Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa veghe

turcu_dan

Postări Recomandate

Acum 11 ore, turcu_dan a spus:

... Am incercat cu aceleași componente după schema postata, însă ledurile rămân permanent aprinse, probabil trebuie recalculată rezistenta din baza tranzistorului?  ...

Incearca 330K sau 510k.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

8

• validae

5

• Nostalgic

4

• doru3160

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu prea se justifică modificarea schemei după cum a indicat Nostalgic, fiindcă acea schemă nu are prag ferm de basculare, ledurile nu s-ar stinge brusc, ci treptat.Schema cu 555 asigură o aprindere și stingere ferme, dat fiind că 555 are un comparator și un etaj basculant bine definite.Cea mai simplă schemă ce ar asigura asta doar cu tranzistori discreți, ar necesita minim doi, în configurație Trigger Schmidt.

Link spre comentariu

Aveți idee care ar fi consumul din rețea a circuitului? Rezistenta de 5.6k in paralel cu condensatorul de filtraj este fierbinte indiferent că ledurile sunt stinse sau aprinse. Pe ambalajul lămpii era trecut un consum de 0.5W. Parca e cam mult pentru 3 leduri amarate. Cred că consumul cel mai mare este dictat de sursa de alimentare. O sa incerc varianta propusa de @Ticu dar și cea propusă de @validae, cred că am toate componentele necesare.

Link spre comentariu

W=U^2/R (ohmi)    =   27^2/5600 =729/5600=0,130 wati

asta este puterea prin cei 5k6  pune o rezistenta de putere mai mare 1-2 wati. Dar cind se aprind ledurile deja puterea scade prin rezistenta.

La schema originala poti modifica rezistenta din baza tranzistorului pina obtii sensibilitatea ce-o vrei.

Link spre comentariu

Rezistenţa aia în paralel cu filtrajul alimentării e pusă ca să scadă vârfurile de tensiune şi astfel protejează ledurile şi tranzistorul împotriva străpungerii la cuplarea la reţea.Mare parte din consumul lămpii se duce pe încălzirea ei.Dacă măsori tensiunea la bornele ei şi aplici Legea lui Ohm (,,eşti om cu mine, sunt om cu tine,,)afli ce putere se disipă (inutil) pe ea.

Edit: Na, c-am postat aproape simultan cu Nostalgic...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări