Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator SET 300b

klauss00

Postări Recomandate

O sa incerc pe 3.5k n-am altul. Am simulat schema, distributia armonica este foarte buna se va preta bine pe 300B singurul neajuns sensibilitatea pe intrare care va fi mai mare cam 1.3 veff pentru 7w

Link spre comentariu
Personal mi se pare buna in ceea ce priveste raspunsul armonic dar pentru a obtine o putere mare, adica normala pentru 300B (cel putin 7W),trebuie un semnal la intrare destul de mare comparativ cu alte etaje de atac, deci ar cam trebui inca un etaj sau un transformator de intrare cu raportul 1:3 cel putin.
   Daca micsoram curentul prin D3a la 5mA...6mA (R7 dusa la 22k...25K),amplificarea in tensiune va creste,sensibilitatea la intrare va fi cea normala,adica 700mVeff,insa THD va fi mai mare dar si distributia armonica se va altera,in concluzie daca iti convine sensibilitatea la intrare ca in schema sugerata,poti sa mergi mai deparete cu acest proiect,este alegerea ta.

SE 300B & D3a.png

Link spre comentariu

Primul lot de componente a ajuns. :dsafPotentiometrul motorizat Alps si mufele pentru incintele acustice sunt recuperate.

Ca si sursa de alimentare m-am gandit asa: 2*8 uF Tesla, Hammond 193M (10 H, 300 mA, 63 ohmi), 100uF Miflex, Hammond 159M (15 H, 100 mA, 256 ohmi), 100 uF Miflex

piese.jpg

Link spre comentariu

D-lor Sper ca Sunteti bine .... D-le XdanX....Astepti niste tuburi D3a pentru a face comparatia cu 6SN7...ma tem ca vei fi dezamagit din nou.... precum ai fost dezamagit de leoaicele de aur 300B.... Intimplarea a fost ca acum citi-va ani sa fi facut 2 amplificatoare simultan cu 300B pentru prieteni de placere sau din curiozitate.(nu lucrez pe bani) ,  unul cu D3a, si unul cu 13D1 neam cu 6SN7 schema in cascada cea clasica facute si de tine....Trafuri de iesire ambele James,  Care dupa parerea mea sint cu mult peste Hammond...restul pieselor de "FITZE"  rezistente AN , condensatoare Pio Mundorf etc, deh oameni isi permit...Inainte de a fi considerat un idiot cind vine vorba de sunet vreau sa precizez un lucru...Aici pe forum cine scrie de micro detalii de sunet spatial, de sunet transparent este considerat idiot...  eu am standadele mele de a aprecia calitatea unui sunet ..Ptr. mine un sunet bun este cel care are dimensiune, cind pot localiza un instrument in stinga sau la dreapta, in fata sau in spate, spre podea sau spre tavan si asta indiferent de ce arata un instrument de masura.  Acest, sa zicem parametru nu poate fi quantificat de nici un fel de instrument, nu poate fi explicat nici de dispersia armonica...Acest parametru poate fi influentat prin mai multe feluri calitatea pieselor folosite, traf de iesire, boxe, spatiul unde asculti muzica, asezarea boxelor in camera...In urma cu multi ani cind a venit vorba de300B aici pe forum am facut o invitatie publica la o auditie la mine acasa ..... D-l Sebi a explicat aceasta spatialitate prin faptul ca eu am boxe deschise, da este adevarat am boxe deschise ptr. ca si acest lucru face parte din standardele mele....muzica nu trebuie strangulat, incorsetat in niste lazi,si filtre facute aiurea.. ea trebuie sa circule liber....Acest lucru nu inseamna ca nu exista si boxe bune...dar in regim "self made" sint cel mai usor de realizat cele open   ... Dar sa revenim la cele doua amplificatoare .. tubul D3a este un tub foarte bun, liniar, rezistenta interna relativ mica, deci candidat ff. bun..ptr. a fi folosit in audio... ca minus amplificare uriasa, ..din cauza amplificarii  prea mari poate oscila , motiv ptr. care s-a montat rezistentele din grila 1. daca montajul tau nu oscileaza omite aceasta rezistenta, corentul din tub trebuie sa fie mai mare de 5-6 mA . SUNETUL produs de D3a este una care cuprindea toata gama de frecvente insa asezarea in scena nu era dupa gustul meu tobele si cinelii erau mult in spate si sunetul era cam intunecat cam negru  (o alta afirmatie idioata) acest lucru cred ca s-ar fi putut remedia prin schimbarea condensatoarelor din catod si cel de cuplaj la o valoare mai mica, dar prietenul meu a sarit in sus ca ars zicind "nu pune mina pe ele" asa ramine   OK...    Un alt minus ...acest tub este microfonic ... nu s-a folosit pot. metru clasic care sa functioneze lin si fara zgomot, s-a folosit atenuator cu 24 pozitii cumparat de pe eBay... In momentul actionarii lui din cauza zgomotului mecanic plus amplificare mare a tubului, in boxe se aude un clopotel al carui sunet se amortizeaza cam dupa 5- 10 sec......enervant...Ampliful cu 13D1 (25SN7) a fost insensibil la comutare,  sunetul acestui utilaj mi-sa parut mai corect , nu era microfonic  insa si aici o problema cu tobele ele se auzeau prea in fata si prea inspre tavan...Per total ambi prieteni erau foarte multumiti si concluzia ar fi ca aprecierea sunetului este una strict personala...Daca vom scapa de nebunia cu covid si voi putea sa fac si niste renovari la casa de la tara sper ca spre sfirsitul veri voi repeta experienta de mai sus avind in lada cu gunoi citeva perechi de 300B,  D3a 6SN7 precum si trafuri James..si atunci va pot spune mai multe....eventual si niste mauratori...Nu stiu de ce nu pot pune poze aici de acea te rog  Dle Dan daca nu cer prea mult sa pui o singura poza cu 300B  din cele trimise tie prin mail..ca sa nu para postarea mea numai discuti...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Ptr. mine un sunet bun este cel care are dimensiune, cind pot localiza un instrument in stinga sau la dreapta, in fata sau in spate, spre podea sau spre tavan si asta indiferent de ce arata un instrument de masura. 

In fața sau spate vă spun eu că nu aveți cum să identificați nimic, vă spun asta pentru că am făcut înregistrări, inclusiv captură de sunet cu 8 microfoane. 

Este doar o impresie că auziți un instrument mai in fața sau spate, vă dau un exemplu, caz real, un clarinet mai in spate decât o voiară ca aranjament în orchestră, pe aceasi axă, clarinetul va fi perceput ca fiind în același loc cu vioara. Sunet "3D" se poate face doar multi canal, mă refer la minim 5 canale, stereo..... pas! 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 5 ore, tm07uxo a spus:

D-lor Sper ca Sunteti bine .... D-le XdanX....Astepti niste tuburi D3a pentru a face comparatia cu 6SN7...ma tem ca vei fi dezamagit din nou.... precum ai fost dezamagit de leoaicele de aur 300B....  sa fie mai mare de 5-6 mA . 

Care e problema cu Genalex Px300b ca nu am înțeles din topicul lui XdanX? 

Link spre comentariu

Buna seara....Eu nu am nici o problema cu PX300B nu am folosit acest tub, dupa descrierea D-lui Dan eu am tras concluzia ca este unul ff. bun cu un catod mai activ avind un curent anodic mai mare decit media.....Mai apoi D-l Olimpiu a facut masuratori ajungind la concluzia ca nu are nimic comun cu 300B....Este de iertat vinzatorul , nu ascuns nimic el a vindut PX300B nici de cum 300B.....Parerea mea daca tubul este liniar dar are un curent anodic mai mare , este unul bun...A se revedea postarea d-lui Lazaroiu.... Tot respectul pentru D-lui....Nici cu tubul D3a nu am vreo problema este unul foarte bun ptr. corectoare RIAA sau unde e nevoie de amplificare , zgomot mic...Eu am prezentat probleme ce poate sa apara...dar se pot evita....ca sa cheltuiti bani inutil .. si sa evitati eventualele conflicte cu sotia, nu subestimati acest aspect...Faceti un instructaj simplu cu ea ...atunci cind vedeti ca ea se uita interesata de opera ta ,de fapt ea se uita dupa butonul de oprire, in concluzie primul lucru este sa-i arati de unde SE OPRESTE>>> In rest va invit sa experimentati si  voi..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări