sanhwy Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 Am o placa cu 8 relee IOT, si doresc sa controlez 8 yale electromagnetice (12V/2A). Din documentatiile mele ar trebui sa pun o protectie intre releu si solenoid deoarece incarcarile inductive genereaza varfuri de tensiune atunci cand sunt comutate si as dori sa protejez viata releelor. Ce recomandati sa pun in paralel: o dioda de descarcare, o rezistenta, condensator ...? Am gasit pe internet o placa RC snubber(atasez imagine) dar as vrea sa gasesc o alta solutie mai ieftina. Precizez ca nu am cunostinte avansate in electronica. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 Cumpără nişte varistori (MOV) ca ăsta: https://ro.rsdelivers.com/product/epcos/b72207s0140k101/epcos-standard-series-metal-oxide-varistor-23nf/2041801 Link spre comentariu
sanhwy Postat Ianuarie 23, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 multumesc de sfat, varistorul este mai recomandat decat dioda sau alta piesa pentru curent continuu (DC) ? am dat acum de acest site http://www.omron.com.au/service_support/FAQ/FAQ02804/index.asp acestia precizeaza " For a DC load, a diode is generally the most effective, and the next most effective is CR elements. For an AC load, a varistor or CR elements are the most effective. " Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 Poţi încerca şi cu diode transil în conducţie inversă, depinde de solenoizii folosiţi.Când se întrerupe alimentarea bobinelor, autoinducţia poate da tensiuni inverse de ordinul sutelor de Volţi.Dar bobina unui solenoid nu se compară ca inductanţă cu cea a unui releu miniatură, la acelea o diodă în comutaţie 1N4148 sau una redresoare 1N4007 de regulă sunt arhisuficiente. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 (editat) Mergi pe diode linistit. Varistorii, dupa socuri de tensiune succesive incep sa cedeze intern cate putin pana fac scurt, se incing, scot fum si apoi pocnesc violent (daca sunt calculati bine sau usor supra-dimensionati, isi fac treaba mult timp). Oricum nu e o experienta prea placuta cu ei, plus ca trebuie si o siguranta in serie in circuit cand devin "malefici". Dioda fie se arde, fie functioneaza. Editat Ianuarie 23, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
etil hidroxil Postat Ianuarie 23, 2020 Partajează Postat Ianuarie 23, 2020 12 hours ago, sanhwy said: Am o placa cu 8 relee IOT, si doresc sa controlez 8 yale electromagnetice (12V/2A). Din documentatiile mele ar trebui sa pun o protectie intre releu si solenoid deoarece incarcarile inductive genereaza varfuri de tensiune atunci cand sunt comutate si as dori sa protejez viata releelor. Ce recomandati sa pun in paralel: o dioda de descarcare, o rezistenta, condensator ...? Am gasit pe internet o placa RC snubber(atasez imagine) dar as vrea sa gasesc o alta solutie mai ieftina. Precizez ca nu am cunostinte avansate in electronica. Recomand rezistenta paralel cu solenoidul. Fara a cunoaste elementul in cauza, strict dupa curentul absorbit vobim de undeva intre 1k/0.25w pana la 220 ohm/1w . Link spre comentariu
kit Postat Ianuarie 24, 2020 Partajează Postat Ianuarie 24, 2020 DC - dioda montata invers. AC - snubber. Cam asta ar fi regula de baza, cum este bine descris in link-ul de la omron. In DC dioda este folosita pentru a proteja elementul de comutare (de regula un tranzistor). Energia acumulata in bobina se va scurge prin dioda, in momentul intreruperii alimentarii. In AC, in momentul intreruperii alimentarii, energia acumulata in bobina va forta elementul de comutare (de regula triac) sa ramana in conductie, lucru care poate sa-l distruga. Un snubber disipa aceasta enerie acumulata. Link spre comentariu
sanhwy Postat Ianuarie 27, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2020 Multumesc mult de ajutor, voi folosi o dioda. Aceasta o pot monta pe firul de + care vine din releu catre electromagnet? Ma puteti ajuta cu specificatiile acesteia sau un link de unde le pot achizitiona? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 27, 2020 Partajează Postat Ianuarie 27, 2020 Dioda se pune în paralel pe bobina nu serie pe unul din fire, și cit mai aproape de bobina pt a minimiza zgomotele radiate. Link spre comentariu
sanhwy Postat Ianuarie 27, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2020 am inteles, atunci se vor monta ca in acest desen ? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Cred ca da. Si nici niste snubere nu strica desi dioda rezolva destul de bine problema. 100nF serie cu 2.2-4.7ohm puse direct pe bornele bobinei ajuta, mai ales la zgomotele radiate. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 Omul e incepator in domeniu.Intreba si ce fel de diode si de unde.Se pot folosi diode uzuale 1N4002-4007.Conectarea in paralel cu bobina solenoid in sens invers de conductie fata de alimentare.Altfel dioda va scurtcircuita alimentarea. Link spre comentariu
sanhwy Postat Ianuarie 28, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 multumesc, este ok aceasta dioda? https://www.tme.eu/ro/details/1n4007-dc/diode-universale-tht/dc-components/1n4007/ Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 28, 2020 Partajează Postat Ianuarie 28, 2020 E foarte ok.Dar cred ca se pot gasi in orasul dvs.Si diode recuperate sunt ok.Daca cumparati de la tme iesiti scump.Pentru cativa lei diodele sa mai dai peste 20 lei pe transport...Iar pe placi SH diverse se pot gasi aproape gratis nspe diode.Sau poate aveti un coleg de forum in zona dvs.Diodele chiar sunt niste piese banale in arhiva oricarui electronist. Link spre comentariu
sanhwy Postat Mai 23, 2020 Autor Partajează Postat Mai 23, 2020 In acest circuit am folosit diodele 1N4007 si sunt foarte ok. Consumul furnizat de producator pentru aceste yale electromagnet este de 12V/2A. Pot folosi si sigurante fuzibile pentru fiecare electromagnet pentru protectie in caz de scurtcircuit ca cele atasate in imagine de 220V/3A ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum