Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat protectie releu - solenoid - yala electromagnetica

sanhwy

Postări Recomandate

Am o placa cu 8 relee IOT, si doresc sa controlez 8 yale electromagnetice (12V/2A). Din documentatiile mele ar trebui sa pun o protectie intre releu si solenoid deoarece incarcarile inductive genereaza varfuri de tensiune atunci cand sunt comutate si as dori sa protejez viata releelor.

Ce recomandati sa pun in paralel: o dioda de descarcare, o rezistenta, condensator ...?

Am gasit pe internet o placa RC snubber(atasez imagine) dar as vrea sa gasesc o alta solutie mai ieftina.

Precizez ca nu am cunostinte avansate in electronica.

1648.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sanhwy

7

• BRANCA

2

• sesebe

2

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poţi încerca şi cu diode transil în conducţie inversă, depinde de solenoizii folosiţi.Când se întrerupe alimentarea bobinelor, autoinducţia poate da tensiuni inverse de ordinul sutelor de Volţi.Dar bobina unui solenoid nu se compară ca inductanţă cu cea a unui releu miniatură, la acelea o diodă în comutaţie 1N4148 sau una redresoare 1N4007 de regulă sunt arhisuficiente.

Link spre comentariu

Mergi pe diode linistit. Varistorii, dupa socuri de tensiune succesive incep sa cedeze intern cate putin pana fac scurt, se incing, scot fum si apoi pocnesc violent (daca sunt calculati bine sau usor supra-dimensionati, isi fac treaba mult timp). Oricum nu e o experienta prea placuta cu ei, plus ca trebuie si o siguranta in serie in circuit cand devin "malefici". Dioda fie se arde, fie functioneaza.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
12 hours ago, sanhwy said:

Am o placa cu 8 relee IOT, si doresc sa controlez 8 yale electromagnetice (12V/2A). Din documentatiile mele ar trebui sa pun o protectie intre releu si solenoid deoarece incarcarile inductive genereaza varfuri de tensiune atunci cand sunt comutate si as dori sa protejez viata releelor.

Ce recomandati sa pun in paralel: o dioda de descarcare, o rezistenta, condensator ...?

Am gasit pe internet o placa RC snubber(atasez imagine) dar as vrea sa gasesc o alta solutie mai ieftina.

Precizez ca nu am cunostinte avansate in electronica.

1648.jpg

Recomand rezistenta paralel cu solenoidul.  Fara a cunoaste elementul in cauza, strict dupa curentul absorbit vobim de undeva intre 1k/0.25w pana la 220 ohm/1w .

Link spre comentariu

DC - dioda montata invers.

AC - snubber.

Cam asta ar fi regula de baza, cum este bine descris in link-ul de la omron.

In DC dioda este folosita pentru a proteja elementul de comutare (de regula un tranzistor). Energia acumulata in bobina se va scurge prin dioda, in momentul intreruperii alimentarii.

In AC, in momentul intreruperii alimentarii, energia acumulata in bobina va forta elementul de comutare (de regula triac) sa ramana in conductie, lucru care poate sa-l distruga. Un snubber disipa aceasta enerie acumulata.

Link spre comentariu

Multumesc mult de ajutor, voi folosi o dioda.

Aceasta o pot monta pe firul de + care vine din releu catre electromagnet?

Ma puteti ajuta cu specificatiile acesteia sau un link de unde le pot achizitiona?

Link spre comentariu

Cred ca da.

Si nici niste snubere nu strica desi dioda rezolva destul de bine problema. 100nF serie cu 2.2-4.7ohm puse direct pe bornele bobinei ajuta, mai ales la zgomotele radiate.

Link spre comentariu

Omul e incepator in domeniu.Intreba si ce fel de diode si de unde.Se pot folosi diode uzuale 1N4002-4007.Conectarea in paralel cu bobina solenoid in sens invers de conductie fata de alimentare.Altfel dioda va scurtcircuita alimentarea.

Link spre comentariu

E foarte ok.Dar cred ca se pot gasi in orasul  dvs.Si diode recuperate sunt ok.Daca cumparati de la tme iesiti scump.Pentru cativa lei diodele sa mai dai peste 20 lei pe transport...Iar pe placi SH diverse se pot gasi aproape gratis nspe diode.Sau poate aveti un coleg de forum in zona dvs.Diodele chiar sunt niste piese banale in arhiva oricarui electronist.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

In acest circuit am folosit diodele 1N4007 si sunt foarte ok.

Consumul furnizat de producator pentru aceste yale electromagnet este de 12V/2A.

Pot folosi si sigurante fuzibile pentru fiecare electromagnet pentru protectie in caz de scurtcircuit ca cele atasate in imagine de 220V/3A ?

montare.thumb.jpg.4a410f6b5f85f5dd70eadfd6179b938e.jpg

res_11c912d33745e26afb2ed234df666a0e_full.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări