Barbaro Postat Ianuarie 22, 2020 Partajează Postat Ianuarie 22, 2020 (editat) Bun'inteles ,conteaza cum au fost rebobinate ,(ma refer la transformatoarele din vechile tv romanesti cu tuburi) fiecare tub ,lampa, are personalitatea ei ,Hi . Fiu-meu cel mare si-a cumparat de vreo cinci ani doua monitoare de la yamaha pe doua cai ,si a renuntat la pc pentru un laptop pe comanda de prin anglia acu vreo doi ani .ps.lucreaza de cativa ani in irlanda .Asa ca domnu' Dan ,cred ca putin va copii si modul de gandire ,asta innainte de a va copia schemele. Hi. Mult succes in continuare ! Editat Ianuarie 22, 2020 de Barbaro Link spre comentariu
DanM Postat Ianuarie 26, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2020 Da... am descoperit o eroare în transpunerea schemei.... Si normal și pe cablaj... la V2a am inversat anodul cu catodul... așa că... 2 secționări+2 strapuri au rezolvat problema. Acum... din măsurători reiese că doar pe una din triode pot aduce potențialul catodului la -25,9V... celălalt nu urcă mai sus de -38...40V... Link spre comentariu
300B SE Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 La 21.01.2020 la 9:44, DanM a spus: Dupa cum am promis mai devreme, iata si schema OT, cu datele de bobinaj. Sectiunea miezului: 18cm2, tole E16, bobinat pe toata latimea carcasei, nu am pus izolatie intre straturi, un strat avand sub 122sp. Astfel am luat decizia sa bobinez cu izolatie la 244sp. Secundarele trebuiesc imprastiate uniform pe latimea carcasei(bobinaj cu pas>diametrul sarmei) pentru a umple uniform un strat. La legarea secundarelor se va avea grija sa fie folosite TOATE cele 4 infasurari, conform schemei. Diametrele sarmelor: primar 0,20mm secundar 0,75mm Ce se înâmplă cu transformatorul de iesire daca folosim în primar conductor de 0.30? Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 1, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2020 Păi scade rezistența bobinajului... Și se va încălzi mai puțin din cauza curentului de mers în gol. Vor fi necesare tole cu fereastră ceva mai mare... Cam atât...zic eu. Oricum nu aș urca mai sus de 0,25. E risipă A!... 0,2 fără izolație. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 Eventual daca ramane loc se pot pune 2x100sp pt KFB......ampliful ar urca in performante.... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 1 oră în urmă, DanM a spus: Păi scade rezistența bobinajului... Și se va încălzi mai puțin din cauza curentului de mers în gol. Vor fi necesare tole cu fereastră ceva mai mare... Cam atât...zic eu. Oricum nu aș urca mai sus de 0,25. E risipă A!... 0,2 fără izolație. Un transformator de ieșire care se încălzește...... nu este transformator de ieșire. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 La 21.01.2020 la 9:44, DanM a spus: Dupa cum am promis mai devreme, iata si schema OT, cu datele de bobinaj. Sectiunea miezului: 18cm2, tole E16, bobinat pe toata latimea carcasei, nu am pus izolatie intre straturi, un strat avand sub 122sp. Astfel am luat decizia sa bobinez cu izolatie la 244sp. Secundarele trebuiesc imprastiate uniform pe latimea carcasei(bobinaj cu pas>diametrul sarmei) pentru a umple uniform un strat. La legarea secundarelor se va avea grija sa fie folosite TOATE cele 4 infasurari, conform schemei. Diametrele sarmelor: primar 0,20mm secundar 0,75mm Vezi că traful are aranjarea bovinelor pentru UL, tu ai schemă cu traf A+A, cele 6 înfășurari din primar trebuiesc "sparte" în 6 secțiuni egale ca nr de spire. Link spre comentariu
gheo23 Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 Aranjarea bobinelor si nr de spire sunt astfel alese incat rezistentele celor 2 primare sunt sensibil egale. O alta sectionalizare trebuie facuta cu grija pentru a pastra egalitatea rezistentelor cat si a cuplajul magnetic intre sectiuni. Dealtfel , poate fi folosit fara probleme neconectand cele doua grile. Spun asta deoarece am realizat practic acest tip de bobinaj si este unul chiar reusit. Link spre comentariu
Barbaro Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 M-a insel eu sau bobinajul OT este facut in doi galeti ? Asta am observat in prima poza cu amplificatorul . Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 1, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2020 Nu, nu am mai facut bobinaj in galeti, al doilea OT nu apartine acestui proiect, doar este dimensional identic. Asa arata pana acum proiectul... Si desi impartirea bobinajelor este pentru conexiune UL, nu voi folosi prizele de UL.Doar sunt acolo. ...imagini din decursul... facerii... 1 Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 1, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2020 (editat) Acum 14 ore, Faust2018 a spus: Un transformator de ieșire care se încălzește...... nu este transformator de ieșire. Orice dispozitiv electric prin care trece curent se încălzește. Legea lui joule-lenz... acum... în timp se ajunge la un echilibru întrre cât se disipă și cât se generează... temperatura la care se atinge acest echilibru este temperatura de lucru a acelui dispozitiv. Mai mica, mai mare sau trebuie ventilat. Asta e părerea mea. Normal că se urmăreste funcționarea la temperaturi cât mai apropiate mediul ambiant. A! Cantitatea de caldura este Q=RxIxIxt unde R rezistența internă a dispozitivului I intensitatea curemtului t timpul cât se produce fenomenul. De aceea se tinde către rezistențe cât mai mici ale bobinajelor. Puterea disipată este furată din puterea totală a generatorului care alimentează dispozitivul(in cazul de față etajul final). Există un consum cu disipația termică și în înfășurările primare și în cele secundare. Din raportul între puterea absorbită de ot și piterea efectivă pe sarcină rezultă randamentul ot. Restul sint pierderi majoritatea prin disipație termică. Editat Februarie 1, 2020 de DanM 1 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 2, 2020 Partajează Postat Februarie 2, 2020 (editat) Acum 8 ore, DanM a spus: Orice dispozitiv electric prin care trece curent se încălzește. Legea lui joule-lenz... acum... în timp se ajunge la un echilibru întrre cât se disipă și cât se generează... temperatura la care se atinge acest echilibru este temperatura de lucru a acelui dispozitiv. Mai mica, mai mare sau trebuie ventilat. Asta e părerea mea. Normal că se urmăreste funcționarea la temperaturi cât mai apropiate mediul ambiant. A! Cantitatea de caldura este Q=RxIxIxt unde R rezistența internă a dispozitivului I intensitatea curemtului t timpul cât se produce fenomenul. De aceea se tinde către rezistențe cât mai mici ale bobinajelor. Puterea disipată este furată din puterea totală a generatorului care alimentează dispozitivul(in cazul de față etajul final). Există un consum cu disipația termică și în înfășurările primare și în cele secundare. Din raportul între puterea absorbită de ot și piterea efectivă pe sarcină rezultă randamentul ot. Restul sint pierderi majoritatea prin disipație termică. Teoretic da .....practic nu trebuie să se încălzească un transformator de ieșire , eu unu nu am întâlnit transformatoare de ieșire bune care să se încălzească , am întâlnit în schimb două prost făcute , sârmă prea subțire în primare , se încălzeau datorită rezistenței mari in CC și curentului destul de mare care circula prin ele . "Restul sint pierderi majoritatea prin disipație termică." Greșit ! Pierderile apar datorită cuplajului magnetic între bobinele secundarelor și primarelor ! Se pierde din energie când se face transferul între bobine . Editat 7 ore în urmă de DanM Eu împărțeam fiecare secțiune a primarului in 3 de câte 407 spire . Editat Februarie 2, 2020 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2020 Partajează Postat Februarie 2, 2020 Nici eu nu am intalnit trafuri de iesire bune care sa se incalzeasca. Daca bobinajele sunt ok, atunci sunt pierderi in miez.Iar daca tolele sunt refolosite e posibil sa fie izolatia zgariata. Un traf bun are un curent de mers in gol foarte mic. Alimentati primarul cu tensiune alternativa din retea prin variac, serie cu un mA metru, secundarul in gol. Tin minte ca am masurat un traf de 500VA si aveam in gol 24mA curent de mers in gol. Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 2, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2020 Fiindcă veni vorba, iată măsurătoarea Raa la transformatorul prezentat mai sus... Link spre comentariu
DanM Postat Februarie 2, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2020 Acum 11 ore, Faust2018 a spus: practic nu trebuie să se încălzească un transformator de ieșire Dar nu am zis că acel transformator se încălzește... Am susținut că la o sârmă mai groasă se încălzește mai puțin decât la una mai subțire... Este posibil ca diferența de temperatură între cele două diametre să fie de ... 0,1`C să zicem... adică în loc de 25`C să aibă 25,1`C.... (am presupus, nu am măsurat concret)... 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum