Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Post interfon IA02 deschidere automata

rududoo

Postări Recomandate

Cred ca acest topic a mai fost deschis in trecut insa nu am ajuns sa gasesc care a fost concluzia finala a experimentului.

Ca sa nu lungesc mult vorba, as vrea sa stiu, pana imi vine arduino nano,  daca pentru a deschide automat un interfon este suficient ca pe borna AVP din IA02 sa fie transmise doua impulsuri succesive unul de 5V si unul de 2V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rududoo

2

• validae

1

• frezzy

1

Top autori în acest subiect

Salut,

Am gasit solutia.

Voi posta mai jos experimentul pe care l-am facut.

Am folosit un incarcator de telefon de 5V.

In momentul in care s-a sunat la interfon, am conectat borna negativa a incarcatorului la borna MP (masa) a IA02 iar borna pozitiva(+5V) la AVP a IA02.

Aceasta operatie este echivalenta cu comanda butonului "vorbiti".

Ca efect, in difuzor nu se mai aude soneria interfonului din exterior.

Fara sa respect o anume intarziere am pus borna negativa a incarcatorului la borna XP a IA02 iar borna pozitiva(+5V) la AVP a IA02.

Ca efect, in difuzor se aude sunetul de deshidere iar zavorul va fi deshis.

Practic a trebuit sa comut de pe MP pe XP si sa aplic de fiecare data o tensiune de 5V(HIGH) pe AVP

Cu un Arduino NANO nu va mai fi nevoie de nicio comutare ci doar de o secventa in care se trimit 2 impulsuri (HIGH) pe unul din pinii Dx care va fi conectat la AVP, in timp ce MP va fi conectat la GND iar XP la VIN.

Editat de rududoo
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am fost şi eu mai demult rugat de un fost coleg de serviciu să fac o automatizare care să deschidă automat uşa oricui suna la un anumit număr de interfon.Aplicaţia era utilă unui stomatolog ce lucra la parter şi care nu putea răspunde oricând ar fi sunat un client, aplicaţia trebuin să-i ,,răspundă,, şi să deschidă zăvorul la circa o secundă după ce era apelat numărul.

Am întrebat care era succesiunea necesară deschiderii şi mi s-a spus că trebuie să apeşi prima dată pe butonul de interfon, apoi pe cel de deschidere.Am dedus că un montaj care să acţioneze succesiv două relee, ar fi o soluţie aplicabilă.Luând ca timp de impuls ,,apăsare buton,, circa1 secundă şi pauză între impulsuri la fel, am construit un temporizator dublu cu două LM555 conectate ,,în cascadă,,.Fiecare acţiona un releu, ce şunta prin contacte normal deschise un buton al interfonului.Toate bune pe masa de lucru, comanda temporizatorului o luasem de la difuzor printr-un redresor cu filtraj ce comanda un optocuplor şi acesta iniţia temporizatoarele.Partea proastă e că ajuns la faţa locului, automatizarea lucra impecabil, doar că nu se deschidea zăvorul.Cum eu nu puteam să stau pe capul acelui doctor să fac experimente şi nici nu am avut altă locaţie disponibilă şi mai aproape de domiciliu, am lăsat-o baltă.Dar nu am trecut uşor peste eşec, deci aş relua experimentul în condiţii optime de lucru.Adică să nu fiu nevoit să mă duc cu sculele la cineva ca să fac experimente în faţa uşii, ci mai degrabă să lucrez pe un simulator adecvat, care să imite exact secvenţele necesare.Menţionez că automatizarea concepută atunci nu interfera în niciun fel cu funcţionarea interfonului, alimentarea releelor fiind externă, iar contactele erau legate în paralel cu butoanele ce trebuiau apăsate.Deci interfonul nu era modificat în niciun fel faţă de schema originală..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări