Sorin - Viorel Mares Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) In primul rand scuzele de rigoare pentru titlul "senzational" dar sper sa atrag atentia cator mai multi colegi forumisti, si mai batrani in special. Despre "Glorii" si similarele romanesti s-a discutat garla, insa nu prea am gasit un raspuns la misterul provenientei respectivei Glorii...ca si "inspiratie", sa spunem... toata lumea e in ceata, unii zic ca-i schema 100% autohtona, altii ca nu, dar fara vreo dovada clara a contrariului (dar pana la urma mai toate radiourile de nivel mediu, 12-15 tranzistoare se asemanau un picut pe ici pe colo)... Ei bine - nu mica mi-a fost mirarea cand am gasit un condensator IDENTIC (bine mint, romanescul are si sigla "electronica" stantata) cu cele folosite cam in trei sferturi din radiourile romanesti ale anilor 70-80.... intr-un... "Schaub Lorenz Touring Universal 70" fabricat prin 66-67. Cautand pe net am aflat ca, da, "Hopt" firma respectiva producatoare de componente era vest-germana. https://books.google.ro/books?id=hbEpbR7hpi4C&pg=PA5&lpg=PA5&dq=hopt+air+capacitor&source=bl&ots=2Tfg4B1-ae&sig=ACfU3U3BR6XqGIsiuqmwIiOwLbxcT3st3w&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwievPuRiIHnAhUFzaQKHfqSCzsQ6AEwCnoECAkQAQ#v=onepage&q=hopt air capacitor&f=false Deci... eu unul tot nu stiu daca romanii nostrii s-au "inspirat" din schemele celor de la Schaub Lorenz / ITT dar un lucru e sigur: condensatoarele si le-au procurat ambii de la aceeasi companie. Stie cineva cat de cat daca procurarea respectivelor componente a durat pana la sfarsit? si in anii cei mai negrii ai comunismului? ori pur si simplu ai nostrii au creat ceva matrite si au copiat piesele cu tot cu logo-ul de rigoare? Mai jos aveti dovezile: primul este condensatorul scos dintr-un Pacific 4/Bucur 6 (nu mai stiu care, au trecut ani, ambele erau identice, iar geamanul celui din poza e undeva pe la tara montat intr-o antena cadru "loop" pentru medii. Oricum, sa fim seriosi, asemanarile sunt foarte mari...se poate spune ca Pacificul era o Glorie cu pick-up iar Bucur-ul era o Glorie cu decodor stereo si amplificarea de rigoare, dezamagitor la cata mai "carcasa" avea) si iata-l si pe cel din Schaub Lorenz Touring Universal 70: As aprecia povesti frumoase, depanari de amintiri, si nu clasicele certuri forumiste. Va multumesc anticipat! Editat Ianuarie 13, 2020 de Sorin - Viorel Mares corectii 1 Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 În România s-au fabricat autoturisme Renault 12, Citroen Visa si Club, pantofi Otter, etc. Si condensatoare Hopt. La unele dintre acestea am platit licenta în natura, adica forta de munca. La altele doar am produs (de ex. pantofii Otter). Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 De la o componenta la care Romania a cumparat licenta de fabricatie si pana la un aparat finit, e distanta mare. Apa calda se descopera periodic. Link spre comentariu
alcon Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 In Romania eu am lucrat acolo unde se produceau acele variabile, acele "treceri" ceramice, noi le foloseam si ca distantoare pentru rezistente de putere. 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Acum 1 oră, Sorin - Viorel Mares a spus: Oricum, sa fim seriosi, asemanarile sunt foarte mari...se poate spune ca Pacificul era o Glorie cu pick-up iar Bucur-ul era o Glorie cu decodor stereo si amplificarea de rigoare, dezamagitor la cata mai "carcasa" avea) Daca ai observat asemanarile enumerate, inseamna ca ai observat si asemanarea dintre un Neptun si o Gloria (ma refer la schema electrica). Acum ce-o sa spui, ca de fapt Neptunul a fost piratat ? Nu stiu de ce nu se vede o ordine fireasca si o upgradare de la un model la altul in ce priveste evolutia schemei si a disignului. Da, Pacificul a fost un stationar cu schema apropiata de Gloria. Dar asta nu o vad ca pe o erezie. Se mai pot vedea cazuri...Mamaia-Nordic, Albatros-Mangalia si cred ca mai gasim exemple. Am mai spus, si o repet, ca sa admitem ca un aparat a fost ''inspirat'' dupa un altul, ar trebui sa le punem pe ambele alaturi si sa le comparam. Toti cei care au preluat ideea ca acest aparat a fost inspirat dupa un altul din vest, n-au gasit (cel putin pana acum) cine e ''vinovatul''de serviciu. Deci, discutam discutii...iar atentia sa stii ca n-o atragi cu titlu senzational, ci cu un continut senzational. Pana acum, nimic nou pe frontul de vest. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Este foarte simplu de explicat, nu exista niciun mister, cu conditia sa te informezi inainte de a posta nimic "senzational". In cartea "Electronica Romaneasca - O Istorie Traita, Vol. 1" ( coordonatori Prof. Dr. Ing. D.F. Lazaroiu si Dr. Ing. Nona Millea ), pagina 174 se scrie, printre altele: - în 1967 s-a achiziţionat Linia tehnologică pentru condensatoare variabile de la firma HOPT – RFG şi Linia tehnologică pentru rotactoare de canale TV de la firma CSF – Franţa, Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Ianuarie 14, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 (editat) Acum 13 ore, doru3160 a spus: Daca ai observat asemanarile enumerate, inseamna ca ai observat si asemanarea dintre un Neptun si o Gloria (ma refer la schema electrica). Acum ce-o sa spui, ca de fapt Neptunul a fost piratat ? Nu stiu de ce nu se vede o ordine fireasca si o upgradare de la un model la altul in ce priveste evolutia schemei si a disignului. Da, Pacificul a fost un stationar cu schema apropiata de Gloria. Dar asta nu o vad ca pe o erezie. Se mai pot vedea cazuri...Mamaia-Nordic, Albatros-Mangalia si cred ca mai gasim exemple. Am mai spus, si o repet, ca sa admitem ca un aparat a fost ''inspirat'' dupa un altul, ar trebui sa le punem pe ambele alaturi si sa le comparam. Toti cei care au preluat ideea ca acest aparat a fost inspirat dupa un altul din vest, n-au gasit (cel putin pana acum) cine e ''vinovatul''de serviciu. Deci, discutam discutii...iar atentia sa stii ca n-o atragi cu titlu senzational, ci cu un continut senzational. Pana acum, nimic nou pe frontul de vest. Pai, asa am zis si eu... nu prea exista raspuns, nu vreau sa ma bat cu pumnii in piept ca e luata din vest schema... insa condensatorul? da. Acum 1 oră, octav_ro2002 a spus: Este foarte simplu de explicat, nu exista niciun mister, cu conditia sa te informezi inainte de a posta nimic "senzational". In cartea "Electronica Romaneasca - O Istorie Traita, Vol. 1" ( coordonatori Prof. Dr. Ing. D.F. Lazaroiu si Dr. Ing. Nona Millea ), pagina 174 se scrie, printre altele: - în 1967 s-a achiziţionat Linia tehnologică pentru condensatoare variabile de la firma HOPT – RFG şi Linia tehnologică pentru rotactoare de canale TV de la firma CSF – Franţa, Nu detin respectiva carte, nu am avut de unde ma informa, tocmai de aceea am postat imaginile.... multumesc pentru lamurire. Editat Ianuarie 14, 2020 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
tm07uxo Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Nu stiu ce s- a dorit demonstra in aceste postari ? . O dilema ptr. mine , sintem in anul 1967 si nu sintem in stare sa proiectam , copiem , ..... sa facem tehnologia , sa producem in serie un condensator variabill ?? ciudat ....Mi se pare ca si atunci au fost "Interese"..."comisioane".... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 1 oră în urmă, Sorin - Viorel Mares a spus: Pai, asa am zis si eu... nu prea exista raspuns, nu vreau sa ma bat cu pumnii in piept ca e luata din vest schema... insa condensatorul? da. Si care ar fi relevanta? Atata vreme cat s-a fabricat sub sigla lor, nu si-a arogat nimeni de la noi dreptul de inventator. Initial au fost ambele sigle si pe urma cand s-a preluat productia la IEI a fost doar sigla noastra. Sunt lucruri stiute si asumate, nu vad care ar fi noutatea. Acum 2 minute, tm07uxo a spus: O dilema ptr. mine , sintem in anul 1967 si nu sintem in stare sa proiectam , copiem , ..... sa facem tehnologia , sa producem in serie un condensator variabill ?? Cateodata e mai convenabil sa cumperi pantofi, in loc sa te apuci sa-i fabrici. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Acum 14 ore, alcon a spus: In Romania eu am lucrat acolo unde se produceau acele variabile, acele "treceri" ceramice, noi le foloseam si ca distantoare pentru rezistente de putere. Poate ''pe persoana fizica''! altfel e diferenta sesizabila intre ele, atit ca material cit si ca finisare! Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Ianuarie 14, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Acum 8 ore, doru3160 a spus: Si care ar fi relevanta? Atata vreme cat s-a fabricat sub sigla lor, nu si-a arogat nimeni de la noi dreptul de inventator. Initial au fost ambele sigle si pe urma cand s-a preluat productia la IEI a fost doar sigla noastra. Sunt lucruri stiute si asumate, nu vad care ar fi noutatea. Cateodata e mai convenabil sa cumperi pantofi, in loc sa te apuci sa-i fabrici. Domnule Doru, eu nu sunt aici pentru cearta...Imi pare rau, dar nu e "stiut si asumat" de toata lumea... pentru cei ce au trait in acea perioada da... insa pentru cineva de 30 de ani ( sau mai tanar) care mai e interesat de electronica veche? Pff... aratati-mi mie mai multi decat degetele de la o mana (daca sunt si aia) ? tot ce se poate afla sunt povestile de la cei mai in varsta, am spus ca as aprecia asta. Daca vreti inchideti / stergeti topicul deja ma deprima ce a devenit o simpla postare ce se dorea o incitare la a depana amintirile din trecut... o sa se aleaga praful si pulberea de ele ( sau in fine, vor deveni "abandonware", pe site-uri inca active peste 30 de ani)... ma gandesc ca daca cei de genul meu, interesati de electronica veche si nu de lucruri noi gen arduino sunt unul la n-spe mii... din generatia copiilor mei cati vor mai fi? Seara buna tuturor, nu voi mai citi nimic din postarile de pe acest topic. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Chiar titlul topicului a fost neinspirat ales si cumva cu tentă. Tot ce-am postat a fost tocmai ca cei care nu au prins acele vremuri sa nu primească informații eronate. N-a fost nici cu cearta nici cu altceva, pur si simplu n-am inteles mesajul...acel condensator nu era de conceptie românească. Asa, și? Asta a fost, se știa, și vii sa ne prezinți asta de parca ai descoperit America, unor necredinciosi. Ce trebuia sa răspundem la asemenea mesaj? Link spre comentariu
mitic Postat Februarie 1, 2020 Partajează Postat Februarie 1, 2020 Gloria e unic pe partea de RF prin simplul fapt ca mixerul MA e comandat / polarizat de RAA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum