Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rectificare batiu strung

Daniel_sv

Postări Recomandate

Salutare! Cu mult timp in urma am facut o rectificare cu un biax la batiu. La vremea aceea nu aveam freza sa contruiesc un dispozitiv pentru ca lucrarea sa iasa cat mai bine. In mare mi-a iesit si atunci in parametri pe care i-am considerat suficienti pentru ce faceam. Totusi lucrarea de atunci a ramas cumva nefinalizata deoarece la biaxul respectiv a cazut un rulment si nu am reusit sa-l scot si am spart carcasa. Nu am reusit atunci sa rectific suprafetele de dedesupt unde vin penele si care tine sania pe batiu. Una dintre ele a ramas cu ultima trecere pe la jumatate... in fine. Strungul merege si acum ok pot sa-mi fac treaba, dar neavand nimic urgent de facut pe el vreau sa-l refac. Orice idee este binevenita. Am inceput sa contruiesc o sanie care sa mearga pe batiu pe acele suprafete care nu au fost atinse decat la prelucrarea in fabrica si pe care cu mici corectii le consider drepte. Deci ma voi ghida pe ele. Una din probleme este daca sa misc sania manual sau sa pun un surub si cu un motor pas cu pas s-o misc electric. Cred ca mecanizat ar fi mai ok si nu este nici mare deranj ca oricum am avansurile electrice. Ramane doar sa modific softul din arduino sa faca cursa de care am nevoie. Si alta problema ar fi cum si ce fel de piatra sa folosesc. Una cilindrica si sa aschiez lateral sau una clopot. Cam asta ar fi deocamdata.

Si linkul cu poze https://app.box.com/s/ikfamt9qls8hk2bfqto1xz085wjksx8u

Link spre comentariu
Acum 6 ore, danieltnokia2000 a spus:

Salutare! Cu mult timp in urma am facut o rectificare cu un biax la batiu. La vremea aceea nu aveam freza sa contruiesc un dispozitiv pentru ca lucrarea sa iasa cat mai bine. In mare mi-a iesit si atunci in parametri pe care i-am considerat suficienti pentru ce faceam. Totusi lucrarea de atunci a ramas cumva nefinalizata deoarece la biaxul respectiv a cazut un rulment si nu am reusit sa-l scot si am spart carcasa. Nu am reusit atunci sa rectific suprafetele de dedesupt unde vin penele si care tine sania pe batiu. Una dintre ele a ramas cu ultima trecere pe la jumatate... in fine. Strungul merege si acum ok pot sa-mi fac treaba, dar neavand nimic urgent de facut pe el vreau sa-l refac. Orice idee este binevenita. Am inceput sa contruiesc o sanie care sa mearga pe batiu pe acele suprafete care nu au fost atinse decat la prelucrarea in fabrica si pe care cu mici corectii le consider drepte. Deci ma voi ghida pe ele. Una din probleme este daca sa misc sania manual sau sa pun un surub si cu un motor pas cu pas s-o misc electric. Cred ca mecanizat ar fi mai ok si nu este nici mare deranj ca oricum am avansurile electrice. Ramane doar sa modific softul din arduino sa faca cursa de care am nevoie. Si alta problema ar fi cum si ce fel de piatra sa folosesc. Una cilindrica si sa aschiez lateral sau una clopot. Cam asta ar fi deocamdata.

Si linkul cu poze 

Eu recomand sa cumpări o rigla de precizie cat mai lungă, și verifică prima dată cat de uzate sunt ghidajele, dacă uzură nu e grav si nu faci piese foarte pretențioase nu prea merită luat din batiu, un astfel de proiect consumă foarte mult timp si trebuie sa ai scule speciale ex, rigla de precizie, nivel de precizie, dispozitive speciale de verificat.

Uneori e mai bine sa vinzi si cauți un strung cu mai puțină uzură chiar dacă te coastă puțin mai mult.

Dar se poate face nimic nu e imposibil am văzut pe forumurile străine astfel de proiecte reușite.

Link spre comentariu

Am urmarit si eu subiectul asta. Inteleg ca daca uzura e sub 0,3mm se poate face manual, dar ai nevoie de multe scule speciale pt asa asa ceva (liniar de tusat, masa de granit, sabar pt razuit).

Daca uzura e mai mare, ideal ar fi de demontat batiul si pus pe o freza sau masina de rectificat foarte mare pt a lua mai mult.

dupa 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ndc74 a spus:

Am urmarit si eu subiectul asta. Inteleg ca daca uzura e sub 0,3mm se poate face manual, dar ai nevoie de multe scule speciale pt asa asa ceva (liniar de tusat, masa de granit, sabar pt razuit).

Daca uzura e mai mare, ideal ar fi de demontat batiul si pus pe o freza sau masina de rectificat foarte mare pt a lua mai mult.

dupa 

Stiu ce ar fi ideal. Si prima data am caurat undeva sa fac operatia si nu am gasit. Vreau sa-l fac eu. Data trecuta l-am facut rudimentar si a iesit bun pt ce piese aveam de facut. Acum as vrea sa-l fac mai bun... Nu neaparat perfect.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, danieltnokia2000 a spus:

Stiu ce ar fi ideal. Si prima data am caurat undeva sa fac operatia si nu am gasit. Vreau sa-l fac eu. Data trecuta l-am facut rudimentar si a iesit bun pt ce piese aveam de facut. Acum as vrea sa-l fac mai bun... Nu neaparat perfect.

Ieșit pe drum bun, e bine sa nu dai batut, dacă studiez puțin și cu scule poți da faci, dar fără e ca cum vrei sa găsești un ac in întuneric in pădure,

Trebuie o metoda bună de control al uzuri, trebuie să ști unde cat și cum.

Cateva întrebări utile:

Ce strung este?

Cat de lung este batiu?

Ce grad de uzură are? Cum ai măsurat?

Dacă batiu e scurt si poți să demotezi mai bine duci la un atelier unde poate rectificat.

Link spre comentariu

O altă problemă este dacă trebuie să iei mult din batiu ex 0.5mm, caruciorul o sa coboară și o sa ai un noul set de probleme mecanică pe care trebuie adresat, sau pui adaos sub cărucior, sunt adausori special concepute pt mașini unelte ex. Rulon, turcite, moglice.

Editat de Balazs Andras
Link spre comentariu
Acum 58 minute, Balazs Andras a spus:

Ieșit pe drum bun, e bine sa nu dai batut, dacă studiez puțin și cu scule poți da faci, dar fără e ca cum vrei sa găsești un ac in întuneric in pădure,

Trebuie o metoda bună de control al uzuri, trebuie să ști unde cat și cum.

Cateva întrebări utile:

Ce strung este?

Cat de lung este batiu?

Ce grad de uzură are? Cum ai măsurat?

Dacă batiu e scurt si poți să demotezi mai bine duci la un atelier unde poate rectificat.

Strungul este un su200c2. Batiul are 1100mm. 

Link spre comentariu

Eu zic ca 1100mm nu e lung mulți atelier au mașini pe care încapă, și poate ca nu te coastă mult, dacă faci tu manual te coastă sute de ore de frecat pasuit, time is money :D

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Balazs Andras a spus:

Eu zic ca 1100mm nu e lung mulți atelier au mașini pe care încapă, și poate ca nu te coastă mult, dacă faci tu manual te coastă sute de ore de frecat pasuit, time is money :D

Am trimis niste mailuri! Astept sa vad daca primesc ceva raspunsuri.

Link spre comentariu

Nu uita sa verifici si torsionarea batiului si alinierea lui cu axul universalului.

Daca faci tu rectificarea pana la urma construieste sania in asa fel incat sa se sprijine pe zonele deja rectificate si pe suprafete plane cat mai mari. In nici un caz pe muchii, cum mi se pare ca am vazut intr-o poza.

Link spre comentariu
Acum 38 minute, bcristian a spus:

Nu uita sa verifici si torsionarea batiului si alinierea lui cu axul universalului.

Daca faci tu rectificarea pana la urma construieste sania in asa fel incat sa se sprijine pe zonele deja rectificate si pe suprafete plane cat mai mari. In nici un caz pe muchii, cum mi se pare ca am vazut intr-o poza.

Am facut asezarea pe acele suprafete pe care nu ruleaza nimic si sunt asa cum au venit din fabrica. Cred ca sunt cele mai drepte. Chiar daca sunt mai inguste doar nu o sa fac 1000 de treceri.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, danieltnokia2000 a spus:

Am facut asezarea pe acele suprafete pe care nu ruleaza nimic si sunt asa cum au venit din fabrica. Cred ca sunt cele mai drepte. Chiar daca sunt mai inguste doar nu o sa fac 1000 de treceri.

Verifica insa daca suprafetele respective sunt aliniate cu cele principale de asezare ale saniei. Tine cont ca nici fabrica nu rectifica decat suprafetele care sunt considerate relevante, restul sunt doar frezate. Iar asezarea e tot timpul pe fete, nu pe muchii. Batiul din ce vad e similar cu cel de la SN 320 (pe care il am eu) si zonele pe care ai sprijinit sania ta nu sunt folosite de sania normala.

Pune un comparator pe sania ta cu varful pe una din fetele principale si plimba sania, vezi ce indica.

Ca idee si eu vreau candva sa rectific suprafetele alea de dedesupt la al meu tot cu biaxul. Ideea mea e sa prind sania portcutit de sania mare, cam cum e in poza ta, si de ea sa prind polizorul, incat sa folosesc avansul ei pt reglat cota la care trece piatra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări