Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini UPS cu acumulatori 18650

zvonacfirst

Postări Recomandate

Va salut.

Am instalate acasa o alarma chinezeasca cu functie GSM si o camera de supraveghere. Tabloul cu sigurante este pe scara blocului iar accesul la el este foarte facil. Orice rau intentionat poate scoate siguranta si sistemele mele de securitate devin inutile.

Alarma are un incarcator care nu stiu acum ce tensiune scoate, am sa verific dupa-amiaza, si are un acumulator de 7.4V si 800mAh, destul de mic pentru a asigura o perioada mai lunga de functionare daca apare o pana de curent. Ca urmare am instalat un UPS de 800VA/480W, cu acumulator 12V/9Ah. Aici am rezolvat. 

Camera are un alimentator de 5V si 1A si nu are acumulator de backup.

Si acum am ajuns la motivul acestui topic: as vrea sa construiesc un mini-UPS cu acumulatori 18650 care sa imi asigure functionarea camerei o perioada de minim 24 de ore. Un powerbank nu pot utiliza deoarece nu poate fi si incarcat si sa alimenteze camera in acelasi timp. Cred ca va trebui sa masor consumul camerei in functionare si de aici sa fac niste calcule privind capacitatea acelui UPS.

As putea alimenta si camera din acelasi UPS ca si alarma dar distanta este destul de mare si ar insemna sa trag un fir aparent care mai fura si el ceva din capacitatea UPS-ului. Dar acesta va fi planul B.

Va rog sa imi oferiti un sfat, o solutie, o schema, etc. 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

13

• informer

12

• cirip

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca in primul si primul rand trebuie sa masori consumul camerei... cu si fara iluminare IR, daca are asa ceva.

Despre "power bank" nu stiu la care anume faci referire si de ce nu poate incarca si acumulatorii si sa alimenteze si camera dar teoretic vorbind asta nu ar trebui sa fie adevarat.

DACA sursa exterioara poate sustine si consumul camerei si ramane si ceva curent pt. incarcare, nu vad unde ar putea fi problema... laptop-urile merg asa de cand lumea. 

Da, acumulatorii se vor incarca (poate) mai incet insa avand in vedere ca nu-s asa pene dese de curent (banuiesc) n-ar fi vreun mare dezavantaj.

Ce zici de asa ceva ? Cred ca sunt si unele care scot fix 5V pe iesire, tre` cautat...

Editat de informer
Link spre comentariu

CITAT:     Un powerbank nu pot utiliza deoarece nu poate fi si incarcat si sa alimenteze camera in acelasi timp. 

Nu ma prind de ce. Poate cu o dioda SCH. pe iesire de separare. Si ce nu mai inteleg, UPS-ul de la alarma nu poate alimenta camera?

Link spre comentariu
Acum 14 minute, informer a spus:

Despre "power bank" nu stiu la care anume faci referire si de ce nu poate incarca si acumulatorii si sa alimenteze si camera

Am unul cu 4 x 18650 si daca il pun la incarcat taie iesirea. Nu pot alimenta telefonul din powerbank daca acesta din urma este la incarcat. Dar am sa mai verific o data.

Acum 12 minute, miticamy a spus:

UPS-ul de la alarma nu poate alimenta camera?

Am scris ca acesta ar fi planul B dar ar insemna sa trag un cablu cu 220V pe el, vizibil de jur imprejurul holului, care hol este destul de mare iar firul ar trebui sa fie destul de lung.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 27 minute, informer a spus:

Ce zici de asa ceva ? Cred ca sunt si unele care scot fix 5V pe iesire, tre` cautat...

Ma gandisem initial sa folosesc un modul de incarcare pentru 18650 si un modul step up converter pentru a asigura 5V pentru camera. Dar ma gandeam ca exista si un montaj cu un management superior al energiei.

Referitor la utilizarea powerbank-ului nu cred ca ar putea asigura functionarea camerei minim 24 de ore. Dar am sa masor consumul camerei in cea mai nefavorabila situatia, cu IR si tilt. Camera are si senzor de miscare, adica sta intr-un standby in care cred ca are un consum mult mai mic.

Am uitat sa scriu ca din acel UPS mare am alimentat si routerul wireless si un router mobil care imi da internet la camera. Am ales solutia asta deoarece daca pica curentul pica si netul de la RCS-RDS. LA caderea curentului alarma ma notifica prin SMS si atunci intru si verifc camera care are net independent.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 16 minute, zvonacfirst a spus:

Camera are si senzor de miscare, adica sta intr-un standby in care cred ca are un consum mult mai mic.

Adica are un senzor de miscare separat de camera propriu zisa?

Intreb pt. ca multe camere au detectia miscarii prin analiza imaginii.... 

Link spre comentariu

Nu, nu este separat, cred ca este asa cum ati scris.

De fapt acea detectie cred ca se refera la inregistrare. Inregistreaza doar cat timp detecteaza miscare.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Are detecţia mişcării din soft, deci camera şi softul funcţionează continuu, doar înregistrarea efectivă se face pe perioada detecţiei mişcării în cadrul filmat.Măsuraţi consumul camerei ca să puteţi şti ce capacitate vă trebuie la acumulatori pentru a putea fi sigur că rezistă 24h în regim de avarie.Eventual se poate face o legătură cu acumulatorul UPS-ului, dacă el poate duce tot consumul, deşi mă cam îndoiesc de asta.UPS-urile nu rezistă nici în gol (cu acumulatorii de 7-9Ah din dotare) mai mult de o oră, nici cu sarcini mici.Sunt doar pentru avarii scurte.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, validae a spus:

UPS-urile nu rezistă nici în gol (cu acumulatorii de 7-9Ah din dotare) mai mult de o oră, nici cu sarcini mici.Sunt doar pentru avarii scurte.

Asta imi incurca socotelile. Ma asteptam sa duca macar 24 de ore alarma si routerul. Astazi am cumparat UPS-ul.

Link spre comentariu

Poate era bine sa cumparati in locul UPS-ului o "sursa cu back-up" cum ar fi de ex. asta

Exista cu 1 - 2 tensiuni de iesire cu diverse valori, ma gandesc ca oricum alarma aia are si stabilizatorul ei.

Eu folosesc una asemanatoare insa de putere mai mare (care incarca, incetuț așa, un acumulator cu gel de 38Ah) de unde-i alimentat tot ce trebuie alimentat permanent in casa... :) 

Link spre comentariu

Va salut,

Experienta mea cu UPSurile este destul de favorabila. Am avut o intrerupere de curent de peste 24 de ore. UPSul alimenteaza modemul de internet si ruterul wireless. Au mers bine mersi mai bine de 8 ore de la intreruperea curentului. Este un UPS micut de 400VA. Cred ca o estimare grosiera a timpului e destul de usor de facut.

Cirip

Link spre comentariu

Nimeni nu ia in considerare faptul ca bateriile de pe UPS-uri isi diminueaza capacitatea cu aproape 38%-58%, de la un an la altul. Tocmai utilizarea ocazionala le distruge prin sulfatare. Un UPS de 800VA (pt. sarcini de pana in 480W) tine cu bateria de stoc cel mult 1.5 ani la exploatare rara (la o luna) - degeaba merge trickle charge-ul tot timpul si o tine in SoC de 100%, daca ea n-a avut mai deloc reactia electrochimica inversa de descarcare cu un DoD de pana la 30%. UPS...da...dar ce facem cu acumulatorul de plumb-acid? Ele sunt construite pentru total altceva. Ideea cu power-bank-ul e mult mai ieftina si mai fiabila, dar atentie cu "polimerele/ioanele" ca au reactie foarte urata cand dau de aer...se trage de la litiu si mai sunt si destul de sensibile la temperaturi extreme sau oscilante.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 41 minute, celtik a spus:

Tocmai utilizarea ocazionala le distruge prin sulfatare. Un UPS de 800VA (pt. sarcini de pana in 480W) tine cu bateria de stoc cel mult 1.5 ani la exploatare rara (la o luna) - degeaba merge trickle charge-ul tot timpul si o tine in SoC de 100%, daca ea n-a avut mai deloc reactia electrochimica inversa de descarcare cu un DoD de pana la 30%.

Imi pare rau dar parerea mea este ca te inseli asupra motivului pt. care bateriile de UPS tin asa de putin... cu precadere la UPS-urile de "2 lei"... :) 

ACELEASI BATERII se folosesc in alarmele de efractie/incendiu sau alimentarile pt. camere de supraveghere unde sunt permanent conectate la o sursa de genul celei pe care o recomandam mai devreme.

In aceste configuratii functioneaza la fel de ocazional cum functioneaza si in UPS-uri... si totusi intr-o asemenea alarma este UZUAL ca acumulatorul sa tina multi ani... mai precis niciodata n-am schimbat unul mai repede de 5-6 ani... iar 8-10 ani nu-i un caz rar...

Deasemenea, fara sa ma consider vreun expert in baterii cu plumb totusi nu retin sa fi citit ca pt. pastrare indelungata ar trebui din cand in cand descarcate la 30% sau alta valoare.

In concluzie parerea mea este ca NU faptul ca nu-s descarcate suficient de des le distruge... dar accept cu placere sa citesc orice material serios care afirma contrariu.

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 1 oră, informer a spus:

Poate era bine sa cumparati in locul UPS-ului o "sursa cu back-up" cum ar fi de ex. asta

Nu este tarziu. UPS-ul este in cutie nedesfacut, pot sa-l dau retur.

Alimentatorul alarmei este de 12V, sursa indicata de dvs scoate 13.4V. Legarea se face direct bateria la sursa si sarcina la fel?

Acum 1 oră, cirip a spus:

Au mers bine mersi mai bine de 8 ore de la intreruperea curentului.

Nu ma multumesc cele 8 ore, mai ales ca, asa cum scrie @celtik durata scade pe masura ce acumulatorul imbatraneste.

Acum 57 minute, celtik a spus:

Ideea cu power-bank-ul e mult mai ieftina si mai fiabila

In cazul camerei poate fi o solutie, dar daca gasesc acea solutie in care sa fac un powerbank de capacitate mai mare decat ce gasesc pe piata.

Acum 4 ore, zvonacfirst a spus:

Un powerbank nu pot utiliza deoarece nu poate fi si incarcat si sa alimenteze camera in acelasi timp.

Am verficat acum afirmatia referitoare la functionarea powerbank-ului. Jumatate adevar jumatate minciuna. Am un powerbank de 8700 care face cum am scris si unul cumparat ca si carcasa din China in care am pus 4 x 18650 de 2200mAh care incarca telefonul in timp ce este pus la incarcat.

Acesta ar doilea ar fi o solutie viabila pentru alimentarea camerei doar ca ma indoiesc ca va putea sa faca asta pentru atata timp cat imi doresc eu. Dar luni - voi fi plecat pana atunci - voi alimenta camera direct din el si am sa vad cat rezista.

Pentru alimentarea alarmei cred ca voi aplica solutia propusa de @informer.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

"Let's agree to disagree", presupunand prin absurd ca te-au tinut 5-6 ani, le-ai facut macar un test sa vezi cata capacitate de stocare mai au sau randament? Poti sa cumperi si mama ei de baterie "de la extraterestri" si de "super-brand"...bateria plumb-acid si chimia ei nu permite o exploatare pe termen lung si in orice regim.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări