Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator SET 300b

klauss00

Postări Recomandate

Acum 7 ore, adrian_pic a spus:

Intre 8W si 6W nu-i mare diferenta la ureche. Boxele pentru amplificatoare SE cu tub trebuie sa aiba sensibilitate mare (96dB). Daca ai asa ceva nu va pune problema puterea de 6W vs 8W. 

Daca Lundahl LL1623 este peste bugetul tau poti cauta un alt traf cu Ra=5K6 ca sa poti beneficia de calitatea sunetului oferita de aceasta schema. Daca vrei sa folosesti Hammond 1630 este mai simplu sa cauti alta schema decat sa faci modificari la aceasta schema (trebuie sa recalculezi rezistorul din catod, sa recalculezi tensiunea anodica pentru ca se va schimba PSF-ul in vederea obtinerii unor perfomante optime). 

Autorul a folosit si o alimentare mai exotica la acest amplificator. 

Momentan am Altec Santana 879a, Ciare CH252, Pioneer PIM8, Kenwood kl333, toate peste 95dB, dar as vrea sa pot sa folosesc JBL L50, L100, L96 sau L112

Link spre comentariu
Acum 29 minute, klauss00 a spus:

Momentan am Altec Santana 879a, Ciare CH252, Pioneer PIM8, Kenwood kl333, toate peste 95dB, dar as vrea sa pot sa folosesc JBL L50, L100, L96 sau L112

Ca sa ai ceva bass, desi nu au spl asa mare, ar fi bune JBL L112 sau L100.

JBL L100 nu au filtre doar niste conzi (de protectie) pentru medie si inalta. L112 are filtru. Acum depinde pe ce poti pune mana (filtre se pot face).

Link spre comentariu

Am un prieten care are JBL L112, am fost la el cu Altec-urile și amplificatorul SE 6B4G, pe JBL se auzea mult mai încet dar mult mai fidel, de aceea vreau ca amplificatorul cu 300b sa aibă și putere și fidelitate

Link spre comentariu

E greu si varza si capra si lupul. Trebuie sa accepti macar un compromis. SE-ul mai are un pacat: Damping Factor mic, deci cred ca in ecuatie nu este doar varza, capra si lup ci macar si un vanator. 

A mai fost cineva aici pe sectiune care cauta putere mare si distorsiuni mici si dorea doua tuburi in paralel la SE. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 10 ore, adrian_pic a spus:

E greu si varza si capra si lupul. Trebuie sa accepti macar un compromis. SE-ul mai are un pacat: Damping Factor mic, deci cred ca in ecuatie nu este doar varza, capra si lup ci macar si un vanator. 

A mai fost cineva aici pe sectiune care cauta putere mare si distorsiuni mici si dorea doua tuburi in paralel la SE. 

1.Si, ce se întamplă dacă are 2 tuburi in paralel pe iesire?

2.Dar transformatoarele LMO ce au? Eu folosesc OT-uri de la dl. Lazaroiu de 6 ani si sunt foarte multumit!

Sunt foarte curios câți stiu să regleze un SE pentru a scoate maxim din amplificator? (nu ma refer numai la putere..., ajungem sa folosim OT-uri Tango cu rezultate de INDEL!).

3. Referitor la Ra-ul de iesire aveam pe undeva un PDF cu valorile optime pentru 300B in functie de puterea anodică. Am marcat cu rosu ce mi-a placut mie. Ai in tabel toți parametrii importanti pentru a functiona tubul pe Ra-ul pe care doresti!

CORR 300B GRAFIC.jpg

Editat de matropower
Link spre comentariu

De o săptămână ma uit la acest tabel și aleg scheme în funcție de el. Eu as alege 400v, - 87v, 60 ma și 5k

LE tubul preamplificator poate livra - 78v?

Editat de klauss00
Link spre comentariu

Răspuns la întrebare

Etajul din atac trebuie să poată livra sinus 164 Vvv excursie simetrică vârf +87Vv cu vârf -87Vv sau excursie asimetrică  +87Vv cu -100Vv (187Vvv) pe sarcina dată.

(etajul din atac evident are o rezistență internă ca atare trebuie sa fie capabil de un atac 164Vvv în sarcină)

LE Cu un sigur etaj în atac apar probleme de sensibilitate la intrare chiar dacă amplificatorul lucrează în buclă deschisă(necesită amplitudine mare la intrare).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 6 ore, valderama a spus:

Răspuns la întrebare

Etajul din atac trebuie să poată livra sinus 164 Vvv excursie simetrică vârf +87Vv cu vârf -87Vv sau excursie asimetrică  +87Vv cu -100Vv (187Vvv) pe sarcina dată.

(etajul din atac evident are o rezistență internă ca atare trebuie sa fie capabil de un atac 164Vvv în sarcină)

LE Cu un sigur etaj în atac apar probleme de sensibilitate la intrare chiar dacă amplificatorul lucrează în buclă deschisă(necesită amplitudine mare la intrare).

Atunci Altec-urile au sensibilitate suficienta iar pentru JBL voi folosi un preamplificator 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, klauss00 a spus:

Dl Lazaroiu mai face simulari? 

Face simulări dar nu mai publică  deoarece au fost ceva divergențe . Eu am salvat toate schemele dumnealui si le folosesc când îmi trebuie. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 22 ore, klauss00 a spus:

Alt user mai face simulari? 

In simulări o să fie introdus un transformator de ieșire ideal, care nu va avea nici o legătură cu transformatorul de iesire ales pentru construirea amplificatorului. Hotărăște-te la un transformator de ieșire,  păstrezi partea finală cu 300B, încerci diferite scheme pentru atac, când ajungi la un rezultat care să te mulțumească..... treci totul pe curat. Nimeni nu îți garantează că o să te dea pe spate schema X sau simularea lui Y, până nu realizezi practic nu ai de unde să știi ce sound final vei avea, nu exista ghicitori în scheme sau simulări. Mare atenție! 300B este un tub final cu încălzire directă, sensibil la circuitul de filament, cablare, etc, etc, contează mult execuția! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări