Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divizor rezistiv - CC

Vizitator

Postări Recomandate

am incercat un divizor cu 220K/100K. 

pus la 2xAA, sa zicem ca au doar 2000mAh bateriile, deși au ceva mai mult, .. as avea un consum de 10.312uA. In aproximativ 22 de ani, 51 zile, 4 ore, 47 minute si 51 secunde s-ar implinii cei 2A. 

mhm.. cred ca ramane asa pe direct. nu pare sa consume foarte mult. 

Link spre comentariu

Ce calcul specific...:rade:

Si ce faci cu cerinta din pdf de a avea o sursa de semnal cu o impedanta de maxim 10k?

Vezi ce zice @nico_2010

On 1/13/2020 at 12:14 PM, nico_2010 said:

Exemplu, pentru ATMega88: " The ADC is optimized for analog signals with an output impedance of approximately 10k or less.  If such a source is used, the sampling time will be negligible. If a source with higher impedance is used, the sampling time will depend on how long time the source needs to charge the S/H capacitor, with can vary widely. The user is recommended to only use low impedant sources with slowly varying signals, since this minimizes the required charge transfer to the S/H capacitor " pag.211 din DS.

Ce ai calculat tu acolo e cu mai bine de 1 ordin de marime mai mult.

Editat de Marian
Corectie, postare citat
Link spre comentariu

Aia nu e o cerinţă, ci o menţiune. Dacă nu respecţi impedanţa respectivă, conversia durează mai mult timp. Amuzantă schema circuitului de intrare, totuşi. :)

image.thumb.png.8db8b82cec537183c1655e91b8fdd230.png

Link spre comentariu

De ce nu spui asa?

In primul rand pentru ESP12e :" The ADC pin is not supposed to be used for highly accurate conversions. We recommend using external serial ADC ICs for best performance. "

In alta ordine de idei, impedanta vazuta de intrarea ADC-ului trebuie sa fie mai mica de 1Mohm. Pentru eliminarea zgomotului trebuie facute mai multe masuratori si mediata valoarea lor.

Producatorul recomanda si montarea unui condensator de 100n pe intrarea ADC-ului, desi se fereste cu inversunare sa prezinte in DS schema simplificata a etajului de intrare a ADC (poate pentru ca nu prezinta importanta prea mare si nici o precizie ridicata, 10 biti, 0-1V plaja de variatie a tensiunii de intrare)

Acum 2 ore, Marian a spus:

Si la atmega88 de care pomenesti se cere asta:
The ADC is optimized for analog signals with an output impedance of approximately 10k or less.

De ce repeti ce am scris intr-o postare anterioara? Afirmatia a fost facuta dand ca exemplu Atmega88, in lipsa unei informatii referitoare la uC folosit de user, nu pentru ca ar folosi asa ceva. Crezi ca userul nu a inteles de prima data desprece este vorba?

Link spre comentariu

La ESP-uri sa ai in vedere ca acea referinta interna numai referinta nu este, producatorul zice ca poate fi oriunde intre 1.0V - 1.2V prin urmare trebuie putin calibrata la tensiuni definite sa poti calcula cam cat este in realitate, in majoritatea cazurilor e undeva pe la 1.14V dar nu este exclus sa nimeresti unele exemplare cu referinta in plaja acceptata de producator.

Poti pune linistit un mosfet canal N care sa comande divizorul daca ai pini disponibili. Un exemplu de mosfet este BSS123L, leakage de 0.027uA, gate threshold de 1.4V si rezistenta serie de 10ohm care la o rezistenta de 10k oricum nu conteaza prea mult.  Rezistenta de 10k vine intre ramura pozitiva si Drain, din Source pui a doua rezistenta catre masa incat la 3.3V sa iti dea 1.1V si tot de acolo duci si intrarea in ADC. In momentul in care pe gate ai 0V mosfetul sta inchis, cand ii aplici 3.3V el deschide si pe Source iti apare un maxim de 1.1V care tot rezulta o diferenta de VGS de 2.2V care este  suficient incat sa tina mosfetul deschis.

Link spre comentariu

fluctuații.. nu am observat mai mari decat la un atmega328 de exemplu.. 

dar adevărat ca am rutina cu filtre deja, nici nu m-am uitat. in calcule am folosit referință 1.00 si nu era chiar foarte corect afișat. dar ma gandeam ca trrbuie sa folosesc rezistori de precizie ca aveam doar de 5%. Măsurați oricum. 

Deci.. cam asta era problema. Referinta..internă. Nu prea am lucrat cu esp. Se poate pune o referință externa la el? Sau doar I2C DAC.. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Din cate stiu nu se poate pune (cel putin nu la module, poate exista un pin pe uC in sine care sa nu fie rutat).  La ESP8266 nu stiu daca este posibila dar la ESP32 se poate ruta referinta interna la un GPIO si masurat sa vezi cat este exact dupa care se poate corecta valoarea citita. Tot la ESP32 incepand din 2018 valoarea reala a referintei interne e stocata din fabrica in eFuse si exista o metoda in ESP-IDF care poate fi apelata pentru a calibra automat citirea folosind valoarea stocata in eFuse.  https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/api-reference/peripherals/adc.html

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări