Marius Moldovan Postat Ianuarie 21, 2020 Partajează Postat Ianuarie 21, 2020 Buna ziua Implementez in Cluj un proiect finantat din fonduri nerambursabile pentru un atelier de confectii metalice. Avem acum posibilitatea si stim sa taiem, gaurim, frezam, sudam, indoim la maxim 90 grade si sa roluim table pe 2 m lungime la grosimi de 2mm. Urmeaza sa achizitionez un CNC cu plasma, insa nu am experienta in domeniul acestor aparate. Am un buget de 14.000 euro si eventual as mai putea completa eu vreo 3000 euro. As vrea ca de acesti bani sa cumpar un echipament care sa imi dea (la acest buget) un maxim de rezultat in ce priveste calitatea si productivitatea. Vom debita table de pana in 20mm (cel mai mult intre 5 si 15 mm) grosime. Am vazut mai multe oferte, unele din China (pe Alibaba) si altele de la furnizori din Romania (unii aduc din China si altii fabrica aici) iar informatiile pe care le primesc sunt doar cele pe care doresc respectivii furnizori sa le scoata in evidenta pentru a vinde produsele. Plaja de preturi la un CNC de 3mx1,5m sau 2m este foarte larga, iar diferentierea este “de calitate”. Eu inteleg ca aceasta calitate ar trebui cumva masurata in caracteristici tehnice (compatibilitati, viteza, precizie, durabilitate, grad de incarcare zilnic, grosimi, sau altele). In mod cert exista si aspecte pe care le-as afla abia dupa ce incep sa lucrez si mi-as dori totusi sa le stiu inainte de a face achizitia. Puteti va rog sa ma ajutati cu informatii referitor la ce caracteristici ar trebui sa caut la un asemenea CNC cu plasma, si eventual daca stiti si puteti sa imi recomandati furnizori seriosi de astfel de echipamente? Multumesc Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 21, 2020 Partajează Postat Ianuarie 21, 2020 (editat) In primul rand e bine sa-l structurezi dupa cea mai mare dimensiune a unei table. Ca sa poti sa pui o bucata intreaga, si sa nu te apuci sa o tai. Apoi te intereseaza structura. Toata lumea fabrica plasme din profile de fier de la Baduc, le gaureste la mana, si iese ce iese. La o plasma neavand forte mari este bine daca se poate sa faci cadrul din fier (bara patrata, sau dreptunghiulara) si suplimentat cu profil de aluminiu extrudat, asa iese ce trebuie. Problema este sa ai si niste protectii sa nu ajunga scanteia pe aluminiu ca nu se intelege bine cu sanatatea. Apoi, transmisia care de obicei este pe cremaliera, si aici problema este ca toata lumea (chinez-roman) foloseste cremaliera chioara, care are o precizie cat de cat. Aici este bine sa gasesti ceva cu cremaliere gudel, sau daca te tine buzunarul ceva pe role stil nexen. La putere, este bine sa te axezi pe niste motoare de soi, daca mergi pe steppere este bine sa pui niste motoare powerpac cu driverele aferenta, ca sa ai toata puterea din lume constanta pe toata gama de rotatii, si viteza cat cuprinde. Daca alegi varianta servo, este bine sa mergi pe Minas A5-A6 Panasonic, sau pe drivere Logosol cu motoare Panasonic. La ghidajele liniare este bine sa cauti ceva numai cu 4 randuri de bile pe patina (nu ai nevoie pe role), iar marimea lor de la 15 in sus. Dar nu prea sus ca nu trebuie . Ce am uitat la structura, este ca cel care iti face utilajul, sa-ti faca si tava de colectare a deseurilor in amestec cu apa daca se poate cu tragere tip sertar ca sa muncesti mai putin, si sa te ajute la punerea placii de tabla cu macaraua, sau la adunarea pieselor. Bugetul este unul ok, presupun ca in el vrei sa intre si plasma, dar tot este ce trebuie. De recomandat as avea pe cineva, dar teoria lui este valoarea profitului, si apoi calitatea produselor. ps- controller-ul daca se poate doar ETH, nu usb sau paralel. Editat Ianuarie 21, 2020 de cnc_step Link spre comentariu
AndreiIr Postat Ianuarie 21, 2020 Partajează Postat Ianuarie 21, 2020 (editat) La o plasma este necesar sa ai in primul rand un aparat de taiat plasma de calitate , cnc , ce face este numai sa duca torta la un moment dat , cu viteza data , si cu o precizie oarecare . Daca plasma nu este de calitate poti sa ai cnc cel mai profesional si mai scump , pentru ca nu poti taia nimica cu el . Ce conteaza foarte mult , este ca sa fie protectii la ghidaje , si la cremaliera . De la un cnc cu plasma nu poti sa ceri mari precizii , undeva in domeniul 0.3 - 0.4 mm cred ca ar fi in regula . Nu cred ca ai nevoie de motoare asa de performante minas a5 sau a6 de la panasonic , stepere sunt ok . Foarte bine este ca sa aibe protectie la coliziune cu torta , si reglaj pe axa z daca tabla este ondulata . Editat Ianuarie 21, 2020 de AndreiIr Link spre comentariu
Marius Moldovan Postat Ianuarie 26, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 @cnc_step si @AndreiIr, va multumesc mult pentru informatii. Am gasit mai multi furnizori posibili si azi dimineata le-am trimis cerere de oferta. Deja am primit una. Dupa ce ma adun si analizez, pentru eventuale diferente de echipare, va voi ruga sa ma ajutati cu info din experienta/expertiza pe care o aveti. Multumesc. Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 27, 2020 Partajează Postat Ianuarie 27, 2020 (editat) Daca erai pe zona mea in bucucuresti, iti faceam o oferta pe start-up, si il lucram eu. Dar fiind in cluj, cauta acolo pe cineva. Eu zic asa, sa-ti faca oferta pe utilaj si pe plasma separat. Utilajul nu ar trebui sa te duca mai mult de 10000, iar plasma sa cumperi ce e mai bun. Dar, parerea mea este sa gasesti unul pe structura de fier in combinatie cu structura de aluminiu la transmisie, si cu axa z automata, nu fixa sa o reglezi cu mana manual. Adica sa ai 3 axe, dintre care pe Y sa ai master-slave. Editat Ianuarie 27, 2020 de cnc_step Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum