fcon Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Acum 3 ore, xdanx a spus: care ar fi inductanta ideala? in cazul de fata sa zicem Zgomotul de fond din difuzoare (hum/brum, hiss) si care provine din etajul de alimentare (altul decat cel avand ca sursa tuburile, biasul, nivel de feedback, cuplajul magnetic, impamantarea) tine, de obicei, de alimentarea filamentelor si filtrarea tensiunii anodice. In functie de topologia amplificatorului, de cerintele si uzul acestuia (care determina sensibilitatea la riplu si nivelul acceptabil al acestuia), se proiecteaza si topologia etajului de alimentare: filtrare pe tub, pe SS, sursa cu filtrare/intrare pe soc sau condensator, +/- filtre RC, stabilizarea sau nu a tensiunii, utilizarea multiplicatorului de capacitate, toate in functie de sarcina. Am observat ca, in general, se tinde spre supradimensionarea filtrarii, cu o filtrare exagerata (mii de uF), utilizand si socuri mari (10-20H), urmate eventual si de etaje cu tranzistori, cu rol de filtrare/crestere a capacitatii si/sau stabilizare a tensiunii. De ce? Nu-mi dau seama, insa este vorba, probabil, fie de mimetism sau de aplicare a sintagmei <Cu cat mai mare, cu atat mai bine!>, care ar trebui sa aduca un fel de liniste interioara... O sursa de alimentare nu trebuie nici subestimata, construita din resturi, la nimereala, nici supradotata cu etaje/componente inutile (fata de scopul final!). In zilele noastre, o sursa de alimentare se poate si calcula si simula si testa/masura. Eu imi pun intotdeauna, ca prima intrebare: la ce-mi trebuie? Fac un tip de sursa daca voi construi un etaj de semnal mic, sau alt tip de alimentare pentru un amplificator, al carui scop poate fi pentru instrument, pentru "zgomot"/distractie sau pentru auditii mai mult sau mai putin audiofile. Daca este loc in carcasa, iar finantele nu constituie o problema deosebita, ci doar calitatea, doresc, intr-adevar, sa folosesc ce-i mai bun, insa mai sunt si probleme de finete: ce topologie folosesc si de ce? cat de multa filtrare este necesara? Ma intereseaza sau nu o rezistenta interna cat mai mica, sau pot arunca kg de fier si farazi fara numar? In cazul amplificatoarelor din cele 2 topicuri cu 300B, am incercat sa scot in evidenta niste lucruri, mentionate cu subiect si predicat. Interesul a fost nul. Am ajuns, intr-un final glorios/apoteotic, si la ultima intrebare: "care ar fi inductanta ideala?". Zau daca stiu; nu depinde decat de ce doriti/urmariti! Eu am dat exemple din experienta proprie, exemple de aplicatii utilizabile, teste/masuratori matematice, tabele, etc... Iata, de exemplu, ca am specificat in ambele topicuri (si in altele!) faptul ca doua filtre LC in serie sunt mai eficiente decat unul singur (cu un soc mare, greu - la propriu si costisitor), iar materialul indicat mai sus prezinta matematica din spatele afirmatiei... nicio reactie! Probabil ca, daca japonezul/polonezul/americanul (/etc) a folosit/vrut socuri de 10H-20H-100H, atunci asta trebuie! Ce daca sunt solutii mai bune si mai ieftine? In celelalt topic era vorba, la un moment dat, despre lampile din preamplificare/driver; reactia la solutii/alternative/argumente o mai tineti minte? Practic, colegii ne lasa sa ne spunem parerea si vor face exact ceea ce doresc ei, dupa schemele initiale si filozofia proprie. Este absolut OK; alegerea lor! Eu am dorit doar sa emit niste pareri, sa atrag atentia asupra unor lucruri si atat! O saptamana buna la toata lumea! Acum chiar ca nu mai postez... Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Nu stiu de ce nu pot posta poze ca lumea..... Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Se vede prost.. Poate acum... Link spre comentariu
icar Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Nu e o decizie pripita? Poate ca lipsa de reactie e tocmai caderea pe ginduri. Analizarea situatiei este de preferat unei controverse sterile, cladite pe orgolii. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 3 hours ago, fcon said: Practic, colegii ne lasa sa ne spunem parerea si vor face exact ceea ce doresc ei, dupa schemele initiale si filozofia proprie. Este absolut OK; alegerea lor! Eu am dorit doar sa emit niste pareri, sa atrag atentia asupra unor lucruri si atat! O saptamana buna la toata lumea! Acum chiar ca nu mai postez... Exact! La fel a patit si dl. Lazaroiu, a scanat dintr-o carte capitolul ala despre drossele si...vine unu' si zice...ah, sunt vechituri, numai un fraier mai foloseste drossele acum...voi n-ati auzit de ''multiplicator de capacitate'' sau ''drossel electronic'' ? Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 (editat) Acum 14 ore, fcon a spus: In cazul amplificatoarelor din cele 2 topicuri cu 300B, am incercat sa scot in evidenta niste lucruri, mentionate cu subiect si predicat. Interesul a fost nul. Din partea mea interesul nu consider ca a fost nul. prefer sa citesc de 2 ori o postare ca sa nu scriu chiar orice gogomanie. Ce am inteles eu pana acum legat de socuri din cele 2 topice cu 300B: -2 socuri de inductanta mai mica sunt mai bune decat unul de 10H - rezistenta in DC trebuie sa fie cat mai mica desi aici am o nelamurire: de ce producatorii de tuburi redresoare in foile de catalog iau in considerare rezistenta socului doar in topologia LC si nu si in cazul CL - curentul maxim, hmm aici imi da cu virgula - inductanta socului se masoara la 50 Hz dupa unii si dupa altii daca e cu tub redresor bialternanta la 100Hz -rezistenta interna a sursei pentru etaj final cat mai mica - si inca nu am discutat prea bine tubul redresor, acolo sa vedeti capete sparte Ce este iar interesant: DE CE nimeni nu s-a legat de cele 2 socuri Sanyo?? Acum 10 ore, KISS a spus: Exact! La fel a patit si dl. Lazaroiu, a scanat dintr-o carte capitolul ala despre drossele si...vine unu' si zice...ah, sunt vechituri, numai un fraier mai foloseste drossele acum...voi n-ati auzit de ''multiplicator de capacitate'' sau ''drossel electronic'' ? Scuzati va rog dar ieri am inceput curatenie de primavara prin curte, nu am mai avut timp de socuri Acum 12 ore, tm07uxo a spus: Nu stiu de ce nu pot posta poze ca lumea..... Nu se vede nimic. Se poate reposta? Editat Martie 23, 2021 de klauss00 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2021 Partajează Postat Martie 23, 2021 Acum 43 minute, klauss00 a spus: ............. - rezistenta in DC trebuie sa fie cat mai mica desi aici am o nelamurire: de ce producatorii de tuburi redresoare in foile de catalog iau in considerare rezistenta socului doar in topologia LC si nu si in cazul CL ............................... Simplu: pt ca in cazul CL peakul de curent prin tub nu mai este dictat e valoarea inducatanei. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 23, 2021 Partajează Postat Martie 23, 2021 Solutia prezentata in schema cu tubul D3a cu cite un soc de (9H rusesc) pe canal ar rezolva si problema "CONVERSATIEI" intre canale...Cit despre tub redresor va asigur ca tubul 5u3C rusesc este la acelasi nivel cu 5U4G si este mai ieftin...Va scriu.... Acest lucru, pentru cazul in care veti face redresarea cu tub.... ptr. ca cred ca am poluat destul topicul Dvs. Rog sa sa continuam pe MP. sau poate discutam si la telefon, un aplif ca in poza pusa de mine daca aveti totul pregatit piese, sasiu, trafuri, pastile ptr. chef de lucru i-l puteti realiza in mai putin de 2 ore...ampliful cu D3a chiar mai repede...In rest asteptam de la Dvs. numai vesti bune. Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 Momentan am doar 1 soc de 9H posibil sa mai fac rost de inca unul Tub redresor vreau sa incerc 5AR4/GZ34 doarece are caderea de tensiune mai mica raportat la curent. Dar asta alta discutie. Link spre comentariu
xdanx Postat Martie 23, 2021 Partajează Postat Martie 23, 2021 http://vinylsavor.blogspot.com/search/label/5U4 Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 raman tot la GZ34 Link spre comentariu
simson Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Nu inteleg de ce, in cazul unui amplif Single Ended unde curentul este constant de ce se alearga dupa sursa cu rezistenta interna foarte mica? Care este avantajul? Si daca am o sursa de tensiune cu rezistenta interna mai mare cu lampi, care livreaza aceeasi tensiune la iesire la curentul consumat de amplificator, subliniez curent aprox. constant, ce dezavantaje am? Link spre comentariu
simson Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Acum 11 minute, simson a spus: Nu inteleg de ce, in cazul unui amplif Single Ended unde curentul este constant de ce se alearga dupa sursa cu rezistenta interna foarte mica? Care este avantajul? Si daca am o sursa de tensiune cu rezistenta interna mai mare cu lampi, care livreaza aceeasi tensiune la iesire la curentul consumat de amplificator, subliniez curent aprox. constant, ce dezavantaje am? Sau poftim fac un stabilizator la tensiunea ceruta si am terminat balciul. Link spre comentariu
merck Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 2 hours ago, simson said: Nu inteleg de ce, in cazul unui amplif Single Ended unde curentul este constant Ai tu curent constant in anodul tubului final la un SE cand ai semnal pe grila? Eu ma indoiesc. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Acum 3 ore, simson a spus: Nu inteleg de ce, in cazul unui amplif Single Ended unde curentul este constant de ce se alearga dupa sursa cu rezistenta interna foarte mica? Care este avantajul? Si daca am o sursa de tensiune cu rezistenta interna mai mare cu lampi, care livreaza aceeasi tensiune la iesire la curentul consumat de amplificator, subliniez curent aprox. constant, ce dezavantaje am? Acum 8 minute, merck a spus: Ai tu curent constant in anodul tubului final la un SE cand ai semnal pe grila? Eu ma indoiesc. Si uite asa o luam de la capat cu discutia daca un SE trage curent constant din sursa de alimentare indiferent de semnalul de intrare. Chiar nu poate nimeni sa masoare curentul cu un osciloscop atunci cind cinta muzica? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum