Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator SET 300b

klauss00

Postări Recomandate

Buna ziua!

Vazand experienta altora cu tubul D3a, atat partile pozitive cat si negative, am decis sa il trag putin pe dreapta si prima varianta a acestui amplificator sa fie cu 6SN7 driver. Schema amplificatorului si a etajului de alimentare mai jos. Doua mentiuni: PSF al tubului 300B va fi cel pe care l-am mentionat initial (deci nu cel din schema) + negativare fixa iar socul din alimentare va fi primarului unui traf de TV Sport.

Poate sa imi explice cineva ce rol are rezistenta in serie cu grila tubului final?

http://www.jacmusic.com/kits/amp/300B/300B/300B-Amplifier.pdf

http://www.jacmusic.com/kits/amp/300B/300B/300B-PowerSuppy.pdf

P.S. schema e asemanatoare cu cea sugerata de dl. tm07uxo. 

Editat de klauss00
Link spre comentariu
On 4/27/2021 at 8:55 AM, klauss00 said:

Poate sa imi explice cineva ce rol are rezistenta in serie cu grila tubului final?

grid-stopper-2.png

The grid stopper resistor RGS blocks radio frequencies while allowing audio signals to pass. This keeps the amplifier from becoming a radio receiver and prevents the stage from breaking into parasitic oscillation. Large values can be used to attenuate treble and improve the dynamics of overdrive.

The frequency response for a given resistor value depends on the output impedance that drives it, the inter-electrode capacitances of the tube, and the voltage gain that it achieves. The calculator plots gain versus frequency based on these factors.

sau detalii in link-ul de mai jos:

https://www.aikenamps.com/index.php/grid-resistors-why-are-they-used

Editat de merck
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna ziua!

Am o nelamurire legata de cum noteaza Lundahl OT-urile. Spre exemplu LL1623 se produce in 3 variante de impedanta 1.6k, 3k, 5.6k iar ca notare ei folosesc LL1623/60mA, LL1623/90mA, LL1623/120mA. Intrebare: spre exemplu LL1623/90mA  are doar 3k sau toate cele trei impedante pot fi selectate in functie de cum se leaga bobinele din secundar? Multumesc!

Link spre comentariu

Transformers always reflect impedances from one winding to another by the square of the their turns ratio or, expressed as a formula: Zp/Zs = (Np/Ns)2 where Zp is primary impedance, Zs is secondary  impedance, and Np/Ns is turns ratio (which is the same as the voltage ratio).

Deci tu ai Zp = (Np/Ns)2/Zs.

Zs ramane fix, iar tu umblii la Ns (Ns=numar spire secundar in functie de cum legi bobinele din secundar) => Zp se modifica (Np - numarul de spire din primar ramanand nemodificat). 

Acum sa ne uitam in pdf sa vedem ce spune Lundahl:

All transformers are based on the same core size, winding structure and secondaries, but differ in number of turns (and thus impedance level) of primaries.

Deci acelasi miez au toate trafurile insa difera numarul de spire din primar. Este clar ca pentru o fereastra de bobinare data, daca bagam mai multe spire => diametrul spirei scade => scade si curentul maxim suportat de infasurarea primara.

In conexiunea SE avem intrefierul diferit:

125 µ (Single Ended) => 60 mA 46 H

190 µ (Single Ended) => 90 mA 30 H

250 µ (Single Ended) => 120 mA 23 H

Cu cat creste intrefierul, miezul se magnetizeaza mai greu (lucru pozitiv) insa scade inductanta primarului (lucru negativ). (nu merge si cu slanina in pod si cu buzele unse).

Acum sa vedem raspunsul la intrebarea ta:

Screenshot-2021-05-26-at-16-47-42.png

PLecam de la dreapta la stanga (pentru 5,6kohmi nu putem avea secundar pentru 4 ohmi, doar de 8 si 16 ohmi)

Deci pentru a obtine 4/8/16 ohmi trebuie sa conectam secundarele in modul C - 4 ohmi, D - 8ohmi, E- 16 ohmi si avem in primar impedanta de 1,6kohmi. 

Daca conectam secundarul in modul B => 4 ohmi si impedanta primar de 3kohmi. 

Daca conectam secundarul in modul B (deci acelasi mod ca mai sus) insa punem la borne 8 ohmi => impedanta in primar de 5,6kohmi.

Deci chiar daca conectez secundarul intr-un anumit mod nu voi avea automat in primar impedanta de 3kohmi sau 5,6kohmi, conteaza si ce difuzor ii pun :4 ohmi sau 8 ohmi. Pentru 8 ohmi voi avea 5,6kohmi si pentru 4ohmi voi avea 3.0kohmi.

In pdf gasim:

Screenshot-2021-05-26-at-16-47-54.png

si la fiecare model de conectare al secundarului avem acest tabel completat:

Screenshot-2021-05-26-at-16-48-03.png

Screenshot-2021-05-26-at-16-48-08.png

Screenshot-2021-05-26-at-16-48-13.png

Dupa cum vedem la fiecare din B,C si D avem tabelul completat si ne uitam in coloana a doua al doilea rand (ultima patratica din dreapta jos a tabelului). Acolo avem "Windings in series" (numar de bobine (infasurari) inseriate), vedem ca la B avem 2 si la D avem 4. Este clar ca daca adaugam la secundar infasurari(bobine) => scade impedanta din primar ( Np/Ns scade). 

@klauss00 raspunsul final este: pentru impedanta in primar de 5,6k nu poti conecta decat 8ohmi (mod de conectare B) si 16 ohmi in secundar (mod de conectare C).

P.S. Sper sa nu fi incurcat borcanele in explicatiile de mai sus :57

Link spre comentariu
1 hour ago, xdanx said:

Deci pentru primar de 3k nu pot sa  scot in spate borna pentru 4 si respectiv 8 ohm?

2 hours ago, merck said:

(pentru 5,6kohmi nu putem avea secundar pentru 4 ohmi, doar de 8 si 16 ohmi)

Nu am facut vorbire ca nu putem avea iesire pentru 4 ohmi la 3k in primar. 

Ce trebuie sa mai adaug: daca vrei sa scoti borna pentru 2 impedante de iesire trebuie sa faci in asa fel incat sa poti conecta dintrun mod in altul infasurarile secundare (respectiv pentru 3K ai nevoie sa treci din modul B in modul C). 

pentru 4 ohmi pe iesire trebuie sa ai conectate infasurarile secundarului asa:

Screenshot-2021-05-26-at-16-48-03.png

pentru 8 ohmi pe iesire ai nevoie sa ai conectate infasurarile secundarului asa:

Screenshot-2021-05-26-at-16-48-08.png

Editat de merck
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

M-am trezit precum Bula sa cumpăr tuburi 300b produse în Rusia acum când sunt restricții de export. Practic nu prea se mai găsesc EH sau Genalex împerecheate pe nicăieri. 

Ma tot gândesc dacă sa cumpăr Psvane 300b sau 300b-n (cu anod perforat). Are cineva experienta cu aceste tuburi? 

Link spre comentariu

Nu am gasit detalii constructive.Varianta cu Z arata frumos ,si cica suna mai bine .Din pacate nu sunt ieftine....

Cea mai mare oferta si cele mai bune preturi sunt aici ( germania )   :

( inclusiv EH -rusesti la 99 euro/buc)sau 175 perechea !

https://btb-elektronik.de/en/product/629/300beh-electro-harmonix-tube-factory-matched-tube-pair-2pcs/

PSVANE 195 perechea:

https://btb-elektronik.de/en/product/645/300b-psvane-hifi-tube-roehren-factory-matched-pair-2x/

https://btb-elektronik.de/suche/?searchterm=300b

Acum 2 ore, klauss00 a spus:

Shuguang treasure oare este varianta cu anod perforat?

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări