Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitor cu TV Tuner Samsung T23A350

Magua

Postări Recomandate

Salut,

am si eu nevoie de niste sfaturi.

Am un monitor cu TV Tuner Samsung T23A350 care era conectat la un desktop PC printr-un cablu HDMI.

Am fost plecat de acasa si cand m-am intors am constatat ca siguranta generala e sarita si nu am curent in casa. Izoland consumatorii am constatat ca s-a dus sursa de alimentare a PC-ului (inca nu am apucat sa o desfac) si s-a defectat monitorul. PC -ul si monitorul erau oprite atunci cand am plecat de acasa.

Monitorul nu se mai 'aprinde' iar LED-ul de stand-by e stins. Ecranul monitorului lumineaza putin cand monitorul e alimentat de la retea.

Am desfacut monitorul si vad ca placa de alimentare a monitorului da tensiunile de 5V , 13V si 43 de V.

Intrebarea mea e daca se poate sa fi venit o supratensiune pe cablul HDMI care sa fi defectat placa logica aTV-ului (cea pe care sunt porturile HDMI). Cum as putea sa verific aceasta placa? Vizual am inspectat-o si nu se vede nimic 'prajit' pe ea.

Placa are codul : bn94-04678a

Va multumesc !

Editat de Magua
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Magua

4

• validae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai împământare la prize ? Am impresia că nu, iar defectul a fost cauzat de ceva curent prin condensatorii dintre Faza-Nulul şi Împământarea sursei PC, ce a ajuns să deterioreze monitorul via cotactul de masă al mufei HDMI, probabil ajutat de ceva umezeală şi praf.E doar o ipoteză, dar cunosc ceva cazuri de defectare a perifericelor conectate la PC prin cabluri, din cauza lipsei împământării prizei în care era alimentat PC-ul.De obicei tv-urile aveau defectă partea de intrare semnal, defecte destul de grave în general.Şi care nu sunt deloc vizibile ca afumături sau piese explodate...

Link spre comentariu

Daca stai la bloc pune mana si fa investigatii, poate s-a jucat vreun dobitoc la panoul electric de pe scara (fie Renel fie vecin) cu nulul de impamantare si a inversat cu faza. Vezi in primul rand daca impamantarea din prize este legata la nul. Daca si alti vecini au aparatura arsa in casa, puneti mana si gasiti "desteptul" ca e bun de plata si de proces. Astfel elimini o posibilitate. Cum a spus si @validae, daca unitatea e conectata la priza cu "impamantare", posibil sa fi luat tensiune prin carcasa care este masa/impamantarea care duce prin ecranajul cablului HDMI la monitor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Priza avea pamantare. In tabloul electric din apartament am o bara de pamantare la care sunt legate toate pamantarile de la prize. Bara de pamantare e legata la randul ei intr-o bara de pamantare aflata in casa scarii. Va trebui sa vad  de acolo daca intr-adevar e legata mai departe la centura de pamantare a blocului. O sa studiez maine acest lucru.

Link spre comentariu

Din pacate in scara blocului sunt niste tablouri electrice Enel sigilate si nu pot sa vad daca pamantarea e legata la pamantarea blocului sau la nulul de lucru Enel.

Am facut niste teste in apartament si daca pun nulul la pamantare la oricare priza sar sigurantele diferentiale. Deci se pare ca am pamantare doar ca nu stiu daca e a blocului sau de la Enel.

Am studiat cu atentie si placa de baza a monitorului si se pare ca o componenta SMD s-a ars (pe cablaj scrie YT1201)  - din ce am gasit pe net pare dioda Zener 0.4W, 3.9V.

Prima poza e cu placa necuratata, a doua dupa ce am curatat zona cu alcool. Credeti ca ar ajuta cu ceva daca as schimba dioda cu alta? In cazul acesta nu stiu cum era polaritatea diodei.

Placa are codul : bn94-04678a . Pe net am gasit ceva prin strainatate. Stie cineva pe unde as putea sa o gasesc la noi in tara (service Samsung) si la ce pret. Ca daca e foarte scumpa nu stiu daca mai merita reparat monitorul.

Multumesc !

IMG_20200118_194732.jpg

IMG_20200122_200833.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări