implementarea "low sensing monitoring".Majoritatea schemelor vazute pe net au high sense monitoring.Monitorizarea pe linia Gnd are niste neajunsuri.Ati luat in calcul acest aspect?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La ce neajunsuri te referi? Chiar te-as ruga sa le amintesti ca sa vad daca ar putea sa-mi creieze probleme.

Schema, cel putin partea de low side current sensing, este testata. Sint alte modificari facute fata de varianta testata dar nu au legatura cu shuntul de curent.

 

 

Link spre comentariu

Nu sunt documentat expres in domeniul acesta.Sunt articole pe net care trateaza subiectul acesta low versus high monitorning.Observatia mea se refera la faptul ca sunt f rare schemele de surse reglabile cu monitorizare low side.Si trebuie sa fie o cauza plauzibila pentru asta.

 As fi dat un link da sunt pe tren si hurducaie de abia vezi sa citesti!Darmite sa mai si bati...

Link spre comentariu
2 hours ago, BRANCA said:

Observatia mea se refera la faptul ca sunt f rare schemele de surse reglabile cu monitorizare low side

Daca ma raportez la ce s-a publicat pe forum, atunci as zice ca din contra, majoritatea sunt tocmai cu shunt pe minus.

E normal, pentru ca se simplifica partea de control, sa amplifici un shunt pe plus nu-i la fel de simplu ca unul pe traseul de masa.

Si nu vad ce probleme ar putea fi in afara de faptul ca nu ai masa comuna alimentare-iesire...

Link spre comentariu

Există câteva impedimente, mai mult teoretice decât practice . 

1. Imposibilitatea de a avea o sursă cu tensiuni multiple cu masă comună . Sunt frecvente surse de genul +/- 15V și +5V - de exemplu. Nici măcar +/-15V nu poți avea de altfel. 

2. O oarecare problemă din familia ”masei și carcasei” . Dacă legi minusul ”mare” al filtrajului la carcasă trebuie să ții ”GND”-ul ieșirii izolat.

3. Te obligă să ai alimentările auxiliare din înfășurări separate sau surse distincte . Altfel e posibil ca să treacă prin șunt și curentul acestor alimentări. Asta conduce la un transformator cu mai multe înfășurări sau la mai multe transformatoare ceea ce poate fi o problemă pentru cei care nu doresc să-și realizeze ei transformatoarele.

Dar cum spuneam acestea sunt aspecte teoretice, unele doar potențiale . Nu există deci niciun argument decisiv împotriva acestui tip de schemă .

PS Avantajele au fost deja amintite, nu le mai repet . Eu sunt doar ”avocatul Diavolului ”.

Link spre comentariu

Citind printul ala presupun ca te referi la eventualitatea in care se face scurt intre bornele shuntului ( altceva nu-mi explic din ce citesc acolo ), pai tocmai la asta se refera problema cu lipsa masei comune. Si, sigur, daca se scurtcircuiteaza bornele shuntului atunci nu mai exista limitare si nici protectie, dar asta este la fel de valabil si pe plus.

Daca nu la asta te-ai referit, atunci rog elaboreaza.

 

De acord cu ce spune @UDAR, o singura observatie insa, surse simetrice fara alimentari izolate nu poti avea oricum ai pozitiona shuntul, adica fie pe plus fie pe masa.

Singura varianta ar fi un regulator negativ in oglinda cu cel pozitiv si shunturile ( in fapt si elementele regulator ) pe plus si respectiv pe minus, doar asa este posibila masa comuna.

 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Marian a spus:

De acord cu ce spune @UDAR, o singura observatie insa, surse simetrice fara alimentari izolate nu poti avea oricum ai pozitiona shuntul, adica fie pe plus fie pe masa.

Singura varianta ar fi un regulator negativ in oglinda cu cel pozitiv si shunturile ( in fapt si elementele regulator ) pe plus si respectiv pe minus, doar asa este posibila masa comuna.

Exact asta voiam sa spun , sunturile pe firul ”cald” adică pe plus ”sus”  și pe minus  ”jos”. 

Link spre comentariu

Personal cred ca este de preferat (simplitate, stabilitate...) folosirea unor circuite concepute cu dedicatie pt. monitorizarea curentului (high sau low side) in locul unor montaje cu tranzistori, "741" sau echivalente.

Am mai postat referitor la INA-urile de la TI, le-am folosit si chiar merg f. bine... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu
14 hours ago, sesebe said:

Adaugind cisruite specializate pt monitorizarea curentului adaugi delay si asta duce la incetinirea rspunsului. Cit de mult asta ramine de vazut.

Nu conteaza, ca tot un opamp (un diferential) este acolo. Folosesc INA de ani de zile (din comoditate si repetitivitate a comportamentului) si inca n-am crapat nici o sursa. INA trimite la ADC (sau via communicatie) in controller, care controller declanseaza un releu. Zeci de ms garantat. 

 

La SMPS (10A) se inhibeaza controllerul sursei. Cred ca actioneaza mai rapid decat cele zeci de ms de mai sus. Iar protectia e cu revenire. Dupa 5s reporneste controllerul sursei care vede iar scurtul, se opreste, iar 5s, samd. 

 

Voiam chiar sa fac si o monitorizare high si low cu un INA bidirectional la un amplif, insa n-a fost prioritar. 

Link spre comentariu
14 hours ago, BRANCA said:

Iar privitor la monitorizare curent,cu opuri,cu opuri diferentiale,cu circuite specializate cred ca ...ne invartim in jurul cozii!In majoritatea cazurilor avem nevoie de o sursa stabila cu limitare curent/protectie la scurt.Deci nu ne strofocam sa reglam,"la marele fix",curentul.

Pai, se adauga si informatia despre curent. Adica il poti si afisa pe un ecran. 

 

Plus ca vorbim de componente care au usurel 10-15 ani de maturitate, nu de ultimul racnet. 

 

E adevarat, unora le e suficienta si o scrijelare cu pixul pe panoul frontal. NB: Asta nu e o afirmatie rautacioasa. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut,

 

Desi s-au amintit mai sus avantajele/dezavantajele "high side versus low side current sensing" vreau sa mentionez ca folosesc de ani buni metoda high-side, deoarece ma izoleaza de ground-uri zgomotoare atunci cand am caderi mici de tensiune pe sunturi. Folosesc de ceva timp INA219 (click datasheet) fiind un ASIC configurabil dupa nevoile aplicatiei.

 

Numai bine,

Vlad

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări