Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema corector de ton 3.7Vcc

George09

Postări Recomandate

Salutare!

Are cineva o schema de corector de ton functionala care sa mearga la 3.7 Vcc?!

As prefera sa fie ceva simplu cu un integrat... bass si inalte e suficient.

Vreau sa-l leg direct intr-o boxa radio mono, scoate prea multe medii si inalte.

Mc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• George09

4

• validae

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Uite două scheme simple, fără componente active, le intercalezi înainte de etajul final.Sunt fotografiate dintr-o carte de-a lui G.D. Oprescu ,,Caleidoscop de electronică,,....primul favorizează cu acelaşi potenţiometru fie înaltele, fie joasele către capetele de cursă ale potenţiometrului, iar la mijlocul cursei, redarea e liniară.Al doilea e un corector Baxandall, cu potenţiometre separate pentru reglajul frecvenţelor joase şi înalte.Scuze pentru poziţia pozei, am făcut-o ,,panoramic,, dar Imgur a poziţionat-o ca ,,portret,,....

EaHQG2W.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Un corector pasiv atenueaza semnalul, este inevitabil asta, si la o aplicatie cu o alimentare asa mica este cred eu si de nedorit.

In principiu orice corector cu AO este functional aici, numai sa fie un AO rail-to-rail care sa poata fi alimentat simplu la tensiunea asta mica.

Link spre comentariu

E vorba de o boxa portabila cu radio si sd card.

Intrarea e pe OP C1 R11, acolo o sa intervin cu una din schemele lui Validae. Semnalul pe intrarea OP e suficient de puternic si cred ca va functiona.

O sa revin cu rezultatul saptamana viitoare.

Multumesc!

20200104_154758.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Acum 9 ore, George09 a spus:

Salutare, am realizat schema I, corectorul functioneaza dar atenuarea e prea mare.

As pune un AO, ce parere aveti?!

O parere buna. Ar mai merge si cu un simplu tranzistor......

Link spre comentariu
On 1/16/2020 at 8:19 AM, Marian said:

Un corector pasiv atenueaza semnalul, este inevitabil asta, si la o aplicatie cu o alimentare asa mica este cred eu si de nedorit.

In principiu orice corector cu AO este functional aici, numai sa fie un AO rail-to-rail care sa poata fi alimentat simplu la tensiunea asta mica.

....

Stiam eu ce zic!

Link spre comentariu

Si multimetrele alimentate din 2 baterii cu functioneaza daca nu exisca AO sa mearga la 3V?

Si multimea de device-uri digitale ( sau nu ) alimentate la 3.3V cum functioneaza?

Ai auzit de AO rail to rail? 

Pai eu ce tot indrug aici si nu cititi?

Link spre comentariu

Daca n-as fi pomenit anterior de 2 ori de asta n-as fi avut reactia de mai sus, dar e frustrant ca se exprima pareri neinformate si omului ii scapa ce-i important.

Problema principala la alimentare mica este cursa iesirii operationalului, acesta trebui sa poata merge cat mai aproape de alimentari ca sa profite de cat mai mult din tensiunea aia mica de alimentare, si desigur, trebui sa poata fi alimentat asimetric. 

Un amplificator operational rail-to-rail este acel AO cu saturatie foarte mica poe iesire, in principiu iesirile pot merge direct la alimentari, atat la plus cat si la masa ( la cateva zeci de mV de ele). 

Vad pe forum tot mai mult o lipsa de atentie la detalii, si o lene veritabila la cautatul de informatii pe gugle, ne bazam strict pe propria experienta indiferent cat de limitata sau extinsa este.

Sa nu mai pomenesc de cautare parametrica de componente pe la marile magazine, ca am amintit-o si explicat-o de atatea ori ca m-am plictisit si eu.

In cam 1 minut la TME iata ce am gasit:
https://www.tme.eu/ro/katalog/amplificatoare-operationale_100216/?visible_params=804%2C383%2C2%2C367%2C397%2C35%2C10%2C120%2C404%2C402%2C398%2C32%2C909%2C3025%2C3122&mapped_params=383%3A1443907%3B397%3A1444061%2C1494417%2C1494402%2C1444108%2C1494603%2C1444152%2C1548161%2C1444137%2C1494614%2C1444076%2C1444145%2C1494386%2C1494560%2C1521747%2C1494362%2C1494453%2C1514164%3B804%3A1503476%3B

Diiiiiitamai lista de operationale utilizabile, si SMD si THT.

Toate accesibile la pret, toate cu 2 canale, toate cu ft de minim 1Mhz ( suficient pentru o aplicatie ca asta, totusi nepretentioasa ), toate alimentabile asimetric, si toate rail-to-rail.

Iti alegi unul care ti se pare mai cu staif si-l trantesti in orice preamplificator cu AO cu alimentare simpla ( indiferent de valoarea alimentarii din schema ).

2 rezistente de valori egale divizor pe neinversoare pentru a o polariza la jumatatea alimentarii, un cond de 1-10uF pe neinversoare pentru filtrare, alte 2 rezistente pe inversoare pentru stabilirea amplificarii, si un cond de 100n pe alimentare pentru decuplare, 2 conzi de 4.7-10u pe intrare si respectiv iesire pentru cuplaj AC, si cam asta e toata smecheria.

Link spre comentariu

Pana la urma am facut schema H, multumesc Validae! Merge mai bine decat m-am asteptat.

I-am pus si un volum, nu ma intelegeam cu cel digital.

Am facut si un preamplificator cu smd dar din nefericire nu a mers... probabil tranzistorul nu s-a potrivit.

20200201_180035.jpg

20200201_175944.jpg

electronique_preampli_micro_002.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări