klauss00 Postat Martie 19, 2021 Autor Partajează Postat Martie 19, 2021 Ieri mi-a venit si al 2-lea lot de componente, rezistente Allen Bradley, condensatori Nichicon Muse pentru catodul D3A, voi face si experimente cu LED-uri in loc de rezistenta + condensator. M-a luat entuziasmul si am uitat sa ma uit si la gabaritul droserelor Hammond. 193 are acelasi gabarit si greutate cat OT Hammond iar 159 e cam la jumatate, in total peste 6 kg ceea ce e cam mult. O varianta ar fi sa folosesc doar ub droser Lundahl LL1683/10H sau LL1673/10H. A doua varianta e sa iau un miez de transformator de TV Sport si sa il bobinez, dar aici imi trebuie ajutor pentru calcule Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 Buna ziua si nu numai.....Un comentariu interesant puteti vedea aici.....sper ca nu e off topic...... Link spre comentariu
fcon Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 (editat) Acum 8 ore, klauss00 a spus: ... A doua varianta e sa iau un miez de transformator de TV Sport si sa il bobinez, dar aici imi trebuie ajutor pentru calcule Practic/realizat, cu un transformator TV Sport, cu bobina centrala, bobinat cu sarma de CuEm de 0,3 mm (pt. 200 mA), se obtine un soc de 5,5H/30 ohmi/100Hz. Cu doua astfel de socuri in serie (filtru CLCL), unul inainte de tensiunea pentru finala, celalalt inainte de prefinala/driver, veti obtine o alimentare absolut "tacuta"... Cu sarma de 0,20-0,25 mm se va obtine un soc de cca. 10H... Editat Martie 19, 2021 de fcon Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 19, 2021 Autor Partajează Postat Martie 19, 2021 Cu sarma mai subtire nu creste rezistenta si scade amperajul? Intrefierul cat de gros este? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 Pune-ți domnilor un multiplicator de capacitate și ați scăpat de riplu. Nu înțeleg ce atitea bobine, trafuri tuburi etc. Am amplificatoarele astea se fac de dragul construcției bag de sama. Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 19, 2021 Autor Partajează Postat Martie 19, 2021 Dar de ce va deranjeaza ca unii se complica inutil? Link spre comentariu
merck Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 52 minutes ago, klauss00 said: Cu sarma mai subtire nu creste rezistenta si scade amperajul? Intrefierul cat de gros este? Daca miezul este batut in cuie, atunci nu ramane de jonglat decat din diametrul sarmei de bobinaj. Diametru mic => inductanta mai mare dar capabilitate de curent mai mic si rezistenta bobinei mai mare. Diametru mai mare => inductanta mai mica dar capabilitate de curent mai mare si resistenta de bobinare mai mica. In functie de nevoi alegi compromisul. Daca nu gasesti un compromis care sa te multumeasca => treci la un miez mai mare. Cu intrefierul, cred ca cel mai la indemana este sa il testezi din aproape in aproape daca ai osciloscop. Faci sursa de alimentare, pui un rezistor de sarcina (in functie de curentul maxim pe care il stabilesti ca este necesar) si apoi vizualizezi riplul. @valderama a pus o schema (foarte simpla) ca sa poti masura riplul (este marfa lui deci eu am dreptul sa o atasez). Tot micsorezi intrefierul pana obtii un riplu cat mai mic. Daca micsorezi prea mult (treci de grosimea minima a intrefierului pentru curentul ales) => se satureaza miezul => creste riplul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 (editat) Am sters,se pare ca este ceva (foarte)depasit,imi cer scuze! Editat Martie 19, 2021 de OLIMPIU Link spre comentariu
fcon Postat Martie 19, 2021 Partajează Postat Martie 19, 2021 (editat) Acum 3 ore, klauss00 a spus: Cu sarma mai subtire nu creste rezistenta si scade amperajul? Intrefierul cat de gros este? Depinde de ce curent este nevoie si topologie; un etaj de alimentare clasic pentru tuburi se poate simula si testa bine in aplicatia PSUD II (de la Duncan Amplification), atat pentru stabilirea performantelor electrice, cat si pentru calcularea rezistentei interne a sursei. Socul de 4,5H cu sama de 0,3 mm se poate folosi lejer pentru un consum de 200 mA si are si o buna rezistenta in cc - 30 ohmi. Primul soc facut pe acest tip de miez (TV Sport - 4C) a fost masurat si reglat cu intrefier din... banda de scotch (OK... nu orice fel de scotch)! ------------------ Am primit de la un prieten din SUA un soc de 2H, facut la comanda de o mare firma de profil, cu conductor de 0,5 mm (asta inseamna un curent de cca 0,5A!) pe un miez de 2,5/2,5 cm, cu rezistenta in cc de... 7 ohmi! Nu am reusit sa fac un duplicat cu aceleasi caracteristici cu materialele disponibile aici, de unde concluzia ca (cel putin) miezul folosit trebuie sa fi fost de cea mai buna calitate... Concluzia personala este ca si miezul 4C de la TV Sport este de buna calitate, atat in comparatie cu miezul 2C tot de la TV Sport, cat si cu miezurile echivalente E+I. Pentru amplificatorul cu 300B eu as face exact cum am spus intr-un mesaj anterior: alimentare unica, cu 2 socuri de 1H in serie, pentru o buna atenuare a riplului, de cca. 70dB. Editat Martie 19, 2021 de fcon Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 21, 2021 Autor Partajează Postat Martie 21, 2021 Ieri am fost pana in pestera lui Aladin, aka depozit, stiam ca am niste drosere pe acolo si am avut dreptate. Am gasit urmatoarele: 1. rusesc (probabil Temp 6) 9H, 60 ohm, 230 mA 2. rusesc (sigur Temp 6) 6.5H, 205 ohm, 90 mA as putea sa il folosesc pt preamplificare 3. Sanyo T-B21 30 ohm masurati si 1H masurat 4. Trafo alimentare TV Sport unul 4C si altul 2C 5. Trafo alimentare 4C din Lenco 930 Ma gandesc sa fac fizic sursa de alimentare si sa masor riplul cu osciloscopul (parca asa se face, nu?) Link spre comentariu
fcon Postat Martie 21, 2021 Partajează Postat Martie 21, 2021 (editat) Acum 2 ore, klauss00 a spus: ....1. rusesc (probabil Temp 6) 9H, 60 ohm, 230 mA Socul este bobinat cu sarma de 0,29 mm, probabil cu izolatie cu tot. Acolo scrie I=230 mA (presupun ca-i Imax); asta inseamna cel putin/aprox. 3,5A/mm2. Faceti cum doriti; eu prefer o densitate de curent sub 3A/mm2 (aprox. 2,5A/mm2)... Nu am/avut niciodata vreun soc care sa se fi incalzit (si nici nu doresc!)... Oricum, daca este sa se incalzeasca vreun soc rusesc (de obicei impregnat cu ceara), va mirosi frumos... Totul depinde de cum il folositi; in niciun caz la valorile maxime ale parametrilor afisati. Sa nu va induca in eroare cei 9H; rezistenta in cc mi se pare mare... --------- Gata, ma opresc! Nu mai intervin in topic. Editat Martie 21, 2021 de fcon Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 (editat) Cu o încărcare de 2-3W ( 9H, 60 ohm, 230 mA) nu se va încălzi excesiv în veci. (va avea 15-20°C în plus peste temperatura mediului în care se află). În situația dată (dc) se admite 4A/mm². (rusul în baza acestei densități a precizat 230mA). "Mare brânză" aplicați la borne 13,8Vdc (i_sarcină 230mA) și vedeți cât se încălzește în condiția limită. Editat Martie 22, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 22, 2021 Autor Partajează Postat Martie 22, 2021 Acum 9 ore, fcon a spus: Socul este bobinat cu sarma de 0,29 mm, probabil cu izolatie cu tot. Acolo scrie I=230 mA (presupun ca-i Imax); asta inseamna cel putin/aprox. 3,5A/mm2. Faceti cum doriti; eu prefer o densitate de curent sub 3A/mm2 (aprox. 2,5A/mm2)... Nu am/avut niciodata vreun soc care sa se fi incalzit (si nici nu doresc!)... Oricum, daca este sa se incalzeasca vreun soc rusesc (de obicei impregnat cu ceara), va mirosi frumos... Totul depinde de cum il folositi; in niciun caz la valorile maxime ale parametrilor afisati. Sa nu va induca in eroare cei 9H; rezistenta in cc mi se pare mare... --------- Gata, ma opresc! Nu mai intervin in topic. Care e ideea cu cei 9H? Sunt măsurați în niște condiții ideale și care nu se regăsesc în practica? Link spre comentariu
fcon Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 (editat) Acum 2 ore, klauss00 a spus: Care e ideea cu cei 9H? Sunt măsurați în niște condiții ideale și care nu se regăsesc în practica? De fiecare data cand am masurat socurile rusesti, au avut exact valorile mentionate! Ideea era ca, la cei 9H, dupa gustul meu (speram sa se fi inteles), incarcarea la 3,5A/mm2 este prea mare, sarma este prea subtire, iar rezistenta in cc... prea mare. Atat! Sunt prea tipicar... se poate?! Cum a mentionat deja <valderama>, se poate folosi, fara discutie; nu se va incalzi excesiv, insa s-ar putea ca, in cazul in care socul va fi utilizat la o sursa comuna pentru cele doua canale pentru 300B, sa se observe o limitare a puterii (distorsiuni spre putere maxima - am intalnit astfel de situatii!). Puteti face o comparatie: alimentare cu soc vs. celule RC si va edificati singur! Totul tine de preferintele personale; eu prefer o incarcare mai mica, cu sarma mai groasa si o rezistenta in cc mai mica, fiind adeptul unei rezistente interne a sursei cat mai scazuta... Daca doriti sa proiectati singur sursa, sau ca element de comparatie/verificare (calcule pe baza de ecuatii), va recomand http://diyaudioprojects.com/Technical/Tube-Power-Supplies/. Editat Martie 22, 2021 de fcon Link spre comentariu
xdanx Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Acum 3 ore, fcon a spus: eu prefer o incarcare mai mica, cu sarma mai groasa si o rezistenta in cc mai mica, fiind adeptul unei rezistente interne a sursei cat mai scazuta... care ar fi inductanta ideala? in cazul de fata sa zicem Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum