merck Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Poate osciloscop multi nu au dar o simulare in LTSpice cu o sursa de curent constant conectata la infasurarea primara a trafului de iesire se poate face de catre oricine si asta lamureste imediat problema. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 Se face putina confuzie intre rezistenta interna a sursei de tensiune, si rezistenta interna a tuburilor redresoare.. Daca transformatorul de alimentare este supra dimensionat de 2...3 ori fata de ce este necesar si ultimul condensator din ansamblul alimentator care este un rezervor de energie tampon este la fel suficent de mare ( am scris suficient de mare) nu exagerat de mare ...nu va fi nici o problema .... Sa zicem ca sursa de tensiune echipata cu faimoasa 5U4G sau 5U3C va livra tensiune 400V si vom schimba tubul redresor cu GZ34 din cauza ca tubul GZ34 are rezistenta interna mai mica va livra la aceasi curent 450V !!! Un aspect de luat in considerare...Deci aici trebuie sa fim atenti ptr. putem usor sa depasim PSF chiar intro zona periculoasa pentru tuburi finale....Concluzia este ca daca secundarul unui transformator este dimensionat pentru tubul 5U4G si un alt transformator care are secundarul dimensionat ptr. tubul GZ34 face aceasi treaba, ca avantaj as mentiona ca 5U4G are un parametru sonic mai bun decit GZ34....(de acea este preferat de haudiofili)...In rest asteptam de la Dvs. numai vesti bune. Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 Cum vad eu situatia. Sa stabilim empiric ca pentru un canal avem nevoie de 400V si 80 mA. Dam comanda la Petra de un traf cara sa livreze 400V si 100 mA (sa aiba si ceva rezerva), realizam tot montajul, punem lampile in socluri si vedem ca tensiunea de mers in gol nu e 400v ci sa zicem 420V. Montam o rezistenta intre redresor si primul condensator de filtraj astfel incat tensiunea sa stea "bat" la 400v la mers in gol. Bun pana aici totul e clar ca buna ziua, de aici lucrurile o iau razna pt multi. Unii sustin ca amplificator nu va "suge" constant din traf de alimentare 80 mA ci oarecum mai mult, ca e 85mA sau 160 mA sau ca o secunda pe minut sau 30 secunde pe minut asta mai e de discutat, avem destule pagini goale pe acest topic. Dupa cum se stie ca pentru orice tub redresor o crestere a curentului determina o scadere a tensiunii intr-un grad mai mic sau mai mare de aceea se aleg tuburi redresoare care au aceasta valoare cat mai mica, de aceea e divinizat GZ34. In loc de concluzie, Acum 1 oră, tm07uxo a spus: Se face putina confuzie intre rezistenta interna a sursei de tensiune, si rezistenta interna a tuburilor redresoare.. Daca transformatorul de alimentare este supra dimensionat de 2...3 ori fata de ce este necesar De aici eu ce sa inteleg ca trebuie sa cer la Petra sa dubleze fata de cat reiese din calcule: sectiunea miezului , a diametrului sarmei si a nr. de spire pe volt? Pai asta nu creste pretul si gabaritul? De diferenta asta de pret nu mai bine cumpar un GZ34? Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 Acum 2 ore, tm07uxo a spus: Sa zicem ca sursa de tensiune echipata cu faimoasa 5U4G sau 5U3C va livra tensiune 400V si vom schimba tubul redresor cu GZ34 din cauza ca tubul GZ34 are rezistenta interna mai mica va livra la aceasi curent 450V !!! Acest lucru poate si impiedicat cu 2 rezistente intre anozi tubului redresor si infasurarile din secundar pt tensiunea anodica Link spre comentariu
xdanx Postat Martie 24, 2021 Partajează Postat Martie 24, 2021 cam ce diferenta de rezistenta interna ar fi intre GZ34 si 5U4G la sa zicem 2x400v/100ma ? Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 24, 2021 Autor Partajează Postat Martie 24, 2021 Acum 5 ore, xdanx a spus: cam ce diferenta de rezistenta interna ar fi intre GZ34 si 5U4G la sa zicem 2x400v/100ma ? Nu am gasit in foaia de catalog care e rezistenta interna dar este specificata rezistenta traf alimentare si cum se calculeaza Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 25, 2021 Autor Partajează Postat Martie 25, 2021 La 23.03.2021 la 11:43, tm07uxo a spus: Solutia prezentata in schema cu tubul D3a cu cite un soc de (9H rusesc) pe canal ar rezolva si problema "CONVERSATIEI" intre canale...Cit despre tub redresor va asigur ca tubul 5u3C rusesc este la acelasi nivel cu 5U4G si este mai ieftin...Va scriu.... Acest lucru, pentru cazul in care veti face redresarea cu tub.... ptr. ca cred ca am poluat destul topicul Dvs. Rog sa sa continuam pe MP. sau poate discutam si la telefon, un aplif ca in poza pusa de mine daca aveti totul pregatit piese, sasiu, trafuri, pastile ptr. chef de lucru i-l puteti realiza in mai putin de 2 ore...ampliful cu D3a chiar mai repede...In rest asteptam de la Dvs. numai vesti bune. Este pentru prima data cand aud de aceasta idee de ''conversatie'' intre canale.Puteti detalia va rog! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 (editat) "CONVERSATIEI" intre canale... Diafonie (trecere nedorită mai mult sau mai puțin atenuată a semnalelor de pe un canal pe altul la sisteme audio cu două sau mai multe canale). tm07uxo propune o separație mai bună L-R . Uneori se preferă blocuri separate/independente L-R. Editat Martie 25, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 21 hours ago, xdanx said: cam ce diferenta de rezistenta interna ar fi intre GZ34 si 5U4G la sa zicem 2x400v/100ma ? Am gasit o lista cu pierderile de tensiune datorata tuburilor redresoare : 83: 2-3% 5AR4/GZ34: 3-7% 5V4/GZ32: 6-12% 5U4/GZ37: 8-16% 5R4: 12-22% 5Y3: 13-23% 6087: 18-30% Link spre comentariu
klauss00 Postat Martie 25, 2021 Autor Partajează Postat Martie 25, 2021 Type 83 este redresor cu mercur, nu știu dacă folosirea unui delay switch gen DLS10 este obligatorie sau doar facultativa Link spre comentariu
simson Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Acum 4 ore, klauss00 a spus: Type 83 este redresor cu mercur, nu știu dacă folosirea unui delay switch gen DLS10 este obligatorie sau doar facultativa Vad ca sunteti obsedat de realizarea sursei de alimentare care sa fie cu rezistenta interna cat mai mic. Eu va propun sa realizati o sursa stabilizata serie cu reactie,cu MOS.Se poate realiza elegant cu intarziere si cu cresterea progresiva a tensiunii anodice. Astfel, rezistenta interna este de ordinul ohmilor si in plus daca rezerva de tensiune este suficienta se poate renunta la drosel si obtineti un filtraj excelent.Are si un dezavantaj:necesitatea unui radiator ptr. MOS. Eu am realizat un astfel de amplif. PP full stabilizat, inclusiv tensiunea filamentelor de vreo 4-5 ani care functioneaza si astazi fara probleme. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 Aveti dreptate D-le SIMSON lumea este obsedata de sursa de alimentare cu rezistenta interna cit mai mica, aveti dreptate si cu faptul ca stiinta face progrese si se poate face in multe feluri surse care sa satisfaca toate cerintele necesare si chiar si altele ce nu au nici o relevanta sau importanta...Problema este ca "CITIM PREA MULT" si cu cit citim mai mult intram in ceata mai mult...Exista o vorba printre audiofili " Cu cit este mai simplu cu atit e mai bun" vorba asta circula in toata lumea si la englezi, si la polonezi am intilnit expresia, eu cred totusi ca nu intodeuna....dar sa trecem la tuburi ... Alimentatorul cu tubul redresor este si cel mai vechi si cel mai simplu ....Dar sa lamurim macar doua probleme ridicate de colegii nostri....prima problema ridicata " in catalog nu este data rezistenta interna a tubului".....Da asa este pentru ca ea nu este o constanta precum tensiunea filamentului ,sau curentul filamentului, rezistenta interna este in functie de consum si tipul tubului, ea este data in catalog sub forma GRAFICA...o poti determina masurind caderea de tensiune de pe tub si curentul ce trece prin el, aplici legea lui Ohm......mai jos avem datele tubului GZ34 la graficul Link spre comentariu
tm07uxo Postat Martie 25, 2021 Partajează Postat Martie 25, 2021 din partea dreapta... sint date tensiunea transformatorului, tensiunea redresata, valoarea tensiuni la diferiti curenti..Exemplu concret curba cu tensiunea alternativa 2x300v redresat in gol tensiunea continua citita pe axa verticala va fi cca.420v, incarcam sursa cu un consum de 50mA si vom vedea ca va scadea tensiunea la cca. 400V aplicati legea lui Ohm... daca incarcam sursa cu 100mA va rezulta o tensiune de 375V.. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Aprilie 20, 2021 Partajează Postat Aprilie 20, 2021 Buna seara D-l Doctor....A-ti reusit sa deschideti mesajul cu Walton ? ? Link spre comentariu
klauss00 Postat Aprilie 25, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2021 Duna ziua! Am reușit sa îl deschid. L-am tot studiat. Mulțumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum