Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot face coolerul unui laptop sa meaga in mod continuu?

claudiu1990

Postări Recomandate

Buna ziua, asa cum am scris si as dori sa stiu cum pot face coolerul unui laptop sa mearga in mod continuu dar nu din setarile sistemului de operare sau din bios, ci la nivelul placii de baza. Va multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• claudiu1990

2

• bobo

1

• Mircea

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salut.

Alimentezi ventilatorul direct din unul din porturile usb.

Folosesti doar rosu+ si negru-.

Celelalt fir care este galben il anulezi.

Ventilatorul se va invarti la turatie maxima cu 5v. ca sa ii scazi turatia ii inseriezi 2 sau 3 diode 1n4007 pe firul plus adica rosu.

Am facut des acest artificiu si este ok.

Diodele le bag in tub termocontractabil iar firele trase de pe pinii mufei usb.

Practic firul negru il poti lua decla masa iar plusul de unde ai 5v pt usb.

Sper sa te descurci.

Ce rol au diodele?caderea de tensiune pe o dioda cu siliciu este de 0,6v asa ca vei scadea0,6v  din 5v .

Daca pui 3 diode inseriate vei avea pe ventilator 5v minus 1,8 v adica 3,2v.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, bobo a spus:

Salut.

Alimentezi ventilatorul direct din unul din porturile usb.

Folosesti doar rosu+ si negru-.

Celelalt fir care este galben il anulezi.

Ventilatorul se va invarti la turatie maxima cu 5v. ca sa ii scazi turatia ii inseriezi 2 sau 3 diode 1n4007 pe firul plus adica rosu.

Am facut des acest artificiu si este ok.

Diodele le bag in tub termocontractabil iar firele trase de pe pinii mufei usb.

Practic firul negru il poti lua decla masa iar plusul de unde ai 5v pt usb.

Sper sa te descurci.

Ce rol au diodele?caderea de tensiune pe o dioda cu siliciu este de 0,6v asa ca vei scadea0,6v  din 5v .

Daca pui 3 diode inseriate vei avea pe ventilator 5v minus 1,8 v adica 3,2v.

Va multumesc mult pentru indicatii m-am lamurit! O duminica placuta!

Link spre comentariu

Se poate reduce tensiunea pe ventilator şi mai elegant decât cu diode înseriate, folosind un regulator ,,low dropout,, tip LT1117-3,3V. E uşor de găsit pe multe plăci de tv şi radiouri auto..

Editat de validae
Litere...
Link spre comentariu

Daca ideea de low drop e ca sa reduci disiparea termica, atunci ideea de low drop e inteleasa gresit. Oricum se va disipa pe acel low drop produsul intre diferenta de potential de 1,7V si curentul consumat. Si acel ventilator poate consuma 250-500mA (am acum in mana unul de 5V 500mA de laptop de 15"). La 250mA ai deja 0.4W, ceea ce este mult pentru o disipare fara radiator, si intr-o cutie genul carcasa laptop. Profiti de avantajul low drop cand il folosesti pentru ca ai o sursa nestabilizata de 3,5V si vrei 3,3V stabilizati - vorbesc de un low drop de 150-200mV. E adevarat ca si la 1V tot low drop ii zice, dar disiparea e mare oricum. 

Eu as gasi ceva soft care sa controleze. O solutie hard implica un DC-DC, fezabil de incropit daca stii ce sa faci. 

In cazul de fata, sa alimentezi la un laptop dintr-un port USB inseamna sa condamnezi utilizarea unui port USB. Cum probabil laptopul are 2-3 maximum disponibile, e posibil sa conteze. 

Link spre comentariu

Păi low dropout-ul îl recomandasem cu gândul că-l lipeşte pe un mic radiator sau pad de masă liber de pe MB,  în niciun caz în gol.Nu am mai făcut referire la radiator, credeam că se subînţelege  că e obligatoriu.Un convertor DC-DC e probabil soluţia perfectă, sigur se găseşte suficient loc prin laptop pentru el....iar astfel de module dc-dc sunt uşor de găsit,,de-a gata,, şi la chinezi, dar şi prin ţară (ex. Optimus digital).

Link spre comentariu

Eu cred ca daca vrea sa puna ventilatorul sa mearga la viteza maxima , atunci are probleme laptopul, ori pe cipul video ori pe procesor, daca procesorul este lipit pe main, cel mai bine alt laptop daca se supraincalzeste, acum se gasesc laptop-uri destul de ieftine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări