Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglare apasare pe disk

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Am cumparat niste doze pt pikup si vreaus a reglez apasarea pe disk.Am observat ca la apasare mare sau mica se zgarie diskul.(folosind diferite greutati).Deasemenea calitatea redarii nu este foarte buna desi dozele si acele sunt noi si nefolosite.Va rog umpic de ajutor..Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

5

• d2134

2

• Yo4You

1

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

Omg, eu din cate stiu bratul are o greutate anume si nu ai ce regla , si de calitatea redarii depinde de dozele folosite cele electromagnetice fiind cele mai bune cu cablu ecranat si preamplificator cu corectie RIA.

Link spre comentariu

La pickup-urile moderne forta de apasare este intre 0.5 gf si 5.0 gf si este recomandata de producatorul dozei, la cele vechi in jur de 25 gf. Forta se regleaza, in general, prin deplasarea unei contragreutati aflate dincolo de pivot, conform specificatiilor producatorului si se verifica cu o balanta speciala (la nevoie poti folosi un cintar de bijuterie montat in locul platanului).Un alt reglaj la mecanica bratului este cel al compensarii fortei centripete (antiskating); a nu se confunda cele doua.Reglajele astea sunt destul de pretentioase si e bine sa le faca cineva cine se pricepe.

Link spre comentariu

Pai la mine are o greutate mobila dar dozele astea nu sunt ca cele originale si trebuie sa improvizez...Mediile se aud zgariat tare..nu-mi dau seama de ce..am incercat cu mai multe ace..doza este ceramica...

Link spre comentariu

Pai trebuie sa reglezi forta de apasare miscind acea contragreutate.In cartea "Picupuri si discuri mono si stereofonice" de E. Servan se descrie o balanta artizanala folosita in acest scop. Nu e greu de realizat dar necesita mase marcate de la 0.5g la 10g.Inspecteaza cu o lupa de ceasornicar virful de citire, vezi sa nu fie ciobit.Verifica si preamplificatorul, caracteristica de frecventa.

Link spre comentariu

Se pare ca preamplificatorul distorsiona masiv deoarece era proiectat pentru doze magnetice....fara el se aude mult mai bine ..din pacate canalele stereo sunt tare diferite ca nivel de semnal cu ambele doze ceramice testate.Urmeaza sa contruiesc un corector RIAA si sa vedem cum se va auzii.

Link spre comentariu

Nivelul semnalului este foarte mare...legata doza direct la preamplicatorul corector de ton se aude acceptabil.Corectorul RIAA va avea si amplificare si voi pune potentiometre ca sa reglez nivelul pentru a avea canalele egale.Nu e nevoie decat de o mica amplificare.Oricum e mult mai bine decat cu doza bobinata de mine cu magneti de casti.Aceea prelua toate campurile magnetice si bazaia teribil desi era ecranata cu tole de transformator.Sa vedem daca o sa fac un amplificator universal care sa merga si cu doze magnetice,unul care sa detecteze automat doza as vrea.Deocamdata ma documentez.

Link spre comentariu

Daca dozele sunt ceramice intra in amplif printr-o intrare obisnuita, nu prin intrarea phono. Nu-i trebuie corector RIAA. Ii faci un adaptor de impedanta deoarece doza are impedanta foarte mare. Cum se regleaza apasarea. In primul rand dozele ceramice functioneaza cu apasare de 3-5 g. dincolo de pivot este o greutate si o rozeta cu marcaje 0-1-2-3-4-5-6. iei bratul de pe suport si il lasi liber intre platan si suport. Misti ansamblul greutate rozeta pana cand bratul sta in echilibru perfect orizontal. Acum poti sa consideri ca apasarea este zero. ca sa ai reper, fara sa schimbi pozitia greutatii misti de rozeta pana cand gradatia 0 este in dreptul marcajului de pe brat. Dupa aceasta operatie invarti de greutate odata cu rozeta in sensul 0->1>2 etc pana la greutatea dorita. Parerea mea e sa incepi cu 2-2,5 grame si mergi pana ai rezultatul audio cel mai bun. Dupa ce ai reglat greutatea poti sa reglezi si antiskating-ul( daca aparatul e prevazut cu asa ceva). din rozeta, butonul de antiskating reglezi pana la valoarea la care ai pus si greutatea. daca ai reglat, sa zicem, apasarea la 4,5g pui si antiskatingul la 4,5. Dar mai bine cumperi o doza magnetica ca e ieftina si de milioane de ori mai buna ca cea ceramica. Chiar vindea cineva niste Unitre MF104 cu 20 lei pe aici. Se si potrivesc cam pe orice brat, avand montura universala 1/2"

Link spre comentariu

Pai cumpar si magnetica dar nu are nimeni deocamdata :goodman: .Nu am indicatii pe contragreutate deci reglarea o voi face din ureche :smt003 .Mai tarziu...Nu reusesc sa obtin totusi o calitate acceptabila pentru mine..insemna ca astea sunt limitele dozelor ceramice.Am incercat cu 4 ace si tot acelasi barait pe medii este.Doza este legata direct la corectorul de ton.(tda1524).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări