Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) In stanga avem un PCB, fara sa pun statia pe el. In dreapta, cateva componente lipite...si PCB-ul se "innegreste". Cam asta este problema mea, si nu inteleg de ce. Statia..ca temperatura nu depaseste 240ºC.. daca o pun mai jos nu se face o lipire buna. Cositor folosit, nu stiu exact ce procente are, dar are un punct de topire undeva la >220ºC. Flux..de la TME ceva no clean. Este mai mult enervant ca nu inteleg de ce se intampla asa... L.E: A! si am uitat. sunt spalate bine de tot ambele inainte de foto. Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
manolo Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Cablaj de proasta calitate ,pcb fabricat in china lipesc ca aer cald cred spre 380 grade si nici macar vopseaua nu are treaba. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) S-ar putea să fie chiar fluxul de vină, probabil afectează cuprul după lipire.Ai încercat cu colofoniu (sacâz) ? Sau chiar textolitul cablajului tinde să îşi schimbe culoarea din cauza încălzirii.Poate încălzeşti prea mult cablajul, câte secunde îţi ia să lipeşti un tranzistor smd ? Editat Ianuarie 17, 2020 de validae Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 @manolo, acolo nu e nici un silkscreen. Comentariul tau nu e pertinent in cazul de fata. @Aw Genetix, G, asa mi se intampla si mie. Cu flux si fludor de calitate (lichid). Se intampla si la placile argintate. D-aia la componente simple lipesc cu letconul cu varf surubelnita (ala de vine standard). Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 parca si masa s-a innegrit. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 Dacă lipea doar cu fludor clasic şi colofoniu, nu cred că se întâmpla aşa ceva.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 17, 2020 Partajează Postat Ianuarie 17, 2020 (editat) nu e prima data cand lipesc cu statia...dar asa nu mi s-a intamplat. pcb-urile sunt Bungard de la TME. sunt impecabile. doar daca am prins eu vreun lot... am incercat adineauri si cu alt flux...rma233 sau de genul. nu mai se fac chiar asa, dar tot se fac. intre 10-15 secunde dureaza pana lipesc ceva. depinde si daca e deja incalzit pcb sau prima lipire. daca e prima lipire, dureaza mai mult. am pus oricum sonda la suflanta sa vad daca bat temperaturile si ...nu sunt probleme. Acum 46 minute, cocochannel a spus: parca si masa s-a innegrit. aia nu e masa. e o cutie de carton si nu are vreo treaba cu ... Editat Ianuarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2020 Partajează Postat Ianuarie 18, 2020 (editat) E fluxul prea acid si ataca cuprul cand se incalzeste (asa am patit eu cu Topnik TK83). Curata bine cu spray (Kontakt PCC) de curatat cablaje sau cu acetona in abundenta, apoi prepara un mix de apa (recomandat distilata sau deionizata) cu sare de lamaie/cana cu suc Fanta (pachet la 100gr - pune-l pe tot la o sticla de 500ml de apa). Spray-aza tot pcb-ul de mai multe ori pana incepe cuprul sa prinda o culoare deschisa spre roz. Clateste cu apa distilata/deionizata si usuca, apoi lipeste smd-urile cu letcon cu varf subtire si putere mica 30W. "No-clean"-ul se foloseste mai mult la reball BGA si la chip-uri smd unde nu ai prea mult acces, la smd-uri folosesti de obicei pasta de lipit cu flux in ea si statia sau letcon si flux gros si cositor cu pb in el. Apoi cureti pcb-ul cu acetona sau Kontakt-cleaner. Exersand inveti cam cum trebuie sa te orientezi ca sa-ti usurezi si munca si sa iasa ceva de calitate. P.S.-la lipituri foloseste mai mult sacaz si mai putin fludor - cureti dupa aia cablajul...nu e problema. Grija cu statia de aer cald pe langa cablajele multistratificate ca poate exfolia foarte usor layer-ele. Editat Ianuarie 18, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum