Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Re: Justificare cabluri audiofile

ancient

Postări Recomandate

Redeschid topicul, intrucat a fost inchis din motive nejustificate. Nu am jignit pe nimeni, iar polemicile de aceea sunt polemici, sa poata fi sustinute cu argumente.

Ca unii pot sa mai si jigneasca, asta se intampla tot timpul. Postarile respective pot fi sterse, desi nu ma deranjeaza. Las asta la aprecierea moderatorilor . Pe mine ma intereseaza argumentele tehnice care pot fi sustinute prin orice mijloc care poate demonstra o afirmatie: documente publicate, experimente derulate, masuratori, simulari, etc.

1) ca un corolar pentru ceea ce s-a intamplat (stergerea topicului anterior):

Nu inteleg de ce unora care au un pic de "autoritate" li se pare ca devin zeii sistemului.

Ati preferat sa inchideti topicul si sa invocati un motiv fals - atitudinea mea, in loc sa incercati chiar dvs., unul dintre cei de la care m-as fi asteptat la raspunsuri mai inteligente si mai argumentate, sa afisati o atitudine a unui cunoscator. 

Citat

Shambala a spus:

@ Ancient - de fapt dvs doriti sa va fie confirmate parerile, eventual sa primiti de-a gata argumente [favorabile dvs] pt viitoarele discutii cu cei doi amici audiofili.  Si chiar o sa primiti, pt ca astfel de argunente sunt "ieftine",  nu au in spate un volum mare de informatie.  Doar enorm de multa autosuficienta.

Insa explicatii [serioase] pt argumentele audiofile sunt al naibii de greu de gasit si NU le veti primi in veci de-a gata [moca], mai ales cu atitudinea asta, cum spunea si Thunderer.

Cum [dur] spunea cineva cu adevarat expert [in cu totul alt domeniu]   : "- Vrei sa afli ? Pune mana si munceste! "

Prin formulari ca cea de mai sus citata nu va aduceti nici glorie, nici intelegere. 

Iar prin inchiderea unui topic in care nimeni nu v-a jignit, dar ati incercat sa va aratati superioritatea prin afirmatii pe care nu le puteti sustine si nici demonstra, nu va veti aduce nici respectul . 

Probabil ca doar oprobiul celor care pot observa ca metodele pe care le folositi pentru a incerca sa reduceti la tacere vocile care va deranjeaza, sunt de-a dreptul jenante.

Respect, poate doar din partea unor simpatizanti care nu au curajul de a argumenta stiintific ceea ce altii demonteaza cu introducere, cuprins si incheiere. 

Eu nu am nici o parere deocamdata. Daca aveam, as fi mentionat aspectul asta. Iar cu amicii mei, nu am de ce polemiza - e treaba lor daca vor sa traiasca cu anumite convingeri. 

Ca nu voi primi "moca" din partea unora ca dvs. argumente audiofile, nu ma deranjeaza. Nu veti fi dvs. nici primul, nici singurul care nu va dori sa le ofere. Dar vor fi altii ... 

Demonstratia cea mai buna e ca pe topicul proaspat inchis (din motive de neinteles), au postat suficient de multi colegi care au punctat clar niste argumente care pot fi luate in calcul (spre exemplu, rezistivitatea, conductibilitatea si skin-effect-ul ). Nu am auzit din partea dvs. nici un argument ingineresc, ci doar replici taioase care nu au nici o legatura cu subiectul pentru care am deschis topicul.

Daca nu aveti nimic concret de spus (bun sau rau), de ce va mai osteniti sa postati ?! Doar pentru ca sunteti moderator ? 

Pe mine ma intereseaza sa aflu de la o comunitate  pasionata de zona audio, argumente concrete care pot justifica sau nu senzatiile pe care accesoriile scumpe pe care le-am citat , ar avea pretentia ca le pot sustine. 

2) Revenind complet ontopic, readuc in discutie problematica mentionata in topicul inchis abuziv :

https://www.elforum.info/topic/141229-justificare-cabluri-audiofile/

Ii rog frumos pe cei interesati sa argumenteze, sa discute, sa polemizeze sau sa aiba ceva de spus pe tema respectiva, sa acceseze link-ul de mai sus, ca sa nu mai fie nevoie sa transcriu intrebarile inutil. Raman aceleasi intrebari si solicit, cu tot respectul pentru comunitatea audio, raspunsuri (argumentate) indiferent de faptul ca vor fi favorabile ideii de a folosi accesorii foarte scumpe sau nu.

Realitatea este tot ceea ce ma intereseaza.

Cu multumiri pentru cei care vor dori sa se implice,

Ancient

Link spre comentariu

Nici eu nu vad vreun motiv pentru care acest topic n-ar putea continua sub o forma civilizata... evident ca postarile ce contin jigniri aduse oricaror participanti la discutie, indiferent de "tabara", pot si ar trebui sa fie sterse.

Vis a vis de ce spune userul @Shambalapersonal nu inteleg de ce daca am o intrebare de natura tehnica ar trebui sa fiu pus la munca sa-mi raspund singur in loc sa mi se dea argumentele necesare ori macar documentatia credibila care sa-mi raspunda la nedumerire.

Sau suntem intr-un fel de secta in care doar celor initiati li se poate revela adevarul? :) 

Link spre comentariu

Am mutat topicul iniţial la Discuţii diverse, e deschis şi moderarea e asigurată de mine.Nu voi închide topicul câtă vreme se discută la subiect şi nu se deviază în politică, religie sau nu intervine RST...

Deci puteţi continua aici dacă doriţi:https://www.elforum.info/topic/141229-justificare-cabluri-audiofile/

Editat de validae
Link spre comentariu

Cateva precizari, asa , de principiu:

- daca cineva binevoieste sa-ti raspunda la postarea ta @ancient , cu atat mai mult intr-o zi libera, in care poate face orice altceva, e o optiune personala , lucru pentru care ar trebui sa le multumesti!

"mai ales in cadrul unei asemenea comunitati selecte" nu isi are locul pe acest forum. Aici sunt de la ingineri cu realizari/merite e reale ancorate in practica/realizari,  pana la etuziasti care inca intreaba care e "+" si care e "-" la priza din casa... :)

- pe Bogdan, aka " Shambala" poti sa-l banuiesti de ce vrei tu, dar de rea credinta nu cred! Daca ti-a spus ceva in sensul de idee sau sfat, ti-a spus-o strict pe baza experientelor si convingerilor proprii!

Sfatul si parerea mea (ca sa fiu on topic) este urmatorul: Cumpara tu toate cele 3 calbluri mentionate in topicul initial si fa un review..

PS: As avea o curiozitate... Poti defini termenul "Audiofil", asa, cu formularea ta, nu cu fraze preluate de pe internet?

Editat de player4
Link spre comentariu

Am dat din intamplare peste acest topic cu subiect controversat si las aici o opinie , informatie provenita din putina practica.

Exista mai multe conditii de utilizare a echipamentului audio si nu exista un raspuns universal valabil la intrebarea initiala.

Nici un conductor nu este ideal. Poate SA TINDA CATRE dar nu SA FIE. Ce inseamna asta ? Ideal inseamna 0 Ohm, 0F, 0H. In constructie si exploatare avem sumedenia asta de parametri pentru care avem si tolerante, dictate printre altele de cerintele utilizatorului si ale situatiei. Astfel, efortul depus in directia "idealizarii" cablului poate varia de la "grosime corecta si un izolament , punct" pana la "tratament molecular si depunere de ... " investitia fiind exponential proportionala cu efortul. Evident, investitia trebuie sa faca diferenta ca sa merite.

In afara cazului vreunei competitii in care sigur ca ar exista justificare pentru investitie, diferenta se simte in functie de acuitatea auditiva a indivizilor care stau in fata boxelor. Pe osciloscop se vede diferenta dar asta nu garanteaza ca se si aude.

Se creeaza adesea confuzii intre acuitatea auditiva si "frecventa de taiere" a urechilor, crezand ca limita este dictata strict de aceasta insa e vorba si de inteligenta auditiva a individului, ca degeaba ai urechile sensibile daca creierul e lent! Daca vorbim despre ACEI OAMENI care aud foarte bine si mai sunt si audiofili, credeti-ma, vor fi vesnic neintelesi fiindca sunt minoritari. Prea putina lume e in pielea lor...

In ceea ce priveste testele si masuratorile observ iarasi o confuzie facuta des, de data asta intre frecventa de la care nu mai auzim si frecventa maxima a presiunii sonore si a curentilor vehiculati prin conductori. Testele folosind un semnal sinusoidal, sec, nu sunt concludente pentru masuratori. Muzica nu e un BIIIIIIIP continuu ci o sumedenie de sunete de diferite frecvente. Baga-le pe toate intr-o camera, transforma-le in curent si mai apoi transmite-le printr-un fir si vei avea de-a face, printre altele, cu SUMA acestora. Presiunea sonora si curentii vor varia cu respect pentru toate acele frecvente si ca urmare vor varia de <suma acelor frecvente> ori pe secunda. De exemplu, eu (si ma consider surd) pot face diferenta dintre un sistem cu limita superioara la 30Khz si unul limitat la 60Khz, chiar daca sunt constient ca nu pot auzi acele frecvente. Un tovaras de-al meu poate face diferenta asta intre un sistem limitat la 100khz si unul la 150 khz! Nu prea soptesc prin preajma lui ca n-are rost :)))

Despre cablurile de alimentare la retea, no comment.

Stiind ca emisia radio incepe de la 1000Hz, skin-effectul tot pe acolo si avand ceva de demonstrat sau un auz foarte pretentios eu cred ca se justifica astfel de investitii sau cel putin constructia in regim diy a unor astfel de cabluri.

Editat de etil hidroxil
greseala de exprimare
Link spre comentariu

Nu am inchis si nu am mutat eu topicul celalalt, am apucat sa plasez ultimul post si in minutul urmator topicul era inchis.

Despre restul o sa scriu mai pe seara, acum sunt f pe fuga.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@Shambala i-am dat toate explicațiile necesare (de ce a fost închis subiectul) lui @ancient

Dacă mențineam subiectul deschis trebuia, in mod implicit, să aplic penalizările necesare pentru flame și offtopic.

@validae a mutat și redeschis subiectul acolo unde se poate abera fără probleme. Nu mai închid nimic deoarece oricum fiecare face ce vrea p... lui, am șters doar mesajele inutile din acest subiect.

@etil hidroxil pe internet poți afirma orice atâta timp cât nimeni nu te poate trage la răspundere.

Bun venit pe forum și la cat mai multe postări serioase, desigur dacă nu ai mai fost in trecut pe aici.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
Acum 58 minute, etil hidroxil a spus:

Nici un conductor nu este ideal. Poate SA TINDA CATRE dar nu SA FIE.

Asa este, fara indoiala.

Insa daca ati sesizat niste confuzii pe buna dreptate, permiteti-mi sa sesizez si eu una: nimeni n-a vrut sa spuna ca toate "sarmele" sunt la fel, este evident ca nu-i asa pt. oricine cu cunostinte elementare de fizica. 

Ce s-a dorit a se afla este in ce masura un cablu care costa mii de dolari este PERCEPUT DE AUDIENTA (la propriu!)  diferit fata de un cablu cu un ordin sau doua de marime mai ieftin.

Link spre comentariu

In speranta ca ascultatorii de cabluri vor avea un stres in plus. motiv de nesomn la noapte, ar trebui sa nu uitam inca un aspect important ..

Ai o sursa de semnal care are in interior vreo 30cm de cablu de 2lei (subtire, neecranat, etc ) de la cablaj pana la conectorul de iesire, dupa care vii cu 50cm de interconect audiofil mirosind a ulei de sarpe, dupa care in amplificarea finala, de la conector pana la cablaj mai ai vreo 40cm de cablu de 2lei.

Avand in vedere ca toate cele 3 cabluri cel mai sigur diferite sunt puse in serie si avand in vederea lungimea si caracteristicile fiecaruia, care dintre cabluri il "asculti" in realitate? :)

Link spre comentariu
28 minutes ago, informer said:

Asa este, fara indoiala.

Ce s-a dorit a se afla este in ce masura un cablu care costa mii de dolari este PERCEPUT DE AUDIENTA (la propriu!)  diferit fata de un cablu cu un ordin sau doua de marime mai ieftin.

In masura in care tot lantul audio este de calitate si audienta are acuitate auditiva ridicata si, bineinteles, in masura in care pretul reflecta cu adevarat calitatea cablului/mufelor si nu este vreo "facatura". 

Link spre comentariu
51 minutes ago, Stefan said:

@etil hidroxil pe internet poți afirma orice atâta timp cât nimeni nu te poate trage la răspundere.

Bun venit pe forum și la cat mai multe postări serioase, desigur dacă nu ai mai fost in trecut pe aici.

:))

Bine v-am gasit! Discutiile care implica electroni sunt interesante/foarte interesante si particip cu bucurie.

Multa sanatate tuturor!

Link spre comentariu
Acum 30 minute, etil hidroxil a spus:

In masura in care tot lantul audio este de calitate si audienta are acuitate auditiva ridicata si, bineinteles, in masura in care pretul reflecta cu adevarat calitatea cablului/mufelor si nu este vreo "facatura". 

Imi cer scuze, poate-s mai "greu de cap" dar n-am prea inteles: afirmati ca audienta va face fara gres (sau cel putin in majoritate) diferenta intre cabluri, "pe baza de sunet", odata indeplinite conditiile pe care le mentionati?

Daca da, poate participati alaturi de mine (si sa speream alti colegi...) la achizitionarea unor asemenea cabluri si organizarea unui test relevant astfel incat sa eliminam aceasta dilema odata pt. totdeauna... :) 

Desigur ca nu m-am gandit sa testam cabluri calcate in picioare in prealabil, conectori ruginiti sau alte nenorociri din astea... doar cabluri noi, de la alea mai ieftine la alea mai scumpe.

Editat de informer
Link spre comentariu

Bănuiesc că există şi pe la noi, poate chiar pe forum, colegi ,,audiofili,, ce au în posesie astfel de cabluri  şi poate ar fi de acord să vină cu ele la o eventuală audiţie de control.Nu neapărat cabluri de zeci de mii de $, dar cabluri de înaltă calitate.Poate vine şi Thunderer cu acele cabluri audiofile pe care şi le-a făcut singur, ar avea ocazia să demonstreze că sună altfel decât cele ordinare..

Cum am mai scris şi ceva mai înainte, ar fi mai bine să se continue discuţiile pe topicul iniţial, pe care l-am redeschis şi mutat la Discuţii diverse: https://www.elforum.info/topic/141229-justificare-cabluri-audiofile/

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 16 ore, ancient a spus:

Pe mine ma intereseaza sa aflu de la o comunitate  pasionata de zona audio, argumente concrete care pot justifica sau nu senzatiile pe care accesoriile scumpe pe care le-am citat , ar avea pretentia ca le pot sustine. 

explicatia este simpla: nimeni nu va recunoaste ca s-a fraierit dind o caciula de bani pe citiva metri de sirma, asa ca incearca sa se autoamageasca incercind sa-i aburteasca si pe cei din jur!

Link spre comentariu
31 minutes ago, informer said:

Imi cer scuze, poate-s mai "greu de cap" dar n-am prea inteles: afirmati ca audienta va face fara gres (sau cel putin in majoritate) diferenta intre cabluri, "pe baza de sunet", odata indeplinite conditiile pe care le mentionati?

Daca da, poate participati alaturi de mine (si sa speream alti colegi...) la achizitionarea unor asemenea cabluri si organizarea unui test relevant astfel incat sa eliminam aceasta dilema odata pt. totdeauna... :) 

Desigur ca nu m-am gandit sa testam cabluri calcate in picioare in prealabil, conectori ruginiti sau alte nenorociri din astea... doar cabluri noi, de la alea mai ieftine la alea mai scumpe.

O audienta compusa din audiofili da. Nu cunosc foarte multi! Eu de exemplu nu sunt la nivelul ala si nu am ce cauta in audienta, insa am ce cauta la partea asta de conectica si "serpi". Nu vreau sa particip la achizitie fiindca intalnim deja cabluri care se ridica la cerintele cele mai exigente in industria grea, auto si in domeniul telecomunicatiilor/digital. Frecvente ridicate, curenti instantanei imensi, that sort of shit. Putem manufactura noi acele cabluri. Niste letcon si niste litz wire, am mai trecut noi prin d-astea! Astfel, platim pretul corect.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări