Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alt amplificator SET 300b

klauss00

Postări Recomandate

Scheama este una aparte:

Citat

This amplifier is superior to any other 300B design because it have a very low distortion, an extended frequency response and an incredible high damping factor.
These characteristics are obtain by the use of an ultra linear driver stage and a high output transformer impedance (5600 ohm instead of normal 2500-3500ohm).

Si tu faci exact ce este normal: traf de iesire de 3500 Ohmi (Hammond 1630 are impedanta de 3500ohmi).

Daca vrei sa obtii aceleasi rezultate trebuie sa folosesti traf de iesire Lundahl LL1623\60mA.

Traf interstage + Hammond 1630 nu vor suna mai bine decat D3A (asta este un tub deosebit) + LL1623/60mA. Intamplator schema asta nu alearga dupa putere ci dupa distorsiuni foarte mici si un sunet bun. 

Citat

Someone to reduce the distortion of driver stage use strange driver with dynamic current source but in this case the sonic performances are compromised.

Link spre comentariu

Tubului 300b i se  recomanda un transformator de 3,5k si majoritatea o iau drept buna apoi o introduc in tot felul de simulari nerealiste si uite asa  apar miturile audiofile. Realitatea este mult mai apropiata de aceasta schema si prefer sa-i acord credit fiindca coincide cu unele masuratori de ale mele, felicitari d-le klauss 00 pentru exemplul ales

Link spre comentariu

Lundahl LL1623 este peste bugetul meu.

De aceea am supus schema la dezbatere pentru ca nu vreau doar sa o copiez ci sa o adaptez la nevoile mele. 

Momentan ma încântă mai mult Ideea de a obține 8w decât 6w dar dacă diferența de calitate  a sunetului e semnificativa ma "mulțumesc" și cu 6w

Care e diferența intre bias fix și automat pt tubul final? 

O mica comparatie Ra 300b

300B-EH-1k5-3k0-6k0-loads.gif

Editat de klauss00
Link spre comentariu

Pentru  negativarea automata trebuie suplimentata alimentarea anodica cu o tensiune egala cu cea care cade pe rezistorul din catod ce negativeaza grila in raport cu catodul, practic pentru ambele tipuri de negativare Uk-g este aceiasi la fel  tensiunea Ua-k si  curentul anodic  concret un PSF identic insa pentru negativare automata dezavantajul este aceasta tensiune suplimentara si disiparea unei puteri semnificative pe rezistorul Rk in cazul acestui tub ,compensat de un avantaj legat de stabilitatea PSF o data cu imbatranirea tubului 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, klauss00 a spus:

Lundahl LL1623 este peste bugetul meu.

De aceea am supus schema la dezbatere pentru ca nu vreau doar sa o copiez ci sa o adaptez la nevoile mele. 

Momentan ma încântă mai mult Ideea de a obține 8w decât 6w dar dacă diferența de calitate  a sunetului e semnificativa ma "mulțumesc" și cu 6w

Intre 8W si 6W nu-i mare diferenta la ureche. Boxele pentru amplificatoare SE cu tub trebuie sa aiba sensibilitate mare (96dB). Daca ai asa ceva nu va pune problema puterea de 6W vs 8W. 

Daca Lundahl LL1623 este peste bugetul tau poti cauta un alt traf cu Ra=5K6 ca sa poti beneficia de calitatea sunetului oferita de aceasta schema. Daca vrei sa folosesti Hammond 1630 este mai simplu sa cauti alta schema decat sa faci modificari la aceasta schema (trebuie sa recalculezi rezistorul din catod, sa recalculezi tensiunea anodica pentru ca se va schimba PSF-ul in vederea obtinerii unor perfomante optime). 

Autorul a folosit si o alimentare mai exotica la acest amplificator. 

Link spre comentariu

De 5K5 sau 5K6 care sa nu fie petarde nu stiu. Edcor are de 5K5 dar este slab (5W). De la ei doar astea merita luate in seama:

https://www.edcorusa.com/cxseseries

Si in seria asta au si ei doar 5K. Daca le comanzi de peste ocean sigur intervine vama si TVA deci complicat asa ca mergi pe Hammond 1628. Este mai bun pentru schema aleasa de tine decat Hammond 1630. 

Link spre comentariu
39 minutes ago, klauss00 said:

O alta varianta de OT ar fi aceasta https://www.tbtroehrentrafo.com/produktseite/eintakt-ausgangsübertrager-atr-200

Numai ca nu știu nimic despre acest producător 

Nu este producător, este un om privatizat   care fabrica în serie mica câteva tipuri mai uzuale de O T. 

Vinde și pe ebay. De

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 4 minute, Усилитель a spus:

Nu este producător, este un om privatizat   care fabrica în serie mica câteva tipuri mai uzuale de O T. 

Vinde și pe ebay. De

Și un feedback aveți? 

Link spre comentariu

Daca te uiti trafurile Hammond 1630 si 1628 au in jur de 5kg. Cel facut de DIY-erul german are 2,5kg. Ce iti zice asta? Mie imi zice ca la joase se va satura la o frecventa mult mai mare decat Hammond-urile. La inalte poate sa presteze mai bine, dar la joase ... slaba speranta ca folosind un miez mic sa cobori mai mult in frecventa. 

Este greu sa gasesti la un pret mic ceva de calitate. In general pretul reflecta calitatea. 

Link spre comentariu

Din ce am citit, chiar el recunoaște în descrierea produsului pe ebay ca cele 2 primare PP nu sunt identice ohmic, dar ca nu influențează cu nimic buna  funcționarea și un calcul în care împarte diferența cu raportul de transformare.... Altul scrie ca a găsit inductante le primare cam mici 8.7 și 9H cea ce ar arata nr spire cam puține fata de optim. Altul a scris ca tolele de 0.35 ar fi cam groase........ 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, klauss00 a spus:

O alta varianta de OT ar fi aceasta https://www.tbtroehrentrafo.com/produktseite/eintakt-ausgangsübertrager-atr-200

Numai ca nu știu nimic despre acest producător 

Din caracteristici anuntate pare sa fie ceva de calitate la pret decent, mai ieftin decat Hammond.

Daca neaparat doriti Ra=5k6 de ce nu comandati de la userii care se ocupa cu trafuri...sau de ce nu realizati dvs?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Усилитель a spus:

Din ce am citit, chiar el recunoaște în descrierea produsului pe ebay ca cele 2 primare PP nu sunt identice ohmic, dar ca nu influențează cu nimic buna  funcționarea și un calcul în care împarte diferența cu raportul de transformare.... Altul scrie ca a găsit inductante le primare cam mici 8.7 și 9H cea ce ar arata nr spire cam puține fata de optim. Altul a scris ca tolele de 0.35 ar fi cam groase........ 

Ce id are pe ebay? 

Acum 11 minute, simson a spus:

Din caracteristici anuntate pare sa fie ceva de calitate la pret decent, mai ieftin decat Hammond.

Daca neaparat doriti Ra=5k6 de ce nu comandati de la userii care se ocupa cu trafuri...sau de ce nu realizati dvs?

Am unele experiente mai...... cu trafurile manufacturate. Îmi place să am și niște specificații și masuratori la produsul finit

Editat de klauss00
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări